CS:GO
English version

Liquid-stjärnan om skumma organisationer: ”Det måste bildas ett spelarfack”

av Simon Engstrand
Spencer ”Hiko” Martin.
Spencer ”Hiko” Martin.

Tack vare sin mångåriga erfarenhet i esport-världen har Spencer ”Hiko” Martin unik inblick när det kommer till organisationer.
Hans observationer vittnar om ungdomar som utnyttjas och själv tycker han spelarna behöver representation.
– Det måste bildas ett spelarfack, säger Hiko till Aftonbladet Esport.

Spencer ”Hiko” Martin, en älskad och kontroversiell figur i CS:GO-scenen. Mot slutet av 2014 släpptes han från Cloud9 och ersattes med Shahzeb ”Shazam” Khan. Bara några veckor tidigare hade det amerikanska gänget misslyckats att ta sig vidare ur gruppspelet på major-turneringen Dreamhack Winter.

Efteråt spenderade Hiko en lång tid utan lag. Hörsägen talade om ett nytt Nordamerikanskt superlag, men när fyra utav Amerikas bästa spelare blev bannlysta till följd av matchriggning verkade drömmen vara död.

”Tiden i Nihilum var inte den bästa”

Hiko och Tyler ”Skadoodle” Latham deklarerade sig själva som ett paketerbjudande när det handlade om att gå med i nya lag. Men mot slutet av april stod det klart att Skadoodle ensam slutit upp med Cloud9. Hiko började då leta nytt lag och gick dagen efter med i Nihilum Gaming. Men när företaget Kinguin drog in sponsringen av alla organisationer tvingades Nihilum, tillsammans med flera andra, sparka sina CS:GO-lag.
– Det är riktigt tråkigt när orgor tappar sina pengar, speciellt när man blivit lovad en viss summa i månaden och helt plötsligt kan de inte betala. Flera organisationer föll totalt saman och många spelare blev arbetslösa. tiden i Nihilum var inte den bästa, jag tror inte laget var särskilt motiverat, berättar Hiko för Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Så det fanns en hel del problem och jag tror alla visste att vi inte skulle hålla ihop när organisationen dog och kollapsade. Så det var ungefär då jag började leta ett nytt lag.

Och du gick med i Team Liquid, hur har det varit?
– Det känns bra. Vi har ju inte varit tillsammans särskilt länge, jag skrev på för bara ungefär någon månad sedan. Nu behöver vi få erfarenhet mot de europeiska lagen.

Har ni spelat länge nog för att veta vilket slags lag ni är?
– När jag först gick med satsade vi hårt på strikta taktiker, väntade ofta tills det var 30-40 sekunder kvar av rundan och körde på med smokes och så vidare.
– Nu spelar vi mycket friare, och det märks att vi hamnar i många situationer som vi inte borde vinna, men tack vare vårt aim och lagspel lyckas vi ändå. Jag tror att det funkar bättre för oss, speciellt när vi möter lag som inte vet vad de ska vänta sig från oss eller där vi helt enkelt är bättre.

”Det måste bildas ett spelarfack”

Ryktet om att Hiko skulle gå med i Team Liquid spreds långt innan något var officiellt. Ryktet förnekades dock från flera källor, och vissa menade att krävde Hiko en nästan tre gånger högre lön än vad de andra spelarna tjänade. Enligt Hiko är det bara strunt.
– De skandalösa påståendena om att jag gick med i Team Liquid för pengarnas skull, så är det bara inte. Men självklart var vi tvugna att gå igenom allt eftersom jag har personliga sponsorer på min stream.

Tack vare Hiko’s mångåriga tid inom esport-scenen har han unika erfarenheter när det kommer till att hantera och förhandla med organisationer. Själv har han representerat namn som compLexity, iBUYPOWER och Quantic. Och hans observationerna är långt från enbart positiva.
– I framtiden måste det bildas ett spelarfack. Många utav de sämre lagen, småungarna, vet inte vad de faktiskt skriver under på. Jag snackade med en amerikansk spelare som skrev på ett kontrakt samma kväll som han fick det. De tyckte inte det var en stor grej, men visste inte att de hade skrivit på för flera år. Vi behöver definitivt representation för spelarna, så de blir medvetna om vad de gör, varför, och vad de faktiskt är värda.
– Jag har funderat över några kandidater som förmodligen skulle kunna leda en sådan fackförening.

Som vem?
– Det måste vara en före detta spelare, och jag tänker genast på Robin ”Fifflaren” Johansson. Han är nog den bästa personen för ett sådant jobb. Men jag vet att han har mycket annat, han jobbar ju på Twitch.

”Jag tror ärligt det blir bättre”

Har du haft några egna problem med kontrakt?
– Absolut. Jag tror anledningen att jag är så hårdhudad är för att själv varit i en sådan situation. Man blir lurad en gång, och får en bild över hur scenen fungerar och hur organisationer försöker utnyttja sina spelare.

Vad är trenden, blir det bättre eller sämre?
– Jag tror ärligt att det blir bättre. Jag tror spelare börjar inse vad de är värda. Så jag tror det blir bättre, men jag vet också att det fortfarande finns några där ute som försöker lura spelare. Och spelarna nöjer sig antingen med det, eller så vet de inte bättre.

Om du fick skicka några tips till nya spelare, vad skulle du säga?
– Gå igenom kontraktet väldigt specifikt. Läs det två-tre gånger och se till att du vet allt. Låt en advokat eller rådgivare läsa och se till så det inte finns några oklarheter.
– Om en organisation lovar dig en dator, men det inte finns med i kontraktet, så kanske de bara säger att de inte kommer göra det. Sådana saker.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport