CS:GO
English version

Ny trupp ska vända Norges ”tragiska” CS-historia: ”Realistiskt mål”

av Simon Engstrand
Photo: Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no
Henrik ”Becker” Becker. Foto: Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

Norges CS-historia har beskrivits som ”tragisk”, men nu ska ett nytt gäng med både kända och nyare spelare nå världstoppen.
Där deras föregångare misslyckats kämpar de med att en gång för alla slå ett slag för Norge.
– Vi vill visa de yngre spelarna att ett lag från Norge också kan leverera, säger Henrik ”Becker” Becker till Aftonbladet Esport inför King of Kings-finalerna.

Jørgen ”XeqtR” Johannessen, Håvard ”rain” Nygaard och Ruben ”RUBINO” Villarroel är bara några få exempel på norska spelare som sökt lyckan i lag utanför sitt hemland. Genom Counter-Strikes hela historia har grannlandet i väst fostrat några av spelets största talanger, men trots det har det aldrig funnits ett helnorskt lag av samma kaliber. Något som kan beskrivas i ett ord, för att citera Duncan ”Thorin ”Shields; ”Tragiskt”.
2015 gjordes ett försök. Under LGB Esports fana samlades spelare som RUBINO, rain och Joakim ”jkaem” Myrbostad, men något större avstamp gjorde de aldrig – och efter att rain senare tog beslutet att lämna truppen för att i stället ansluta till dagens FaZe Clan, så började laget falla samman. Men nu har en ny grupp samlas för att plocka upp facklan och försöka där så många andra misslyckats.

”Vill göra Norge starkt igen”

Drömmen om ett helnorskt lag i toppen lever vidare. Även om flera av landets talanger befinner sig utspridda i olika internationella femmor så kämpar nu norska Deadweight med att ta nya styrketag för sitt land.

Bland spelarna ser vi före detta LGB-ledaren Morten ”zEVES” Vollan samt välkände norsken Martin ”cENTRYZ” Brandal. Nu gör de sällskap med Jon Erik ”ztk” ØygardenJorgen ”cromen” Robertsen och Henrik ”Becker” Becker.
– Vi vill göra Norge starkt igen, säger Henrik ”Becker” Becker till Aftonbladet Esport.
– De yngre spelarna ska få se att också ett lag från Norge kan leverera. När vi snackar inom laget så är det första målet att nå top 20 i världen. Jag tycker det är realistiskt och vi jobbar så hårt vi bara kan för att nå dit.

”Första målet är att nå top 20”

Becker har redan varit aktiv i tävlingsscenen i cirka ett år och har spelat med många olika spelare. Tidigare under 2016 reste han till Copenhagen Games med mixlaget ”Bananaboys” och tog sig hela vägen till kvalets sista fas. Där och då fick han för första gången uppleva att tävla inför en publik på scen.
– Jag var ett riktigt vrak de första fem minuterna, men sen sansade jag mig. Vi slängde bort matchen som annars hade tagit oss till huvudturneringen, men vi var bara en mix utan in-game ledare och spelade mot Alpha Gaming. Vi vann första kartan och tog stor ledning på andra, men då ”chockade” vi.

”Bra möjlighet att synas”

Viljan att segra brinner fortfarande starkt, och i kväll på söndagen får Becker och hans lagkamrater en ny chans att visa upp sig. Truppen är klara för att representera sitt land i Kings of Kings-finalen mot Finland. Det blir dock en medverkan utan zEVES och cENTRYS, då laget hade en annan uppställning när de registrerade sig till tävlingen.
– Det här är en bra möjlighet för nya spelare att få synas, säger Becker om tävlingen. Men samtidigt har han viss kritik till arrangörerna:
– Vi väljer inte kartor, utan de slumpas – och det tycker jag inte om. Men annars det är det en bra turnering för mindre etablerade spelare att få erfarenhet och spela på livesändning.

Hur viktigt är den här typen av uppmärksamhet för ”nykomlingar”?
– Det är helt avgörande. Vi hade till exempel två spelare som varken lirar professionellt eller på semi elit-nivå, utan bara för skojs skull. Och det är helt galet hur mycket de har utvecklats bara efter de få matcherna som vi spelade i Kings of Nordic. De är otroligt mycket bättre nu och spelar med mycket mer självsäkerhet.

Hur är det att spela inför publik?
– Jag tycker verkligen om när det är folk som kollar på. Jag blir lite nervös, men samtidigt känner jag att det får mig att spela bättre. Jag koncentrerar mig och vill vinna mer.
– Ibland har vi haft 1-2 tusen tittare och då är det riktigt roligt. Det ökar motivationen, och man gör de där riktigt galna grejerna för att showa lite.

Becker och hans mannar ställs mot Finland i Kings of Kings på fredagskvällen. Matchen börjar 19:15 och sänds på Kings of Nordics Twitch-kanal.

Info:

Finland mot Norge, i kväll 19.15 på King of Kings Twitch-kanal.

Deadweight:
Morten ”zEVES” Vollan
Martin ”cENTRYZ” Brandal
Jon Erik ”ztk” Øygarden
Jorgen ”cromen” Robertsen
Henrik ”Becker” Becker

Norska truppen i King of Kings:
Jon Erik ”ztk” Øygarden
Jorgen ”cromen” Robertsen
Henrik ”Becker” Becker
Espen ”frkz” Gulbrandsen
Marius ”f1nsen” Finsen

English:
*Kings of Kings is a spin-off project from the development league Kings of Nordic. Four seasons have passed and now one team from each country will play in a separate championship tournament. Becker and his team mates won Kings of Nordic six nights in a row and had therefor set a new tournament record.

Swedish:
*Kings of Kings är en förlängning av CS:GO-turneringen Kings of Nordic. Fyra säsonger har gått och nu anordnar arrangörerna en extratävling där fyra av de bästa lagen från varje land möts. Becker och hans lagkamrater vann Kings of Nordic fyra veckor på raken och slog därmed rekord för tävlingen.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport