CS:GO

LGB rasar efter ESWC-kval: ”Får fan inte hända fler gånger”

av Tobias Lundgren
lgblogga

LGB förlorade mot laget FalconBRAVO i kvalet till Paris-turneringen ESWC.
Nu menar organisationen att motståndarna fuskat – genom att låta en okänd spelare vara standin under fejkat namn.
– Vi är helt övertygade att det inte är spelaren som spelar, säger LGB:s PR-ansvarige Peo Persson till Aftonbladet Esport.

Inför matchen mot FalconBRAVO varnade flera andra organisationer om att en spelare betedde sig misstänksamt. Misstankarna kretsade kring att spelaren använde fusk eller lät en standin spela under fejkat namn. Varningarna ledde till att LGB bad kvaladministratörerna CEVO om att få spela med röstkontroll och webcams, men begäran ignorerades.

”Ett helt annat mönster på spelaren”

Under matchen toppfraggade den misstänkte spelaren och fick 37 kills totalt, vilket gjorde att LGB började analysera tidigare demos. Där upptäckte LGB tydliga skillnader i hur spelaren betedde sig, placerade sitt sikte och sköt.
– Vi anser att vi har stark bevisning för vi har kollat gamla matcher och då ser man tydligt att det var ett helt annat mönster på spelaren och helt andra resultat. Det kan inte skilja så pass mycket på så kort period, säger Peo Persson.

Laget överklagade till ESWC och CEVO, som svarat men inte kommenterat ärendet ytterligare. LGB själva accepterar förlusten men vill se till att samma sak inte upprepas i framtiden.
– Vi bryr oss inte om resultatet, det är inte så att vi skriker om en rematch. Det vi anser är att det är misskött från första början. Vi sade till innan matchen att vi fått information från andra källor, ändå blev det inget gjort. Vi är helt övertygade att det inte är spelaren som spelar. Man kan inte gå ut och säga att någon fuskat om man inte har hundra procent i ryggen att det är så. Det har hänt, men det får fan inte hända fler gånger. Hur löser vi detta till nästa gång? Det är inget man sopar under mattan enligt oss.

”Måste få en ärlig chans”

Hur ser ni på att folk mest troligt kommer betrakta det som att ni bara är dåliga förlorare?
– Så är det inte. Vi har förlorat många matcher. Det handlar inte om det utan att förlora på rätt sätt. Vi upplever att det inte gått rätt till, när vi efterfrågade att få spela med kameror igång. Ett annat lag begärde rematch och fick spela om matchen för att båda lagen accepterade. Det håller liksom inte.

Vad tror du om era chanser ifall ni fått spela om matchen?
– Jag tror vi hade haft en chans att ta oss vidare till ESWC, det är lag som vi är i samma klass med så absolut. Men vad det handlar om är att man måste få en ärlig chans. Det är som att ställa upp i 100 meter mot en som är dopad, det är vad vi säger.

Aftonbladet Esport har försökt nå CEVO, ESWC och FalconBRAVO för en kommentar men utan resultat.

Hela LGB:s utredning finns att läsa här.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport