CS:GO

Qpad startar ny nordisk turnering – ”Svenska scenen kan bli sjukt stor”

av Simon Engstrand
Zende, Maxaki, Skytten och Pythpå NLAN. Foto: Fragbite
Zende, Maxaki, Skytten och Pyth på NLAN. Foto: Fragbite

Ofta talas det om hur många CS-talanger som finns i Sverige men inte lika ofta dyker nya talanger upp. Nu startar Qpad en ny nordisk turnering och enligt Andreas ”Maxaki” Andersson är det ett steg mot en starkare scen.
 Jag tror svenska scenen kan bli sjukt stor om ett tag, om vi bara får ett skifte i mindset till spelet, säger Maxaki till Aftonbladet Esport

Qpad startar ny nordisk turnering. Upplägget är att varje nordiskt land håller varsitt kval där vinnaren får representera sitt land i turneringen. Dessa fem lag kommer sedan veckovis tävla mot varandra i ett ”King of the hill”-format och för varje vecka som ett lag håller sig på topp ökar prispotten med 4200 kronor.

Enligt Andreas ”Maxaki” Andersson är det här något som behövs för att utveckla svensk CS:GO.
– En grej som den svenska scenen skulle gynnas av är mer publicitet. Vi har knappt några stora svenska turneringar, säger han till Aftonbladet Esport.
Maxaki menar att den svenska scenen är djup och har stor potential men att många behöver lära sig några viktiga läxor.
– Vi begränsar oss själva genom vårt egna ego. Istället för att gå tillbaka och se över sina egna brister har vi lätt att se andras, säger Maxaki.

Söker sig utomlands

Maxaki själv har länge varit aktiv inom counter-strike och deltog bland annat i världens första CS:GO LAN-turnering på Inferno Online i Stockholm. Sedan dess har han spelat i den absoluta toppen av svensk counter-strike och representerat lag som Team Orbit och LGB Esports, men på senare tid har han hållt relativt låg profil. Trots att det ofta talas om den svenska scenens höga talangnivå blev det nyligen officiellt att Maxaki valt att söka lyckan utanför landets gränser.
– Det är för att jag känner att alla svenska erfarna spelare är upptagna och jag har blivit en ”leftover”, säger han.

Enligt Vakarm.net är även Mikail ”Maikelele” Bill och Alexander ”SKYTTEN” Carlsson på gång med ett nytt lag med spelare utanför Sverige.

”Svenska scenen kan bli sjukt stor”

Med fler gräsrotsturneringar som den Qpad startat tror Maxaki att den svenska scenen kan ta ett utvecklingens kliv i rätt riktning.
– Mer sådana turneringar med svenska kommentatorer och kanske en svensk CSGOlounge hade gjort susen, säger han.
– Jag tror den svenska scenen kan bli sjukt stor om ett tag, om vi bara får ett skifte i mindset till spelet. Det jag menar är att svenskar ofta inte kör för laget utan för jaget, säger Maxaki.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport