CS:GO

Nekar till läggmatch: ”Det är fan inte bevis”

av Tobias Lundgren

I helgen publicerade Daily Dot en rad bevis som pekar mot att iBUYPOWER spelade en läggmatch och tjänade tiotusentals kronor.
Nu slår lagets före detta stjärnspelare Josh ”Steel” Nissan ifrån sig och menar att bevisen inte säger någonting.
– Om jag lade ett maxbet och sedan messar någon och säger ”haha, jag visste att de skulle lägga sig”, är det bevis då? Nej, det är det fan inte, säger han i en stream.

I augusti förra året spelade amerikanska topplaget iBUYPOWER en match mot laget NetCodeGuides och förlorade stort. Nu har en rad textmeddelanden dykt upp som stärker misstankarna som väcktes redan efter matchen, att iBUYPOWER i själva verket lade sig i matchen och samtidigt tjänade tiotusentals kronor på förlusten. Men nu slår lagets före detta stjärnspelare Josh ”Steel” Nissan ifrån sig gällande textmeddelandena som skickades från spelaren Derek ’dboorN’ Boorn och sedan spreds av hans flickvän.
– Vad betyder meddelandena egentligen? Hur gör de mig till en misstänkt? Det gör de inte, du kan säga så om vem som helst, säger han.
– Om jag lade ett maxbet och sedan mesasr någon och säger ”haha, jag visste att de skulle lägga sig”, är det bevis då? Nej, det är det fan inte.

Han menar att förlusten inte var så oväntad som många får den att verka.
– Skrällar händer, det är bara att komma över det. Nu säger folk att mSpaz (nyligen värvade till CLG) är det bästa laget i Nordamerika. Det är samma lag som folk anklagar oss för att ha lagt oss mot.

Grundaren berättade om läggmatchen

Men Steels ursäkter slås undan av nyblivne Cloud9-spelaren Shahzeb ”Shahzam” Khan, som bettade på iBUYPOWER i den misstänkta matchen men nu erkänt att han ändrade sitt vad efter att NetCodeGuides grundare Casey Foster sagt att det skulle bli en läggmatch.
”Jag bettade på iBUYPOWER och tog upp det med Foster. Han ringde sedan upp mig och sa åt mig att ändra vadet och förklarade att det var en läggmatch. Jag ville inte bli inblandad men ändrade mitt bet och berättade det för en kompis som bettat på samma lag. Jag ångrar att jag inte kontaktade de ansvariga för ligan och berättade vad som skulle ske.

”Jag förnekade allt och var tyst”

Shahzam ville berätta hela historien för journalisten bakom avslöjandet, Richard Lewis, men blev övertalad att vara tyst av Foster.
”Han sa att det skulle bli ett hårt slag mot den nordamerikanska CS:GO-scenen och skulle göra så iBUYPOWER förlorade sin sponsor. Så jag förnekade allt och var tyst, sedan fick jag skit när det här dök upp för några månader sedan. Jag vet att jag inte var enda personen som visste, men jag var definitivt i en position där jag kunde ha berättat informationen. Jag gjorde inte det för att jag var rädd. Jag är ledsen.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport