CS:GO
English version

Norske uppstickaren om stora major-drömmen: ”Det blir fett svårt”

av Simon Engstrand
Joakim "jkaem" Myrbostad på Dreamhack London
Joakim ”jkaem” Myrbostad på Dreamhack London

Joakim ”Jkaem” Myrbostad deltog på ESL One Katowice 2015 med LGB eSports och var ynka 4 rundor från att säkra en topp 8 placering.
Snart får han en ny chans när han åker till Dreamhack Cluj med Gamers2, men han inser det är en tuff uppgift som väntar.
– Det blir fett svårt nu när alla lagen är så fett bra, de 3 bästa lagen är så sjukt bra, säger Jkaem till Aftonbladet Esport.

Eliten utav norska CS:GO-scenen fann sig själva i truppel när Håvard ”rain” Nygaard lämnade LGB eSports och slöt upp med Team Kinguin. Återigen hade en norsk femma splittrats och spelarna lämnats utmattade och omotiverade.

Men då hända något. Efter en mindre skandinavisk lagkarusell bildades Copenhagen Wolves, en blandning utav talanger från både Sverige och Norge. Nu var en gnista tänd och jakten igång för att nå toppen av CS:GO-pyramiden. Bland spelarna fanns Joakim ”Jkaem” Myrbostad, en utav Norges mest uppmärksammade talanger.
– Målet var för oss att kvala till majorn. Det var målet. Och jag tycker vi fick en riktigt bra lineup som kunde bli riktigt bra. Jag tyckte vi var bra i LGB med Rain också, men efter Rain drog var motivationen inte så hög bland spelarna. Vi praccade inte och bytte spelare hela tiden. Men i CPH Wolves kände jag att vi var på väg att bli bra. När vi kom till semifinal på Dreamhack London visste vi på väldigt kort tid att vi var ett bra lag, säger Jkaem till Aftonbladet Esport.

”Man måste bara fokusera”

Efter Dreamhack London, där Copenhagen Wolves slogs ut efter förlust i kvartsfinalen mot Team EnvyUs, var nästa anhalt Dreamhack Stockholm, offline-kvalet till nästa major i Cluj-Napoca, Rumänien. Det var där, i Stockholm, som laget började falla samman. Den skandinaviska femman lyckades inte leverera hela vägen och förlorade avgörande matchen mot FlipSid3 Tactics med 2-0.
–Vi tänkte inte så mycket. Just då var man lite arg, men man måste bara fokusera och veta att det kommer en till major. Vi var ju inte ett gammalt lag, hade just startat. Gamers2 kom direkt på banan efteråt och jag vet inte vad som kommer hända med Copenhagen Wolves nu.

Jkaem beslöt att följa i före detta lagkamraten Rains fotspår. Gamers2, tidigare kända som Kinguin, erbjöd Jkaem en plats i laget och han accepterade.
– Det var spelarna som tog kontakt med mig och frågade om jag var intresserad – om det skulle komma ett erbjudande från dem, skulle jag tacka ja? Efter att vi inte kvalade så kom jag i kontakt med G2 och så snackade de med CPH Wolves. Det har varit mycket spekulationer, för någon i mitt lag försökte stoppa den handen och gick ut till media och sa att G2 tvingade mig ur kontraktet. Men så var det inte, det var mitt val. Vad jag ville var att börja spela på fulltid, kunna leva på att spela CS. Allt som allt var det ett enkelt val.

Kan man säga att Copenhagen Wolves var ett projekt på kort sikt?
– Det skulle jag inte säga. Jag tror vi fortfarande hade varit ett lag och kämpat vidare om jag inte hade gått till Gamers2, men jag vet inte vad som hände med dem efter att jag drog.
– Jag hoppas de kommer på hur de vill göra. Det hade varit kul om de fortsätter, men det ser inte ut så. Inte efter den sista veckan. Svenskarna har spelat med sina gamla lagkamrater, men jag vet inte vad som kommer hända och jag hoppas de reder ut det och får ihop ett bra lag för de är duktiga spelare.

”Det är ingen som ska kickas”

Adil ”ScreaM” Benrlitoms uttåg från Gamers2 öppnade upp en plats för Jkaem. När ScreaM lämnade förklarade han att atmosfären var urkass eftersom de Skandinaviska spelarna pratat väldigt mycket svenska och att det därför hade uppstått grupperingar i laget. Uttalandet har lett till att delar utav communityt känner sig bombsäkra på att den Portugisiske AWP:aren, Ricardo ”Fox” Pacheco, står på tur att antingen lämna själv eller få sparken.
– Nu är vi den femman vi är, vi ska åka på majorn. Det är ingen som ska kickas. Nu ska vi göra så bra som möjligt på majorn.

ScreaM menade att det blev grupperingar på grund av kommunikationen. Hur gör ni egentligen med lagsnacket?
– Det beror på situationen. Om jag och Mikail ”Maikelele” Bill är kvar så snackar vi svenska. Jag och Rain snackar norska. Men i början på rundan så snackar vi engelska, så det är inget problem.

Vad tror du Fox tycker om det då?
– Vi har snackat lite i laget och vi prövar. När vi snackar om andra saker på Teamspeak utanför spelet så snackar vi engelska så att han också är involverad. Alla är involverade. Jag tycker inte kommunikationen är ett problem.

Ungefär samtidigt som ScreaM lämnade G2 och slöt upp med Titan publicerade Fragbite ett rykte. Enligt ryktet ska några utav G2-spelarna starta ett nytt lag tillsammans med Ninjas in Pyjamas-spelare. Men i den uppställning som Fragbite föreslår finns inte Jkaem med.
– Jag tror ryktena som står där inte är sanna, så jag skiter i dem. Jag har inte funderat på det och tror inte de kommer göra det.

”Alla vill spela”

Gamers2 är unika i och med att de anammat möjligheten att använda en coach som in-game ledare. Nyligen kunde dock Aftonbladet Esport avslöja att före detta G2-coachen Nikola ”LEGIJA” Ninic blivit sparkad.

Jkaem berättar att laget funderat på att hitta en ny coach, men att sökandet just nu ligger på is och att allt fokus riktas mot majorn. Under tiden har flera utav spelarna testat rollen som IGL, men tills vidare verkar det som lotten faller på Rain att leda lagets taktiska val. Och enligt Jkaem är det inte helt lätt att hitta en bra coach.
– Han måste vilja det på riktigt, lägga ner mycket tid på det. Jag tror inte han får lika mycket tillbaka som spelarna får när det kommer till pengar. Så då är det svårare att lägga lika mycket tid som spelarna, och det måste man för att komma på grejer och kolla demos.
– Alla vill komma upp på en nivå och spela med de bästa. CS blir bara större och större och kommer bli fett stort. Då är det så mycket pengar i det att alla vill spela.

”Det är en dröm för mig – jag har aldrig gjort det”

Att tävla på en major-turneringar är för många CS:GO-spelare kanske den största milstolpen utav dem alla. Jkaem har själv tidigare tävlat på en major, med LGB på ESL One Katowice 2015. I gruppspelets avgörande match slogs de ut efter förlust mot PENTA Sports, men det var bara ynka 4 rundor från att norrmännen skulle säkra en plats till slutspelet. Om 2 veckor på Dreamhack Cluj får Jkaem en ny chans.
– Nu är allt fokus på majorn. Vi åker på bootcamp i Berlin om 5 dagar och sedan ska vi träna 1 vecka innan majorn.
– Nu är målet att komma top 8, det är en dröm för mig. Jag har aldrig gjort det.

Hur har det varit att spela med G2 hittills?
– I början var det lite svårt, för man måste hitta sin plats i laget. Men nu tycker jag det är lugnt och fett nice att spela där. Jag känner ju Rain från förr, han är ju typ min bästa polare från Norge inom CS. De andra är också fett nice att spela med, jag kände Maikelele lite för han har spelat i LGB.

Hur mycket spelar det in att ni är en relativt ny lineup?
– Det spelar såklart lite in. Speciellt det taktiska, men vi är ett bra lag individuellt och jag tycker också vi kommunicerar bra. Om vi klarar av att kommunicera och inte bli arga tror jag vi kommer komma långt på det individuella.

Vad är dina förväntningar?
– Det blir fett svårt nu när alla lagen är så fett bra, de 3 bästa lagen är så sjukt bra: EnvyUs, Fnatic och Team Solomid.

Joakim Myrbostad

Joakim "jkaem" Myrbostad. Photo: Dreamhack / Adela Sznajder

Namn: Joakim Myrbostad
Kodnamn: Jkaem
Ålder: 21
Från: Norge
Lag: Gamers2

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport