CS:GO
English version

Natu: ”Det går inte ersätta en spelare som Allu”

av Tobias Lundgren
natu

Under tisdagen tappade 3DMAX officiellt sin stjärna Allu då han värvades av Ninjas in Pyjamas.
Men enligt lagkaptenen Joona ”Natu” Leppänen är laget fortfarande självsäkert med Stonde på sniperpositionen.
– Du måste tänka på det positiva i sådana här situationer och vi har en spelare i honom som är en fantastisk AWP:er, en av de snabbaste jag någonsin sett, säger Leppänen till Aftonbladet Esport.

Efter att ha hoppat in i Ninjas in Pyjamas ett par matcher, efter att laget gick ut med att de letade en ersättare till Mikail ”Maikelele” Bill, blev Aleksi ”Allu” Jalli under tisdagen en heltidsmedlem i organisationen. 3DMAX visste vad som väntade eftersom Allu berättade för det finska laget direkt då NiP hörde av sig, så det var inga chocknyheter som nådde dem.
– Han har varit öppen med hela grejen, men vi tänkte inte att det var en möjlighet på grund av språkbarriären så vi skrattade bara åt det hela, säger lagkaptenen Joona ”Natu” Leppänen.

”Stonde är en av de snabbaste jag någonsin sett”

Språkhindren till trots blev Allu klar för NiP och lämnade lagkamraterna i en prekär situation då det endast återstår ett fåtal veckor innan årets första major i Katowice. Nu ska Tom ”stonde” Glad fylla de stora skorna Allu lämnat kvar, men Natu litar fullt ut på att han kommer glänsa i sin nya position.
– Du måste tänka på det positiva i sådana här situationer och vi har en spelare i honom som är en fantastisk AWP:er, en av de snabbaste jag någonsin sett. Det enda han behöver göra är att spela mer och bli jämnare. Det kommer inte påverka vår spelstil men det största problemet är att vi måste byta roller och positioner.

Men ändå, hur hårt slag är det för er att förlora Allu?

– Allu hör till en väldigt liten grupp spelare talangmässigt. Det finns ett begränsat antal som honom i världen och du måste vara realistisk och inse att det inte går ersätta en spelare som honom. Det spelar ingen roll vilket lag han går till, det kommer alltid se ut som att han bär dem. Han är en spelare som har hög påverkan i en match och det finns inte många sådana i världen.
– Men i slutändan måste du se det stora perspektivet, hur du får laget att fungera och spela ihop. Det spelar ingen roll om du har de bästa spelarna om du inte spelar bra ihop och det är vad som kommer spela roll för oss, valen vi gör i små situationer. Men det största hindret är att det är kort om tid och vi måste göra många förändringar. Det är största orosmolnet.

”Förväntningarna inför Katowice är intakta”

Har dina förväntningar på er prestation i Katowice påverkats efter det här eller är de intakta?

– De är intakta, det finns ingen anledning att tänka på något annat sätt. Vårt första mål var och är att ta oss till top 8 och ta det därifrån i BO3. Det är målet vi satte upp för inledningen på turneringen och det kommer inte ändras på något sätt.

När ni tog er till semifinal under DreamHack Stockholm var ni lite av underdogs och folk började hypa er. Är ni kvar i det facket fortfarandet enligt dig?

– Vi hade en annan lineup jämfört med nu då vi har ett färskt lag med en annan mentalitet och approach. Slutet av året var tungt för oss. Vi startade laget som ett projekt för ett event och trots att vi bestämde oss för att fortsätta spela stannade den mentaliteten kvar. Det fanns i bakhuvudet att vi inte lade ner tillräckligt med energi på laget. Så jag skulle nollställa situationen nu. Vi är i en liknande sits som under DreamHack Stockholm. Folk ser att vi är ett bra lag och att de måste respektera vårt spel. Motståndarna tror inte att de kommer krossa oss för vi har många ess i rockärmen och stor individuell skill. Om du ger oss utrymme får du betala för det. Men vi är fortfarande i en utmanarposition och ännu mer nu efter förändringarna.

Hur tycker du att Allu klarat sig hittills i NiP?

– Jag tycker att han gjort det han gör. Första gången jag spelade med honom var för fem år sedan och han var bara ett barn då. En riktigt bra AWP:er men han tog för många risker, som re-peeks, och dog på grund av dem. Han har verkligen utvecklats till en spelare som läser situationer bra och därför har en stor påverkan i matcher, när han inte blir för självsäker. Det är något han behöver jobba på, att inte bli för självsäker ibland. Men han har gjort ett gediget jobb och för mig är han det enda alternativet för NiP rent skicklighetsmässigt.
– Enda problemet jag ser är språkbarriären och hur det kommer fungera i långa loppet. I situationer med stor press, som en majorturnering, kommer det bli ett problem? Jag vet inte. Jag har inte varit där för att se och och lyssna på dem när de spelar. Det är en oro jag har. Svenska är som bäst hans tredjespråk och jag har aldrig hört honom säga ett ord. I situationer som en tight två mot två med någon, kommer det blir ett problem? Det kan bli det men de kommer jobba på saken och träna skitmycket, antar jag. Men spelmässigt ser jag inga problem, han kommer definitivt smälta in direkt.

”Att bootcampa är som att träna på steroider”

Ni tog snabbt in Mikko ”Xarte” Välimaa som ersättare. Var det ett givet val från början?

– Vi är alla goda vänner och har känt varandra länge. Vi visste att vi inte behövde diskutera vem vi ville ha in i laget om övergången faktiskt hände. Xarte var ett givet val och vi pratade inte med honom förrän i söndags. Men det var lite knepigt för han har spelat med ett lag som just gick ut med att de sponsrats av Menace och vi visste att vi skulle behöva be honom spela med oss om Allu lämnade och att han förmodligen skulle göra det.

Ni använde honom som AWP:er förut men i ditt Facebook-inlägg klargör du att han kommer primärt vara rifler nu?

– Han var den ende i förra laguppställningen som kunde använda AWP, så han var i princip tvingad. Men han utvecklades till en bra AWP:er och gjorde mycket fina grejer. Nu kommer han låta oss använda två AWP:s som många andra lag redan gör. Det kommer vara bra på Dust2, Mirage och även på Cache så vi kommer använda det när det känns bekvämt och nödvändigt.

Och ni har även fått hjälp av Finska Esportfederationen med ett laghus. Hur mycket kommer det hjälpa er?

– Det kommer vara till stor hjälp med tanke på tidsramen vi har. Vi kommer köra bootcamp under två långhelger. Att bootcampa är som att träna på steroider. Det är dubbelt så effektivt som att spela online. Det är så mycket enklare att plocka upp saker och jobba med dem.

Under veckan kommer 3DMAX debutera med Xarte under LanTrek i Tampere, Finland.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport