CS:GO
English version

Proffsen om miljonspärren: ”Det är helt vansinnigt”

av Björn Ehrnberg
arenan

Counter-Strike Global Offensive på ESL One slog alla tänkbara rekord.
Enligt ESL hade den fantastiska helsvenska finalen mellan NiP och Fnatic över en miljon samtida tittare.
– Vi växer med vansinnig hastighet och jag ser verkligen fram emot framtiden, säger Tarik ”tarik” Celik till Aftonbladet Esport om den enorma hypen som finns bakom spelet just nu.

Kort efter att Olof ”Olofmeister” Kjabjer lyft den massiva pokalen till ett enormt publikhjubel efter segern över Ninjas in Pyjamas sa han: ”Det här är vad esport handlar om.”

”Helt otroligt”

CS:GO har på ESL One i Katowice lyckats slå alla sina gamla rekord när det kommer till tittare. Enligt ESL lyckades spelet bryta miljongränsen i antal samtida åskådare. Och på läktaren satt ytterligare 10 000 fanatiska fans och försökte heja fram sitt favoritlag.
– Det här helt vansinnigt egentligen och jag trodde aldrig att vi skulle kunna nå sådana siffror, säger den australiensiska publikfavoriten Chad ”SPUNJ” Burchill till Aftonbladet Esport efter gastkramande finalen och fortsätter:
– Tillväxten i spelet har varit helt otrolig de senaste tre åren, det finns inget annat sätt att se på det. Och då ska man ha i åtanke att CS:GO fortfarande inte är ett globalt spel. Vi kan fortfarande expandera mer i Asien och Sydamerika – så siffrorna kan egentligen fortsätta att växa. De kan till och med dubbleras. Framtiden ser riktigt stark ut.

Vad tycker du om de otroliga siffrorna i finalen?
– Jag tycker att Counter-Strike har fått tillbaka sin mojo. Det brukade var enormt under slutet av 1.6-eran och alla älskade spelet. Därefter hade vi en något sämre period och gick igenom en skakig tid. Men allt som Valve har gjort för att göra spelet mer dramatisk för alla vanliga spelare har varit briljant och nu ser vi hur siffrorna bara fortsätter och fortsätter att växa.

”Kommer fortsätta växa”

Cloud9-stjärnan tillika expertkommentatorn i finalen, Sean ”seangares” Gares, menar att framgångarna till viss del ska tillskrivas Valve, men också att spelarna har ett ansvar om framtiden ska fortsätta se ljus ut.
– Det är helt vansinnigt egentligen och om man tittar på hur lite spelet hade vuxit mellan ESL One i Cologne och Dreamhack Winter. Tillväxten och vad Valve har gjort för att förbättra situationen för spelet har varit fenomenal.
– Jag tror att spelet kommer fortsätta växa och det är viktigt att vi spelare och Valve jobbar vidare med att göra spelet så tittar-vänligt som möjligt. Turneringsarrangörerna har gjort ett fantastiskt jobb när det kommer till att ta hand om fansen och streamsen har levererat riktigt bra på senare tid.

”Väldigt nöjd”

Den berömda Twitch-stjärnan Tarik ”tarik” Celik, menar att communityt också har dragit sitt strå till stacken när det kommer till senaste tidens framgångar.
– Jag tycker att alla har gjort sitt och det jobb vi gör är väldigt viktigt, säger han och fortsätter:
– Just nu är jag väldigt nöjd med den insats som samtliga har stått för när det kommer till att göra spelet större.

”Jag blir mållös”

Danske stjärnan i Team SoloMid Nicolai ”device” Reedtz hävdar att han förväntat sig den här utvecklingen med tanke på hur de senaste stortävlingarna.
– För ett år sedan hade den första majorn drygt 125 tusen samtida tittare och under Katowice kort därefter hade det antalet dubblats. Allt fler människor vet vad CS:GO är och tycker det är spännande i stället för något som man fördriver sin tid med.
– Det är väldigt coolt att spela i stora matcher och jag blir mållös när jag tänker på hur många människor som tittar på dem.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport