CS:GO
English version

NiKo om scenens attityd mot kamraterna: ”Jag tycker inte alls om det”

av Simon Engstrand
Foto: Adela Sznajder, Dreamhack
Foto: Adela Sznajder, Dreamhack

Bosniske världsstjärnan Nikola ”NiKo” Kovac är en av de enskilt mest hyllade talangerna i CS:GO-världen just nu.
Men samtidigt som han och Mousesports når nya framgångar är det ingen av hans lagkamrater som får lika mycket positiv uppmärksamhet – snarare tvärtom.
– Jag gillar inte hur communityn snackar om dem. Folk ser inte hur de påverkar i spelet, de ser bara poängbrädan. Jag tycker inte alls om det och försöker jobba med laget och säger åt dem att inte bry sig om det, säger NiKo till Aftonbladet Esport.

Mousesports har varit en känd klubb i esporten ända sedan den digitala sportens begynnelse. Deras tappra försök i Counter-Strike: Global Offensive har dock knappast gått på räls.

Deras nuvarande tyskbaserade femma har länge haft problem att prestera på topp. Ofta får vi se stjärnorna lämna tävlingarna besvikna, redan under gruppspelet. Men på deras allra senaste turnering, Dreamhack Masters i Malmö, lyckades de en gång för alla dra det tunga lasset hela vägen och säkra en plats till slutspel, inför tusentals fans i Malmö Arena.
– Det kändes helt klart mycket bättre än på majorn, säger Mousesport-stjärnan Nikola ”NiKo” Kovac till Aftonbladet Esport.
– Vi började riktigt starkt och kände oss i bra form, och vi försökte bara fortsätta hålla igång, men i kvartsfinalen gick det inte.

I stället blev det nya svenskfemman GODSENT som, under Markus ”pronax” Wallstens ledning, tog sig segrande ur den dramatiska striden och fick möta NiP i semifinal.
– Jag var riktigt upprörd efter matchen. Och jag var väldigt överraskad att vi förlorade mot dem, men samtidigt har vi alltid haft problem att möta ”mid-tier” lag. Vi lyckas bara aldrig låsa matcherna, och inte den här gången heller.

Under gruppspelet poängterade kommentatorerna att ni såg ut att bråka under matchen, medan de andra lagen bara skrattade och hade roligt. Är det något som brukar hända i Mousesports?
– Vi hade diskussioner under matchen mot Team Liquid, men vi snackade om det efteråt och det var lugnt. När vi gör många misstag så börjar vi diskutera i laget, det är dåligt för oss och vi försöker att inte göra det lika mycket längre.

När NiKo blickar in i framtiden hoppas han att Mousesports kan fortsätta jobba sig uppåt och fortsätta ta sig vidare ur gruppspelen på kommande turneringarna. Det verkar som att ha gjort det en gång har hjälpt truppen att se saker och ting från nya perspektiv.
– Det var ett stort steg för oss och nu tror jag det kommer bli enklare nästa gång.
– Det handlar om mentaliteten. Annars när man spelar funderar man bara ”tänk om vi inte tar oss vidare”, ”tänk om vi inte når slutspel”. Man funderar på det hela tiden och nu när vi har lyckats en gång tror jag det blir lättare nästa. Det är inte lika mycket press.

”Jag har fortfarande inte tagit det viktigaste steget”

För ungefär ett år sedan blev det offentliggjort att Mousesports värvade NiKo. Den bosniske stjärnan hade stegvis fått allt mer uppmärksammad och nu var det dags att skina i ett världslag.
– Det var första steget i min karriär. Ett väldigt stort och viktigt steg, och jag är så glad att jag tog det. Länge funderade jag på om jag verkligen skulle gå med eller inte, för jag har alltid trott att jag skulle kunna starta ett bra lag med spelare från mitt hemland, men till sist valde jag att gå till Mousesports trots att min kassa engelska. Allt var svårt i början, men allt är bättre nu och det blir bättre hela tiden.
– Min engelska har säkert blivit femtio procent bättre. Jag har tycker om det otroligt mycket.

Ända sedan dess har NiKo hyllats av såväl experter som fans. Vissa menar till och med att han skulle kunna bli världens bästa spelare.
– Det känns ju bra såklart, men jag har fortfarande inte tagit det viktigaste steget: Att åstadkomma starka resultat med laget. När vi har nått en semifinal eller final så kommer jag vara glad.

På ämnet om kändisskap är det ingen underdrift att säga att lagkamraterna i Mousesports inte fått lika mycket positiv uppmärksamhet som NiKo – snarare tvärtom.

Vad tycker du om communityns attityd mot dina lagkamrater?
– Jag gillar inte hur communityn snackar om dem. Folk ser inte hur de påverkar i spelet, de ser bara poängen. Jag tycker inte alls om det och försöker jobba med laget och säger åt dem att inte bry sig om det.
Denis ”denis” Howell till exempel gillar att läsa på forumen och så vidare. Jag säger att han inte ska bry sig om det, att han är viktig för vårt lag och om han bara fortsätter som han gör så kommer vi att bli bra. Samma med Chris ”ChrisJ” de Jong, han vet ju att han inte bara är en ”onliner” utan också levererar på LAN. Johannes ”nex” Maget är också grym, han har haft lite problem att spela inför arenapublik, men i Malmö var han fantastisk.
– Om en person blir kallad värdelös tror jag det kommer påverka spelaren. Entry-fraggers till exempel, de dör för att hjälpa laget men fans ser inte det.

Finns det något sätt du kan förklara så folk förstår bättre?
– Nej, jag tror inte det går.
– De kommer alltid bara att se poängbrädan och inget mer. Fansen måste förstå att varje person har en unik roll i sitt lag. Döm inte utifrån statistiken.

Vad måste Mousesports göra för att bli bättre framöver?
– Våra största problem är lagspel och kommunikation. Speciellt i tajta matcher, då börjar folk få panik och göra idiotiska beslut. Det är därför vi inte lyckas stänga matcherna. Jag hoppas vi kan bli bättre framöver nu när vi tagit oss till slutspel en gång.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport