CS:GO
English version

RpK efter framgångarna: ”Nu måste vi cementera vår position”

av Simon Engstrand
Cédric "RpK" Guipouy. Foto: Adela Sznajder, Dreamhack
Cédric ”RpK” Guipouy. Foto: Adela Sznajder, Dreamhack

Cédric ”RpK” Guipouy slets tillbaka in i toppskiktet av CS:GO efter att ett desperat Titan tvingades ersätta Hovik ”KQLY” Tovmassian.
I dag är fransmannen den som varit medlem längst av alla i laget – och inför den stundade majorn ser femman starkare ut än någonsin.
– Vi känner oss mycket mer bekväma och vi lyckades bevisa oss på ECS-finalerna. Nu måste vi bara cementera vår position, säger RpK till Aftonbladet Esport.

G2 Esports:s franske skytt, Cédric ”RpK” Guipouy, är inte direkt en nykomling till Counter-Strike. De första stegen som CS-proffs tog han redan 2007, och har sedan dess varit med i flera av Frankrikes allra bästa lag. Men strax efter att CS:GO släpptes så tvingades stjärnan att pensionera sig – och därmed lämna laget han hade varit en del av i åratal, VeryGames.
– Rent ekonomiskt var det helt enkelt för tufft att spela så pass mycket utan någon riktig kompensation, säger RpK till Aftonbladet Esport på ämnet.

De gamla CS-kamraterna hamnade snart i en stor fransk lagkarusell som slutade i ett helt nytt Titan. Men när Hovik ”KQLY” Tovmassian bara några månader senare erkände att han hade fuskat så hjälpte han inte bara till med att starta en av scenens största häxjakter – hans lag hamnade också i totalt kaos.

Titan sökte överallt efter en värdig ersättare. Och i vad som åtminstone då verkade som ett desperat drag föll lotten på den person som hela två år innan hade hängt bössan på hyllan. RpK var tillbaka.
– Jérôme ”NiaK” Sudries ringde mig, vi pratade och han förklarade att CS hade växt otroligt mycket och att det nu gick att leva på esport.
– Jag lirade för mig själv i en månad bara för att få tillbaka reflexerna, sedan testade vi tillsammans och det gick rätt bra. Jag hade mycket att lära, men grunderna fanns kvar. Och efter det var det helt enkelt upp till mig att bevisa att jag fortfarande kunde lira på den allra högsta nivån, trots en två år lång paus.

”Vi höll inte riktigt med om Ex6TenZ tankar”

Ett och ett halvt år har gått sedan RpK återvände till Counter-Strike – och mycket har hänt sedan dess. Det lag som han en gång återvände till har helt och hållet kastats om. I dag är RpK den som varit medlem längst av alla i laget och nu har han fyra nya kamrater vi sin sida.

Under 2015 klev nämligen Richard ”shox” Papillon, Edouard ”SmithZz” Dubourdeaux och Adil ”ScreaM” Benrlitom in i laget. Men den förmodligen största förändringen blev när in-game ledaren Kevin ”Ex6TenZ” Droolans fick lämna för att ge plats åt Alexandre ”bodyy” Pianaro.

Varför kände ni att en förändring behövdes och varför blev det Ex6TenZ som fick gå?
– Vi tog beslutet eftersom vi ville spela med en helt annan inställning och en annan spelstil, en spelstil som skulle tillåta oss att lira mycket friare och som skulle passa oss bättre. Vi höll inte riktigt med om Ex6TenZ tankar.

Varför valde ni just Bodyy och hur är det att spela med honom?
– Det var Shox som fick i ansvar att välja en spelare som skulle passa med hans vision för spelet. Jag hade dålig kunskap om den franska semi elit-scenen och var inte i någon position att tycka till. Jag litade på Shox och gjorde mitt bästa för att Bodyy skulle känna sig hemma i laget.
– Det är ett rent nöje att spela med honom. Han är väldigt respektfull, väldigt lugn och hanterar stress oerhört bra. Han har allt som krävs för att bli en fantastisk spelare.

”Det är alltid fantastiskt att spela inför publik”

Efter allt som hänt ser G2 Esports starkare ut än någonsin. Och även om RpK tycker att världsrankingen tidigare inte reflekterat deras skicklighet, så medger han också att de spelat bättre på senare tid. För bara några dagar sedan bevisade de sig genom att vinna Esport Championship Series.
– Det är solklart att vi har legat på en högre nivå de senaste veckorna. Enligt mig beror det på vår nya spelplan. Vi känner oss mycket mer bekväma och vi lyckades bevisa det på ECS-finalerna. Nu måste vi bara cementera vår position.

I skrivande stund reser världseliten till Köln i Tyskland för att göra upp på årets andra major. RpK och hans lagkamrater verkar ha bättre chanser än någonsin förr att kamma hem den stora titeln, men huruvida deras starka form kommer hålla i sig återstår att se. Framför sig har de nämligen turneringens tuffaste grupp, där Fnatic, SK Gaming och FaZe Clan väntar.
– De vackraste arenorna ligger i Katowice och Köln, och det är alltid helt fantastiskt att spela inför publik. Men för att ta oss dit måste vi först gå genom gruppspelet och det kommer absolut inte bli enkelt. Jag vet att vi kan, och det är det vi siktar på.

Vad tror du om framtiden för G2 Esports?
– Jag ser oerhört mycket positivt för lagets framtiden. Vi kommer delta i alla stora turneringar. Självförtroende är rätt viktigt, och våra senaste resultat har varit väldigt bra för vår mentalitet. Nu är det upp till oss att vara listiga nog för att få formen att stanna på topp.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport