CS:GO
English version

RobbaN om comebacken: ”Mitt mål är att åka och tävla igen”

av Tobias Lundgren
Robert ”RobbaN” Dahlström. Foto: Sk Gaming

Robert ”RobbaN” Dahlström. Foto: Sk Gaming

Han är en av de mest framgångsrika CS-spelarna genom tiderna, men lade karriären på hyllan kort efter att CS:GO släpptes.
Nu gör Robert ”RobbaN” Dahlström comeback och siktar mot att bli proffs igen, med uppbackning av en organisation som han inte vill avslöja än.
– Jag gillar inte att säga något innan allt är klart, det är lite detaljer att lösa, säger CS-legendaren till Aftonbladet Esport.

Han var Counter-Strike-proffs i över åtta år och reste runt jorden med organisationer som SK Gaming och Ninjas in Pyjamas. Under den tiden vann han det mesta som fanns att vinna i 1.6-communityn, men när de flesta gick över till CS:GO valde Robert ”RobbaN” Dahlström att dra sig tillbaka från tävlingsscenen då han inte gillade spelet.
– Jag slutade ganska plötsligt när CS:GO kom ut, mest av anledningen att jag inte tyckte spelet var roligt. Jag provade i början men det var tråkigt och inte färdigutvecklat så jag tyckte inte det var kul att spela, säger han.

Men efter att han drabbats av en ryggskada i nya arbetet som montör inom byggbranschen återupptäckte han CS:GO och fastnade.
– På grund av ryggen blev jag sjukskriven och provade köra lite CS:GO. Spelet har verkligen utvecklats till något bättre så det är riktigt kul att spela igen. Jag upptäckte att jag kanske skulle satsa på CS:GO.

”Får se om jag kan starta ett lag i framtiden”

Förra veckan meddelade han sin comeback på Facebook och till en början kommer han streama på Twitch för att bygga upp sina färdigheter igen. Men slutmålet är att komma tillbaka in på tävlingsscenen.
– Mitt mål just nu är att bara bli bra på spelet, jag har ganska mycket träning framför mig för att komma i form. Men om jag skulle känna att jag är bra skulle det absolut vara kul att åka på en tävling igen.
Och han håller redan på att göra klart med en organisation som ska backa honom i streamingkarriären – och kanske i en proffssatsning.
– Jag har en organisation jag kommer ha namnet under, sedan får man se om jag kan starta ett lag i organisationen i framtiden. Vilket organisation? Det är hemligt, jag håller det mellan mig och dem. Jag gillar inte att säga något innan allt är klart, det är lite detaljer att lösa.

”Har kontakt med de flesta jag spelat med”

Trots att han inte hållit stenkoll på CS:GO-scenen kollar han regelbundet resultaten från matcher. Och han har fortfarande en hel rad gamla vänner som spelar professionellt.
– Jag och TaZ har spelat mot varandra i många, många år. Och jag och Neo har faktiskt spelat i samma lag 2003. Ingen av oss var kända då men vi spelade public ihop sedan startade vi en klan och spelade ihop i nästan ett år, så honom har jag känt riktigt länge.
– Sedan snackar jag ganska mycket med F0rest och GeT_RiGhT, och Delpan. De flesta jag spelat i samma lag som har jag kontakt med.

Har någon av dem försökt få in dig i CS:GO genom åren?
– Det var mer i början, det första året sedan jag slutat. Efter det har en del skrivit ”ska du vara med på CS?”, men då har jag bara sagt ”nä fyfan”. Jag har inte velat spela förrän nu.

Vad tänker du om att sådana du tävlat mot fortfarande är aktiva?
– Det är skitkul. Det är roligt att man känner de flesta som spelar fortfarande. Det är kul att följa scenen då man vet vad de går för.

Som före detta proffs, tänker du någonsin ”jäklar, jag borde ha peakat nu” när du ser de enorma framgångarna för spelet på senaste tiden?
– Självklart känner man så. När jag kollar på matcher brinner det i mig. Jag har hållit på med det så länge att man bara vill tävla igen. Att det är mer prispengar nu spelar inte så stor roll. Man spelade för att vinna, inte för att vinna pengar.

”Mitt mål är att bli bra för att åka och tävla igen”

När ni höll på, tänkte ni redan då att esporten skulle bli så här stor i framtiden?
– Absolut. Jag tyckte det var riktigt stort redan när vi spelade. 1.6 var riktigt stort under glansdagarna, speciellt i Asien. Men man visste att det skulle kunna bli större ändå. Det behövdes något sådant här, ett nytt spel med finare grafik. Grafiken gör mycket för populariteten tror jag.

Om du inte skulle lyckas ta dig tillbaka på proffsscenen, har du övervägt andra karriärer inom esport?
– Det hade varit kul att vara caster också, men mitt mål är att bli bra för att åka och tävla igen. Det är det jag gjort och det jag kan. Men om jag är skitdålig kommer jag inte kämpa för att bli proffs, men jag skulle vilja vara kvar och göra något inom communityn. Jag känner så mycket folk och det är kul att vara involverad i scenen, så jag skulle kunna tänka mig att casta.

Robert ”RobbaN” Dahlström

Notable teams: SK Gaming, Ninjas in Pyjamas

Results (selection): 1st World eSports Games 2005, 2nd WCG 2006, 1st KODES 2006, 1st IEM IV Chengdu 2008, 1st WCG SEC 2010, 1st ESWC 2011

Stream: http://www.twitch.tv/robbanofficial

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport