CS:GO

”Ninjas in Pyjamas har hittat svar på frågor de länge grubblat på”

av Tobias Lundgren
ninjasinmlg

Nästan samtidigt som en svensk dråsade i golvet inför 30 000 personer i Tele2 Arena visade fem andra att de rest sig och snart är bättre än någonsin.
Ninjas in Pyjamas semifinal mot landsrivalerna Fnatic under X-Games är redan en CS-klassiker – och de svenska stjärnorna visade inför finalen mot LDLC att de numer inte har en enda svag karta i repertoaren.

Alexander ”The Mauler” Gustafssons fight mot Anthony Johnson tog slut redan efter ett par minuter och en besviken svensk MMA-stjärna grät ut inför de 30 000 hemmafansen. Kontrasten mellan den bilden och vad Ninjas in Pyjamas visade upp under X-Games-semifinalen kunde förmodligen inte varit större.

Ett lag, som likt Mauler hajpats till skyarna men under senaste månaderna sällan levt upp till de enorma förväntningarna från fansen, visade att de nu tagit ännu ett kliv i organisationens historia. Inför matchen talade allt för ärkerivalerna Fnatic, då kartorna som valdes blev Cache, Mirage och Inferno. De två förstnämnda har fällt NiP fler gånger än stormen Gudrun fällde träd – men något har hänt i laget.

När Mikail ”Maikelele” Bill ersatte Robin ”Fifflaren” Johansson fick ninjorna en AWP-stjärna som hör till de absolut bästa i världen och som flera gånger under gårdagen vann rundor på i princip egen hand. Vid underläge 10-6 på avgörande kartan avfärdade han ensam två spelare med scouten och fick experterna att häpna. Med honom i laget har Ninjas in Pyjamas fått fler lösningar på problemen motståndarna ställer dem inför, och de har uppenbarligen hittat svar på frågor de länge grubblat på.

Men en spelare gör inget nytt lag och under hela matchen turades ninjorna om att bjuda på highlights av absolut högsta klass. Patrik ”f0rest” Lindberg visade sin rutin och kloka mapcontrol vid flera tillfällen och bjöd på det lustigaste ögonblicket i hela mötet då han lekte katt och råtta med Jesper ”JW” Wecksell på Mirage. Adam Friberg har vaknat efter en trög inledning och hade under gårdagen flera direkt avgörande insatser, bland annat en adrenalinfylld 1 mot 1 på Inferno. Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund bevisar varför han blev vald till världens bästa spelare häromveckan och in game-ledaren Richard ”Xizt” Landström, som vanligtvis nöjer sig med en undanskymd roll, banade under semifinalen många gånger vägen med avgörande frags.

Under Mirage var ett ögonblick signifikativt för ”Det Nya NiP”, som nu är livsfarliga på precis alla tävlingskartor. När friberg och Xizt bjöd på en offensiv granatvariant och lyckades ta kål på Freddy ”Krimz” Kajbjer visade de hur långt utanför lådan det här laget tänker numer. För finalmotståndarna LDLC – som besegrade NiP under DreamHack Winter-finalen senast – måste det vara en mardröm att se motståndarnas framfart och de har förmodligen haft en del att grubbla på i natt.

Mitt i NiP-hyllningarna ska jag inte glömma att även lyfta Fnatic. De har varit världens bästa lag under flera månader och hade förmodligen vunnit DreamHack Winter om det inte vore för ett visst ”boost-gate” som inträffade under turneringen. Nu bjöd JW, Krimz, Olof ”Olofmeister” Kajbjer, Robin ”Flusha” Rönnquist och Marcus ”Pronax” Wallsten upp till krig och som tittare var det bara att tacka och ta emot. Framförallt imponerade ledaren Pronax som med sitt otroliga spelsinne stod för ett flertal 1 mot 3 och 1 mot 2-segrar. Drömmen hade förstås varit att se gårdagens möte, som av experten Duncan ”Thorin” Shields kallades ”bästa matchen någonsin”, i en final. Men Fnatic bör inte ha några problem att knipa bronsplatsen före Team Dignitas i dag.

Och för Ninjas in Pyjamas kan en guldmedalj i X-Games signalera början för en ny dominant period i lagets historia.

Kvällens matcher startar kl 18 och kan ses på mlg.tv.

 

 

 

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport