CS:GO
English version

Mousesports-stjärnan: ”Vi måste jobba stenhårt så vi inte skämmer ut oss”

av Simon Engstrand
Johannes "nex" Maget. Photo: Hltv.org
Johannes ”nex” Maget. Foto: Hltv.org

Tyska Mousesports blev utslagna redan i gruppspelet under majorn på hemmaplan.
Efter nederlaget har de gjort ändringar i uppställningen och nu riktar de sina blickar på att bli ett utav världens sex bästa lag.
– Vi måste jobba stenhårt så vi inte skämmer ut oss som på ESL Cologne, säger Nex till Aftonbladet Esport.

Några utav Tysklands absoluta toppspelare fick sina första genombrott för ett drygt halvår sedan i PENTA Sports. Bland spelarna stack tjugotreårige Johannes ”nex” Maget ut som alldeles särskilt talangfull.

Rent statistiskt matchar han upp med stjärnor som Tyler ”Skadoodle” Latham och Robin ”flusha” Rönnquist. Han beskriver sig som ”en stabil spelare som plötsligt kan bli enormt farlig och bära laget till vinst”. Trots den uppenbara talangen, som ofta resulterat i massivs med frags mot världslagen, finns fortfarande områden där tysken behöver utvecklas.
– Mitt problem är att jag inte hittar balans i matcherna där jag inte kommer igång. Jag tenderar att spela alldeles för passivt, och då har jag inte den inverkan som mitt lag behöver för att vi ska vinna mot de bästa, säger stjärnan till Aftonbladet Esport.

”I verkligheten klarade vi inte pressen”

PENTA eSports lyckades åstadkomma flera stora och oväntade vinster. Trots det valde Nex och lagkamraterna Denis ”denis” Howell och Timo ”Spiidi” Richter att lämna laget. De slöt istället upp med Fatih ”Gob b” Dayik och Chris ”ChrisJ” de Jong i Mousesports.
– Under min tid i PENTA hade vi alltid problem att hitta en fungerande struktur. Vi saknade en stark ledare. I Tobias ”Troubly” Tabbert hade vi en erfaren spelare, men han kunde inte presterade som vår ledare på regelbunden basis, förklarar Nex.

Veckorna passerade. Mousesports steg sakta men säkert på världsrankingen, men snart uppstod nya utmaningar då Spiidi fick lämna och göra plats för bosniske talangen Nikola ”NiKo” Kovac.
– På papperet hade vi en väldigt ung och hungrig lineup med potentialen att regelbundet skrälla mot de bästa, men i verkligheten kunde vi inte hantera pressen att spela på de stora scenerna. Vi hade några väldigt starka resultat, som vi kan se tillbaka på och vara stolta över, men vi lyckades aldrig bli det topplag som vi strävar efter att bli, säger Nex och fortsätter:
– Målet var, och är fortfarande, att bli topp sex i världen och vi jobbar väldigt hårt för att förverkliga våra ambitioner.

Hur kände du själv inför att sparka Spiidi?
– Uppställningen med Spiidi hade enorm potential, men linan var ung och oerfaren. Vi hade behövt några extra månader för att laget skulle fungera. NiKo är en spelare som kan ha enorm påverkan i en match och på nolltid vända situationer till vår fördel. Sådana spelare är väldigt sällsynta och jag ser positivt på lagets framtid.
– Kortfattat har vi fått en högre skill-nivå i laget, men vi har tagit ett kliv bakåt när det gäller kommunikation. Nu måste vi jobba stenhårt så vi inte skämmer ut oss som på ESL Cologne.

”Fatih har så enormt mycket kunskap om CS”

Mousesports taktiske ledare, Gob b, är en veteran med erfarenhet som sträcker sig bak till 1.6-tiden. Enligt Fnatic-cochen Viktor ”vuggo” Jendeby är han förmodligen en utav världens smartaste spelare. Det är under hans ledarskap som Mousesports hoppas kunna nå till de högsta nivåerna i CS:GO-världen.

Har din stil förändrats något nu när du spelar med Gob b?
– Fatih har så enormt mycket kunskap om CS. En måste vara riktigt lat för att inte förbättras när det kommer till det taktiska.
– Fast på senare tid har faktiskt min självsäkerhet fått sig en törn. Att förlora när du bör vinna tänjer på självförtroendet och sakta men säkert påverkar det ens spel. Man tar inte dueller som man vanligtvis skulle ta utan att tveka.

”Hela laget var förkrossade”

Mousesports tävlade i den stora major-turneringen ESL One i tyska Cologne. Men drömmen att få spela inför hemmapubliken i Lanxess arena dog fort. Efter gruppspelsförluster mot Cloud9 respektive FlipSid3 Tactics var tyskarnas turneringsresa över.
– Hela laget var förkrossade. Vi följde turneringen från vårt VIP-bås och varje gång åskådarna hejade på lagen på scen stack det till rejält i hjärtat. Vi visste att det hade kunnat vara vår publik, vår scen, men vi totalsumpade chansen.

Arenan blev slutsåld och CS:GO-fansen var överallt. Gamers2-stjärnan Adil ”ScreaM” Bernlitom kunde inte gå tio sekunder utan att någon ville ta en bild. Nex och hans lagkamrater hade en liknande upplevelse.
– Hela atmosfären i Cologne var bara så vacker. Jag fick gåshus varje gång något sjukt hände i en match och publiken taggade till och skrek. Vi spenderade en hel timme med att bara skriva autografer, och när timmen var slut hade kön blivit längre än när vi först började.
– Det var helt fantastiskt att se hur många som faktiskt stöttar oss. Det är en erfarenhet jag aldrig hade velat missa. Det gav mig så jävla mycket motivation.

”Måste jobba så hårt som bara möjligt”

Nex och NiKo och de andra medlemmarna i Mousesports beslutade nyligen att skippa Dreamhack London. I stället fokuserar de på helgens Dreamhack Stockholm-evenemang, där 16 lag samlas för att slåss om de sista platserna till kommande major-turnering. I gruppspelet ställs de mot Team LiquidMythic och Renegades.
– Just nu spenderar vi all tillgänglig tid med träningsmatcher mot olika lag så vi kan förbereda oss för att spela mot flera spelstilar. Vår grupp är absolut inte lätt, men jag är väldigt säker att vi kommer få en plats till nästa major.

Hur ser du på din egen framtid?
– Svårt att säga, jag har personligen ambitionen att bli en utav de bästa spelarna i världen, och jag tror verkligen att jag har förmågan och talangen för att lyckas under den korta tid jag har kvar i esporten. Men för att nå storhet måste en jobba så hårt som bara möjligt, och jag är riktigt glad att kunna göra den här resan med stöd från mitt lag.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport