CS:GO
English version

Maikelele: ”Kinguin är nog första laget som är väldigt bra vänner både i och utanför spelet”

av Simon Engstrand

Internationella stjärnlaget Kinguin står pall efter flera stora motgångar.
I helgen tävlar de på ESL One i Köln, och Mikail ”Maikelele” Bill tror de besitter något som många andra lag saknar: Gemenskapen.
– Vi är hur bra vänner som helst och det känns hur bra som helst, allting går bara uppåt, säger stjärnan till Aftonbladet Esport.

Stjärnlaget Kinguin, med Adil ”Scream” Benrlitom, Dennis ”dennis” Edman och Mikail ”Maikelele” Bill i spetsen, har haft sina nedgångar. Men på senare tid har framgångarna börjat rulla in allt oftare.

Under sommaren vann de offline-kvalet till den stora major-turneringen ESL One Cologne, en kvalturnering som de gick obesegrade igenom. Det hela gjordes dock med Danniél ”Dalito” Morales som coach och ”stjätte” spelare med ansvar för lagets taktiker. Efter vinsten åkte laget på ett rejält bakslag. Eftersom ett av coachens steam-konton hade fuskstämplats med ”VAC-ban” fick han inte längre delta på ESL-evenemang och sparkades snart från Kinguin. En hård smäll, enligt Maikelele.
– Dalito blev ju en nära vän till allihopa och jag tror fortfarande på Dalito, att han var oskyldig tror jag. Han är en nära vän till mig och har varit nära vän till mig ända sedan 2007. Det var en stor förlust för laget, vi kände alla en trygghet och säkerhet med honom. Vi kände att han gjorde sitt jobb och verkligen ville utveckla laget och sig själv, säger svenskstjärnan till Aftonbladet Esport.

Efter VAC-debaclet valde Kinguin att fortsätta på inkört spår med en IGL som stod bakom spelarna. Lotten föll på före detta Mousesports-spelaren Nikola ”LEGIJA” Ninic.
– Jag spelade ju med honom när jag hoppade in för Mousesports i ungefär 15 matcher och också då var han IGL. Jag visste ju lite hur han fungerade som IGL, och om man kollar på vårt spel så kan det vara bra att ha en IGL som är både lite defensiv och lite aggressiv, han är lite all-round. Dalito var mer aggressiv, vilket funkar, men det skönt att ha något att luta sig tillbaka på om det inte skulle funka, och det är där LEGJIA är duktig.

Hur känns stämningen i laget nu?
– Det känns hur bra som helst. Det här är nog det första laget som är väldigt bra vänner både i och utanför spelet. Det är väl klart man har de här lagdispyterna när man kanske tjafsar lite bara. Någon gör fel eller någon gör samma fel flera gånger, men det är ju helt vanligt. Vi är hur bra vänner som helst och det känns hur bra som helst, allting går bara uppåt.

”Alla vill spela på den stora arenan”

På major-turneringen ESL One Cologne hamnade Kinguin i grupp C, den som på papperet ser ut att vara en utav de enklare. Där ställs de mot brasilianska Luminosity Gaming, ukrainska FlipSid3 Tactis – som nyligen tappade en av sina största stjärnor, Aleksandr ”s1mple” Kostyliev – samt storlaget EnvyUs, som för cirka tre veckor sedan plockade in världsstjärnorna Kenny ”kennyS” Schrub och Dan ”apex” Madesclaire. Maikelele går in i gruppspelet med stort självförtroende.
– Vi har väl lite koll på brasilianarna, hur de har spelat. De har ju flyttat till NA så då blir det lite enklare att hålla koll på dem, säger han och fortsätter:
– Vi har praccat lite mot Envy också och det känns bra. Jag tror lätt vi skulle kunna ta oss vidare första dagen.

Vad tror du om nya EnvyUs?
– Det är ju rå skill i det där laget alltså, men det är väl en liten grej med fransmän. De är så jävla duktiga på att pracca, de går verkligen in och spelar ofta för att vinna praccar. Vi har väl torskat mot dem på grund av det, för att vi har velat träna liksom, träna på olika saker. Men de smäller ju hårt som tusan, de gör ju det.

”LEGIJAs första evenemang med oss”

För att nå långt i turneringen har Kinguin börjat med en ny mental strategi, där de sätter upp delmål under events gång. Och ett av målen som lockar mest är att spela inför publiken på Lanxess arena i Köln.
– Alla vill ju spela på den där stora arenan i Tyskland, så det hade varit hur fett som helst om vi kunde ta oss vidare och spela där, men det är ju mål för mål. Man får ta det steg för steg helt enkelt.

Finns det några utmaningar inom laget?
– Det jag kan tänka mig är ju det här med att det är LEGJIAs första evenemang med oss. Nu har vi haft turen att han kunnat sitta i Teamspeak när vi har spelat officiella matcher och han har varit med oss på alla våra praccar, men det är en sak att göra det i officiella matcher och en annan på LAN-matcher.

Trots att laget haft kort tid på sig att träna med den nya coachen har Maikelele goda förhoppningar inför den stora turneringen och vill helst av allt få möta ett visst svenskt storlag i final.
– Jag har en stark, stark känsla av att det kommer gå bra för oss den här major-turnerigen, men om vi räknar bort vårt lag och säger att vi torskar första matchen och åker ut direkt. Då tror jag på NiPFnatic i final. För NiP är väldigt starka nu individuellt, de har spelat väldigt mycket och Fnatic är ju Fnatic.

Om du får säga Kinguin då? Vilka möter Kinguin i final?
– Då måste jag säga NiP, det hade ju varit drömfinalen.

”Jag vet inte vem som skapar alla rykten”

Under förra veckan uppdagades en omstrukturering inom företaget Kinguin, som bland annat inneburit att bolaget dragit sig ur sponsringen av alla esport-organisationer. I samband med nyheten menade en källa till Dailydot att organisationen dessutom håller på att sälja bort Maikeleles lag till högstbjudande.

Stämmer detta?
– Nej. Alltså, jag vet inte vem det är som skapar alla rykten. Jag vet inte, jag kan inte svara på det alltså.
– Det är lite svårt att svara på om Kinguin ska gå in i någon annan organisation eller vill att vi ska byta. Vi har ingenting att göra med det i laget. Skulle det bli så har vi ju något att säga till om, men för tillfället så finns det ingenting mer än bara rykten.

Så du har ingen inblick i det hela?
– Jag vet att för tillfället så stämmer det inte. Nyheterna som är, det är bara rykten. Sen vet vi inte vad som kan hända i framtiden, man vet inte, faktiskt.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport