CS:GO
English version

NiP-legendaren Potti: ”Jag vill tillbaka in i esporten”

av Simon Engstrand
Tommy "Potti" Ingemarsson. Foto: Area08
Tommy ”Potti” Ingemarsson.

I Counter-Strikes begynnelse grundade Tommy ”Potti” Ingemarsson världsberömda organisationen Ninjas in Pyjamas.
Nu är legendaren på väg att återvända till scenen.
– Jag vill hjälpa till, få den att växa, säger svensken till Aftonbladet Esport.

Tommy ”Potti” Ingemarsson är en av CS-scenens allra största legendarer. År 2006 lade dock veteranen bössan på hyllan och pensionerade sig som spelare. Nu när han tittar tillbaka på tiden som aktiv kallar han sig själv för en ”pionjär”.

Några av Pottis absolut bästa minnen kommer från tiden som professionell spelare, till exempel när han vann det första – och hittills enda – officiella världsmästerskapet i Counter-Strike och närvapendragaren Emil ”HeatoN” Christensen vrålade och kastade stolar omkring sig.
– Jag tror aldrig jag kommer uppleva en sådan glädje igen i hela mitt liv, säger svensken till Aftonbladet Esport.

Startade världsberömd organisationen

”Back in the days” grundade Potti organisationen Ninjas in Pyjamas och blev förmodligen först någonsin att få lön för att lira datorspel. I dag är NiP en av världens största bolag inom Counter-Strike-scenen.

Vad tänker du om att NiP blivit så stort?
– Det är jättekul, helt fantastiskt. När jag spelade hade jag ju alltid en dröm om att esport skulle växa och bli en riktig och accepterad sport. Jag fick hela tiden kämpa från två håll. Alla sa att det här inte är något seriöst, det här kan man inte hålla på med eller tjäna pengar på. Man visste ju själv hur stort det höll på att bli, hur många som både tittade och spelade och att det var en framtida publiksport. Det är så kul nu att bevisa alla fel för nu när folk sitter och hejar på NiP har de ju lagtröjor, köper gear, sjunger hejaramsor och trycker upp stora banderoller med lagnamnet på. Det är en sport på riktigt nu.

Hur seriöst var namnet ”Ninjas in Pyjamas” från början?
– Det har en liten speciell historia, säger Potti och skrattar:
– Jag brukade spela i en klan på mitt internetcafé som hade ett jätteseriöst namn och hette Omega Force. Vi splittrades och jag skulle starta ett nytt lag, då var det väldigt trendigt att ha ett klannamn med tre bokstäver. Jag ville ha något som lät coolt med tre bokstäver, plus att jag inte ville heta något superseriöst, utan något med en mer komisk klang. Det var också viktigt att ha ett snyggt tema, så att hemsidan skulle bli snygg. Och jag har alltid gillat ninja-filmer, så det ena ledde till det andra – och det var väl något där med bananer i pyjamas – och så blev det Ninjas in Pyjamas.

En annan era av esporten

Pottis aktiva tid som spelare var under en en mycket mindre utvecklad era av esporten. Turneringarna var inte lika stora, exponeringen mindre och fansen färre. Det var också vanligare att organisationer och turneringar blåste spelare på pengar, något Potti själv hade oturen att erfara.
– Problemet på den tiden var väl att folk såg väldigt kortsiktigt och försökte göra snabba pengar. Mycket av det har försvunnit nu, säger veteranen på ämnet.

Sedan dess har scenen växt i rasande fart. Speciellt efter att uppföljaren Counter-Strike: Global Offensive släpptes. Potti brukade drömma om att esporten skulle fylla stora arenor, och säger att det hela har nått höjder som inte ens han hade kunnat ana.
– Det är enormt kul att se. Jag är så klart partisk för att jag själv har spelat CS, men jag kollar ju mycket hellre på en CS-match nu för tiden än att titta på fotboll.

Galna publiken i Katowice

Tidigare i år besökte legendaren IEM Katowice och upplevde åskådarnas engagemang när Fnatic vann i finalen och Olof ”Olofmeister” Kajbjer klev upp på scen för att ta emot publikens jubel.

– Jag fick rysingar, det var jättekul. Det är precis det här jag som spelare har velat haft och ska jag vara ärlig har det nästan blivit mer än jag vågade hoppas på.
– Det var ett publikhav på cirka 10 000 som satt och sjöng hejaramsor, hade på sig lagtröjor och hurrade. Det var otroligt, jättekul att se. Nu är det bara en tidsfråga innan esporten kommer gå om så extremt många sporter när det kommer till TV-tittande.

Återvänder till esporten

Men det var inte bara för att följa turneringen som Potti fanns på plats i Polen. Det var också för att nätverka. Framöver kan veteranen nämligen bli ett allt mer framträdande ansikte i scenen.
– Om jag ska vara ärlig vill jag tillbaka in i esporten och hjälpa till, få den att växa. Det är bara att inse att jag är för gammal för att göra comeback som spelare, även om jag vet att många – kanske också jag – skulle önska att det gick. Men åldern tar tyvärr ut sin kraft, jag har fått lite sämre syn och så vidare. Det är ganska svårt att spela på den nivån, vilket bara är kul, för det är ett tecken på att det är lika svårt att bli bra på CS som vilken annan sport som helst, och man kan inte hålla på för alltid.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport