CS:GO
English version

Maikelele: ”Hade vi haft två veckor till på oss skulle vi vunnit DreamHack”

av Tobias Lundgren

Han ersatte en av de mest omtyckta profilerna i CS:GO när han hoppade in i Ninjas in Pyjamas.
Mindre än en månad senare satt han i sitt livs första majorfinal och om laget fått mer tid att förbereda sig tror Mikail ”Maikelele” Bill att de skulle vunnit hela turneringen.
– Resultatet var väl bra, men vi sa efter finalen att om vi haft två veckor till på oss skulle vi vunnit, säger han.

Endast tre veckor innan årets sista majorturnering på DreamHack Winter bestämde sig Robin ”Fifflaren” Johansson för att hoppa av Ninjas in Pyjamas och lägga CS:GO-karriären på hyllan. Platsen i laget fylldes snart av coachen Faruk Pitas före detta lagkamrat Mikail ”Maikelele” Bill, som därefter kastades in i en intensiv månad av förberedelser för att lära känna taktiker och de nya lagkamraterna.

Och en månad efter att han gått med i laget säger den nye AWP-stjärnan att han inte riktigt visste vad reaktionerna skulle bli efter nyheten att han gick med i NiP.
– Det är lite läskigt när man går med i ett lag och när lag byter spelare, folk brukar hata väldigt mycket. Men jag tycker det varit mer positiva kommentarer än hat och jag tror de andra tycker det också, säger han.

”Kände inte mycket nervositet”

Om någon tvivlade på att han förtjänade en plats i laget motbevisade han dem rejält under turneringen för lite över en vecka sedan. Med +30 i kill/death-skillnad under turneringen, där +20 var under finalen, visade Bill vilken potential han besitter i pressade situationer. Mer anmärkningsvärt blir det när en betänker faktumet att det var Maikeleles första majorfinal någonsin.
– Jag kände inte så mycket nervositet och har alltid haft lätt att hantera press. Många skulle nog ha ”chokat” i och med pressen då så många ögon tittar, men jag tycker jag hanterade situationen bra.

Han nämner även en situation som kan förklara varför han höjde sitt spel så anmärkningsvärt under finalen, jämfört med de tidigare matcherna.
– Det var lite kul, för jag hade spelat med fel inställningar under hela turneringen. Cl_interp finns för online och lan, online är den satt på två för att du har ping och det är lite delay och jag hade spelat med det hela tiden. I finalen satte jag inte mina skott, då kollade Pita på min dator och såg att jag hade haft fel inställningar. Han ändrade dem och sedan spelade jag jättebra på Inferno och Overpass.

”Jättekul att göra lite highlights”

Med rätt inställningar bjöd han sedan publiken på en rad spektakulära highlights, bland annat en quad kill på Inferno och ett reaktionsskott på Overpass, som visade vad NiP:s nya AWP-spelare kan åsamka för skada på motståndarna.
– Att sätta skotten och göra lite highlights är jättekul, när man får avgörande situationer och kills.

Efter reaktionsskottet på NBK kunde du inte vinna rundan mot Happy. Det stod 16-16 på den avgörande övertidskartan. Hur många gånger har du tänkt på den situationen i efterhand?

– Jag visste att jag hade kort tid och att han skulle pusha så jag var tvungen att göra något. Jag tog steget ut och utmanade för att inte bli instängd. CZ är alltid bra när man möter dem, men när jag själv använder den är det inte bästa vapnet. Jag har tänkt lite på att jag borde dödat honom.

Så du har inte tränat den lika mycket som till exempel JW har, antar jag?

– Nej, jag har inte direkt nött den. Jag har mest gnällt på den, haha!

”Ska komma in och vara aggressiv”

För fans som följt NiP och CS:GO en längre tid märktes det snabbt att laget ändrat sitt spel efter att Maikelele gick med. Han hade stor frihet att försöka få entry frags och det är något laget kommer jobba mer med enligt honom.
– Huvudtanken är att jag ska komma in och vara aggressiv och få snabba entrys. Det är något vi kommer bygga på och försöka få in när vi spelar vidare. På ett sätt har vi kommit dit vi vill, då de säger att jag ska ta kommandot själv och pusha men då så mycket var på spel tänker man två gånger ibland och går defensivt istället för aggressivt. Det är inte heller bra för man måste gå på magkänslan. Att jag tar beslut över mig själv när det väl gäller är något som kommer att komma med tiden.

Under vissa matchen kommenterade Fifflaren och undrade varför NiP använde dig som om du var han. Berodde det på att ni inte hunnit träna in nya taktiker?

– Ja, när man tar in en spelare med så kort varsel blir det att man får använda gamla spelet lite mer. Jag fick ta över positionerna lite. Vi får se hur det bli nu innan X-Games i Aspen, hur vi kommer bygga laget.

”Njöt av hemmapubliken”

Trots att det inte var Maikeleles första majorturnering, eftersom han spelade DreamHack Winter som en del av LGB Esports, så har han aldrig upplevt lika stort stöd från fansen tidigare. Det var något han njöt av under hela finalen.

– Det var jättekul kände jag. Så fort jag tänkte på situationen njöt jag av hemmapubliken. Pressen lättade lite då Emil (HeatoN) och grabbarna sa innan matchen att målet var att komma 3/4 och det hade vi redan uppfyllt. I finalen tänkte vi bara att vi skulle köra och ge allt, men att det var lite mer lugnt så att säga.

Och när du ser tillbaka på resultatet nu, trots att ni förlorade, hur känner du då?

– Jag tycker vi spelade bra för att vara ett så pass nytt lag. Vi är fortfarande färska tillsammans och det är svårt för dem att ta in en ny spelare och vara helt säkra efter bara tre veckor. Resultatet är bra, men vi sa efter finalen att om vi haft två veckor till på oss skulle vi vunnit.

”Vill inte uttrycka att någon fuskar”

Innan turneringen hade börjat skakades communityn av Tovik ”KQLY” Hovmassian och Gordon ”Sf” Girys VAC bans. En enorm paranoia bröt ut där spelade fuskanklagades höger och vänster. Efter nyheten tog DreamHack och Valve krafttag för att försäkra alla om att DHW skulle vara en fuskfri turnering. Och Maikelele säger att han aldrig funderade på om motståndarna fuskade.
– Jag har alltid varit en sådan att jag kan tro och tänka saker om folk, men jag håller det för mig själv tills det är bevisat. Jag tänkte inte på VAC bansen när vi spelade. Tiden får utvisa vad som händer, jag vill inte uttrycka att någon fuskar och sedan gör de inte det och så får man skit.

Efter turneringen har fuskdebatten trappat av litegrann. Tror du att DreamHacks och Valves agerande återupprättade lite av CS:GO:s rykte?

– Det är svårt att säga. Fusk kommer alltid att finnas och det är samma sak i alla sporter som finns. Vare sig man vill eller inte kommer det finnas fuskare i alla spel. Men jag tycker det är jättebra att Valve går ut och arbetar på situationen. Det bevisar för communityn att det faktiskt finns ett företag som försöker göra något åt det här och det blir kanske en bättre sammanhållning mellan alla när de hjälps åt, så det är positivt.

”Är i NiP för att stanna”

Just nu är NiP-spelarna på semester eller njuter av ledigheten på hemmaplan. Maikelele kommer att börja streama igen och ”köra sitt egna race” som han uttrycker det. Men trots att han fortfarande bara är en ersättare i NiP på papperet hoppas han att ett kontrakt snart är påskrivet.
– Jag tycker om alla spelare och hela organisationen. Det är jättevänligt folk och de visade verkligen att det är lätt att komma in i gruppen. Jag klickade med alla socialt så jag vill gå med i NiP. Jag är där för att stanna.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport