CS:GO

Maktspelet avslöjat – Rumäniens landslagskapten stängs av

av Simon Engstrand
Pokalen på världsmästerskapet 2015. Foto: E-Frag
Pokalen på världsmästerskapet 2015. Foto: E-Frag

Ett maktspel har pågått bakom kulisserna av årets VM i Counter-Strike: Global Offensive.
Händelserna resulterar nu i att managern för Rumäniens bästa klubb, XPC, blir avstängd från arrangörers tävling i ett år.

På onsdagen blev det officiellt vilka personer som kommer leda sina länder i Counter-Strike: Global Offensive-VM. Men i samband med offentliggörandet har ett maktspel bakom kulisserna kommit fram i ljuset.

Den rumänske CS:GO-profilen Dragos Karner, som är aktiv i rumänska CS:GO-scenen, berättar i en forumtråd om händelserna som gjorde att han över en natt fick sparken som landslagskapten.

”Kommer splittra laget”

Karner hade för tredje året på rad blivit utnämnd som ledare för rumänska VM-truppen. Efter att ha gått ut med beskedet i social medier blev han gratulerad av de flesta från scenen, men en person var inte glad.
Cristian Duca, manager för Rumäniens bästa klubb, XPC, kontaktade Karner och satte honom i en minst sagt tuff situation:
”Ingen av våra spelare kommer vara med i landslaget, eftersom att jag inte blev utvald till kapten”, sa Duca till Karner.

Rumäniens fem bästa spelare skulle alltså avstå att delta i VM-truppen så länge managern inte blev utnämnd till lagkapten.
Reglerna säger dock att enbart tre spelare från samma klubb får representera landslaget. I en chatt-konversation med Karner, som senare läckt, avslöjar Duca sina planer:
”Jag kommer splittra laget tillfälligt så att alla fem kan tävla tillsammans i VM”.

Sedermera gick Duca till VM-arrangörerna, E-Frag. Och dagen efter, när E-Frag officiellt gick ut med vilka som skulle få leda sina länder, så hade Duca blivit utnämnt – i stället för Karner.
”Hans ansökan var bättre på pappret”, skrev E-Frag.

Efter nederlaget gick Karner ut offentligt med sin version av händelseförloppet och har fått stort stöd av communityn. Och nu kommer VM-arrangörerna med nya besked:
”Efter att ha gjort en utredning har vi bestämt att återigen göra Karner till lagkapten för Rumänien i årets mästerskap”, skriver E-Frag och fortsätter:
”Dessutom kommer Duca att bli tills vidare avstängd från tävlingen i åtminstone ett år. Hans handlingar är helt oacceptabla”.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport