CS:GO
English version

Natu avslöjar: Så ska jag göra NiP bättre

av Björn Ehrnberg
Joona "Natu" Leppänen blir ny coach för NiP
Joona ”Natu” Leppänen blir ny coach för NiP

På måndagen stod det klart att Joona ”natu” Leppänen blir ny coach i Ninjas in Pyjamas.
Den tidigare 3DMAX-spelaren kommer stötta, stödja och till viss del bestämma över några av tidernas bästa CS-spelare – men det är inget som natu skyr undan.
– Låt oss säga att de är lite ’old-fashioned’ gällande vissa aspekter av hur spelet spelas nuförtiden. Men det är förståeligt efter som de spelat tillsammans så länge och då är det svårt att hitta dem detaljerna, säger natu till Aftonbladet Esport i den första intervjun efter att nyheten slog ner som en bomb.

Ninjas in Pyjamas har valt att ersätta Faruk ”pita” Pita med Joona ”natu” Leppänen i positionen som coach för den välkända CS:GO-femman. Liksom i alla sporter, har tränaren en stor möjlighet att påverka utgången av matcher. Under ESL One i Katowice berättade Fnatic att jobbet som Jonatan ”Devilwalk” Lundberg och Viktor ”vuggo” Jendeby lagt ner på att förbereda laget gav dem en ordentlig fördel i turneringen.

Nu hoppas Ninjas in Pyjamas att de hittat sitt svar på den positionen. I en intervju med Aftonbladet Esport berättade Emil ”HeatoN” Christensen att han hoppas att natu ska kunna styra laget rätt när de är ute på fel vatten. Och enligt huvudpersonen själv, finns det en del att jobba på i NiP.
– Jag är väldigt målmedveten om att förbättra många aspekter i laget. Jag har en klar vision på saker som jag kommer att göra, säger Joona ”natu” Leppänen till Aftonbladet Esport.

”Kommer göra mitt bästa”

Natu berättar att han uppenbarligen känner en stor heder över att ha få skrivit på för Ninjas in Pyjamas och ett lag av den kalibern. Enligt den tidigare 3DMAX-spelaren är de några av de bästa spelarna i världen i sina respektive roller, men trots den enorma kändisskapet som hägrar över NiP känner han ingen extern press på sig själv.

Vad kan du bidra till laget i både ett kortsiktigt, men också långsiktigt perspektiv?
– Kortsiktigt är det svårt att göra något revolutionerande med hur laget spelar, utan det handlar mer om att förstå deras begränsningar och fel i alla delar av spelet. Att göra en detaljerad och solid gameplan kommer bli viktigt i min roll och även vara ett psykologiskt stöd för hela truppen och alla individer, säger natu och fortsätter:
– På lång sikt har jag en klar vision för saker jag vill påverka och jag kommer att spendera väldigt mycket tid tillsammans med dem både på och utanför servrar, men jag vill inte avslöja för mycket heller – uppenbarligen.

Du säger att du har en klar vision för saker och ting och hur du kommer att tackla dem. Kan du specificera lite mer? Vad för slags visioner har du för laget?
– Låt oss säga att de är lite ’old-fashioned’ gällande vissa aspekter av hur spelet spelas nuförtiden. Men det är förståeligt efter som de spelat tillsammans så länge och då är det svårt att hitta dem detaljerna.
– Jag kommer att göra mitt bästa för att se till att de, så ofta som möjligt, ska veta vad de ska göra i olika situationer. Avslut och liknande är så klart upp till dem själva, men mitt jobb är att ge dem de bästa verktygen för att lyckas.

I ditt farväl-klipp berättade du att du hade något i görningen. Jag utgår från att det var vad vi nu pratar om. Vad jag skulle vilja veta är huruvida NiP hörde av sig till dig innan du gjorde ditt beslut offentligt. Och i så fall, gjorde det processen och beslutet lättare?
– Uppenbarligen händer inte sådant här över en natt, utan det var en pågående diskussion under en tid. Jag hade redan övervägt att lägga ner min professionella karriär, något som jag också berättat för mina lagkamrater. Vissa omständigheter i mitt liv gjorde att jag behövde fatta beslut om vad jag skulle göra med mitt yrkesliv i framtiden.
– Jag kände att jag verkligen ville vara kvar i esporten. Och att NiP var intresserade av att ha mig som coach kändes som en bra utmaning för mig. Man kan säga att de gjorde processen kortare, men det var mer att timingen var perfekt efter att 3DMAX lagt ner sin verksamhet.

”Hoppas få se en hel del av Sverige under min tid i NiP”

Enligt natu kommer tjänsten som coach i Ninjas in Pyjamas att bli ett heltidsjobb. Men när han får frågan om han kommer fortsätta att bidra till CS:GO-sändningar som expertkommentator i turneringar som NiP inte deltar i, ger natu ett betryggande svar för de som vill fortsätta se den finske stjärnan framför kameran eller i ett kommentatorsbås.
– Jag ser det här som ett heltidsjobb och det kommer ta de mesta av mina vardagstimmar. Men om min kalender kan hantera det kommer också att göra en del casting och analysering på turneringar. Det är egentligen en bra grej att göra med jämna mellanrum eftersom det ger dig perspektiv som du sedan kan använda till ditt eget lag.

Kommer du att flytta till Sverige?
– Även om jag verkligen tycker om att besöka Sverige, så har jag hus och familj här i Finland med en unge som går i skolan. Med andra ord är det inte ett realistiskt alternativ. Dessutom tror jag inte att det är nödvändigt eftersom det mesta ändå sker över internet. Jag kommer att resa med laget och delta på bootcamps och så vidare, så jag hoppas att jag ska få se en hel del av Sverige under min tid i NiP.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport