CS:GO
English version

Pronax om anklagelserna mot lagkamraten: ”Det har känts förjävligt”

av Björn Ehrnberg
Fnatic under DHW. Foto: Abraham Engelmark / DreamHack
Fnatic under DHW. Foto: Abraham Engelmark / DreamHack

CS:GO-scenen skakades ordentligt när Hovik ”KQLY” Tovmassian och Gordon ”Sf” Giry blev VAC-bannade. Anklagelserna mot andra spelare spred sig som en löpeld genom proffs-världen och framför allt Fnatic-spelaren Robin ”Flusha” Rönnquists namn har cirkulerat. Nu ger lagets ledare svar på tal.
– Jag vet att han inte fuskat, jag spelar ju med honom varje dag, säger Markus ”pronax” Wallsten till Aftonbladet Esport.

Mitt bland tusentals engagerade fans, dunkande bas och frenetiskt klickande på tangentbord spelas årets upplaga av Dreamhack Winters CS:GO-major. Dofter av energidrycker och snabbmat hänger som en klassisk dimma över den stora konferenslokalen i Jönköpings utkanter.

Counter-Strike Global Offensive har förmodligen aldrig varit större. Flera hundra tusen är samtidigt inne och tittar på matcherna redan i gruppspelet. Tittarsiffror vi aldrig tidigare skådat annat än i finaler.

Tunga anklagelser

Samtidigt är det en scen som under de senaste veckorna har skakats från grunden. De två franska spelarna Hovik ”KQLY” Tovmassian och Gordon ”Sf” Giry blev upptäckta av Valves antifusk-system. Det ledde till att Titan och Epsilon blev diskvalificerade från Dreamhack Winter. Dessutom gick ESEA ut med att fler avstängningar var att vänta, men en ny VAC-våg har lyst med sin frånvaro.

Däremot har det under dagarna efter VAC-avstängningarna cirkulerat rykten och anklagelser mot flera andra spelare. Ninjas in Pyjamas coach, Faruk Pita, gick ut med att han önskade att Robin ”Flusha” Rönnquist inte skulle få delta i den stora turneringen.

LDLC-spelaren Richard ”shox” Papillon berättade under en stream-session att han var övertygad om att Fnatic-spelaren fuskade. På Reddit och HLTV har trådar snöbollat fram som ifrågasatt Flushas integritet, en integritet som vid skrivande stund inte blivit komprimerad.
– Det har känts förjävligt faktiskt, jag vet inte riktigt vad man ska säga, säger Fnatics ingame leader, Markus ”pronax” Wallsten till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Jag vet att det finns många som tror att han fuskat och att det finns många fler som inte tror det. Det är bara det att folk som tror att han fuskar är de som är mest högljuda. Jag vet att han inte fuskar, jag spelar med honom väldigt länge nu.

Hur har rutinerna sett ut för er spelare nu under turneringen?
– De har tagit en hel del åtgärder. Bland annat måste vi lämna ifrån oss mobiltelefonerna och vi har inget internet på datorerna. Man har bara tillgång till Steam. Sen är jag övertygad om att de på något sätt kollar om man installerar någonting, men det är omöjligt för du måste ha admin-lösenord för att överhuvud taget kunna installera någonting. Dessutom tar de jackan av dig, så att du inte ska kunna få in någon USB-sticka in på området.

Har de gjort någonting för att motverka att man ska kunna använda möss eller tangentbord för att installera programvara?
– Jag frågade om det också, och de sa att det inte går. Jag antar att det inte går att ladda in någonting nytt på datorn.

”Vi har mycket kvar i tanken”

Fnatic lyckades, efter lite mer om och men än väntat, ta sig vidare ur en grupp innehållandes Hellraisers, Cloud 9 och Bravado Gaming från Sydafrika. Efter en något oväntad förlust på Mirage mot Hellraisers tvingades Fnatic kämpa om gruppens andraplats.
– Vi spelade helt enkelt för dåligt mot Hellraisers. Jag gjorde några dåliga calls i matchen som kostade oss segern, säger pronax.

Du är av många ansedd som kanske den bäste ingame leadern i världen. Vad är det som gör dig så bra?
– Jag vet faktiskt inte. Men för det första är väldigt många andra ingame leaders väldigt strikta, ”du ska spela sådär, och du ska gå dit.” Jag vill att mina spelare själva tar beslut, jag vill att de ska tro att det är deras egna beslut som leder till någonting – så att de börjar tro att de spelar som de vill och inte som jag vill.

Hur mycket av er taktiska arsenal har ni visat upp än så länge?
– Vi har inte visat upp alls mycket. Vi har mycket kvar i tanken.

Vid skrivande stund är det fortfarande oklart vilka turneringens storfavorit får möta i slutspelet. Lagets coach, Jonatan ”Devilwalk” Lundberg är däremot övertygad om att inget annat lag kan slå dem. Det återstår att se om den tidigare spelaren får rätt i slutändan.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport