CS:GO
English version

Så ska THREAT ta NiP till världseliten: ”Jag gjorde ju egentligen om nästan allting”

av Simon Engstrand

Björn ”THREAT” Pers är ny coach och in-game-ledare i Ninjas in Pyjamas, ett lag som sjunkit allt djupare ner i förlustträsket sedan glansdagarna under 2012 och 2013.
Nu är det dags att vända trenden. Den röda tråden och gyllne ledordet verkar vara ”förändring”.
– Jag tycker verkligen vi har en nybyggaranda i laget. Alla är jätte-engagerade, säger den taktiske ledaren till Aftonbladet Esport.

Redan i fjol hoppade 1.6-veteranen Björn ”THREAT” Pers på det nya Counter-Strike-tåget och debuterade i CS:GO. Under 2015 lirade han tillsammans med spelare som Frej ”kHRYSTAL” Sjöström och Christian ”Spitfire” Schiölde i Team Acer.
– Innan dess hade jag knappt rört seriös CS:GO. I början var det ju väldigt knackiga resultat, men vi utvecklades och lyckades ändå mot slutet få rätt schysta resultat. Jag lärde mig väldigt mycket under den tiden om hur man ska styra spelet, säger THREAT till Aftonbladet Esport om tiden med Acer.

Tillbaka med gamla lagkamraterna

Nu är han alltså den person som styr och ställer i Ninjas in Pyjamas. Inför våren 2016 klev veteranen in i laget och återförenades med sina forna kamrater från 1.6-tiden, Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund, Richard ”Xizt” Landström och Patrik ”f0rest” Lindberg.
– Det funkar skitbra. Vi har väldigt kul tillsammans och det gick till och med snabbare än jag trodde. Det känns som alla är väldigt bekväma redan nu när man sitter på Teamspeak och spelar, säger THREAT. Han menar också att ’lära känna varandra’-perioden har gått väldigt fort med Adam ”Friberg” Friberg och Jacob ”pyth” Mourujärvi, två nya vänner för THREAT.

Frågan om att ta över tränarrollen i laget kom från Emil ”HeatoN” Christensen, mitt under THREATs pågående utlandsstudier i Japan.
– Jag övervägde ju självklart först hur det skulle bli med skolan och allting, men sedan kände jag att det skulle bli riktigt kul att komma in i scenen igen plus att det passar mig så bra att få vara in-game-ledare också, säger svensken på ämnet.

Hur påverkar det för dig som coach att du känner flera av spelarna så bra sedan innan?
– Det hjälper faktiskt väldigt mycket. Det är en grej att titta på matcher och en annan att veta hur de lirar. CS:GO är ju väldigt annorlunda från 1.6, men jag har ändå en bra känsla om var jag borde sätta dem på kartan utifrån deras spelstil.

”Fnatic är på sätt och vis dagens NiP”

När du klev in i laget. Vilka områden identifierade du först att ni behövde jobba med?
– Jag gjorde ju egentligen om nästan allting. Så jag såg inte så mycket från deras tid innan, i så fall bara när jag har kollat matcher. Och det är väl att de haft lite dålig disciplin ibland, gått bort sig och varit ”över-aggressiva”, utmanat lite för mycket. Det känns som vi lyckats få till en bra lösning på det nu.

Tror du det kan vara något mentalt som ligger kvar från tiden då de var tveklöst bäst i världen?
– Det tror jag nog, lite. Det var ju på något sätt på den tiden som de kunde göra misstag och komma undan med det, som Fnatic kan göra nu. Nu är vi i ett läge där om man ska vinna mot Fnatic får man inte göra misstag. Då måste man spela disciplinerat.

Känns det frustrerande ibland att spela mot ett så pass individuellt skickligt lag som Fnatic?
– Det gör det, man blir lite irriterad på att de kan göra misstag och komma undan med det. Man har den lyxen när man har så bra individuella spelare. De kan hamna i ett underläge och ändå komma tillbaka. Då kan man känna frustration över att man hade en plan som funkade, och sedan torskade man rundan ändå för att Olof ”Olofmeister” Kajbjer glider in och drar tre pers liksom.

Är Fnatic dagens NiP från två-tre år sedan?
– Ja, på sätt och vis.
– Ofta finns det ju ett lag som är ’the team to beat’, och just nu är det Fnatic.

”Vi spelar mer långsamt och mindre YOLO”

Vad gäller lagets nuvarande form säger THREAT att deras anti-eco rundor är riktigt starka, men att de behöver jobba på deras kommunikation under CT-halvor.

Hur har ni förändrats sedan du klev in?
– Kanske att vi spelar mer långsamt, mer uppstyrda rundor och lite mindre ”yolo”. Men vi försöker också mixa upp det så vi har en bra kombination, för man ska ju vara svårlästa också.
– Vi försöker pröva nya saker hela tiden och om det går dåligt är det bara direkt in på en server och så gör vi om det. Vi försöker hela tiden vara i förändring.

Har ni någon slags nybyggaranda i laget just nu?
– Det tycker jag verkligen. Alla spelare är jätte-engagerade när vi går igenom nya saker och alla kommer med egna ideér och ställer frågor. När man har läst kommentarsfält så tycker folk att spelarna är så konservativa, men just nu är alla ombord med att förändra spelet hela tiden.

Adam ”Friberg” Friberg har fått hård kritik av communityn. När laget presenterades inför 2016 trodde många fans att han skulle bli petad. Men THREAT håller inte med om kritiken.
– Det känns som de kanske har använt honom på fel sätt innan. Han är en sådan där klassisk site-hållare. Som coach och in-game ledare är det väldigt skönt att ha en sådan spelare, som man bara kan parkera på en position och han tar sina två kills. Sedan jag kom in har det gått väldigt, väldigt bra.

”Inför majorn: Vi måste verkligen sitta och nöta nu”

Ninjas in Pyjamas gjorde en slags debut i större sammanhang med nya uppställningen på IEM Katowice. Långt i från allt gick som det var tänkt, men svenskarna lyckades vända ett digert läge mot Luminosity Gaming till vinst i gruppspelet. De levererade också flera jämna resultat mot topplag som Na’vi och Fnatic, men lyckades inte ta sig till slutspel.
– Vi var väldigt besvikna att vi inte gick vidare ur gruppen, men det kändes ändå som vi spelade okej i matcherna. Många av matcherna avgjordes i tajta lägen.

Inför den kommande major-turneringen, MLG Columbus i USA, går Ninjas in Pyjamas in i hårdträning. Inte ens nyfikna journalister kommer släppas in i laghuset när de förbereder sig.
– Det är lite den inställningen vi vill ha. Vi gjorde många misstag i Katowice och det finns mycket vi behöver jobba på. Det är ändå rätt begränsat med tid. Även om det är någon vecka kvar tar det ganska lång tid att få till vissa av problemen, så vi måste verkligen sitta och nöta nu.

Grupperna på majorn är offentliggjorda. NiP ställs mot FlipSid3 Tactics, Luminosity Gaming samt det lag som något överraskande lyckades besegra ninjorna i Katowice, Mousesports. THREAT säger att han tycker de fick en ”rätt schyst grupp”.

Känns Mousesports som ett osäkert kort för er? Om det här hade varit innan Katowice, hade ni tänkt annorlunda då om era chanser att ta er ut från gruppen?
– Vi mötte dem online i ESEA-ligan och lyckades vinna båda matcherna, men det var övertid i ena och det blev 16-14 i den andra. De är riktigt jobba att möta, och de har en riktigt äcklig spelstil. Speciellt nu när de tagit in Navid ”Kapio” Javadi, en coach jag har väldigt mycket respekt för, kan de kanske bli ännu jobbigare att möta.

Hur menar du med äcklig spelstil?
– Det är svårt att förklara. Lite på samma sätt som Na’vi. De spelar väldigt, väldigt långsamt – vilket vi i och för sig också gör, så vi kanske också har en äcklig spelstil – och att de har en spelare som är otroligt bra aim-mässigt i Nikola ”NiKo” Kovač. Det är väldigt svårt att möta en sådan stil.

När världseliten samlas i Columbus gör de det för att tävla i den första CS:GO-turneringen med en miljon dollar i potten. Vad NiP kan plocka fram ur sitt arsenal återstår att se, men ett lag i förändring är också ett lag i nytänk.

Vad är det långsiktiga målet?
– Det är ju självklart att bli bäst i världen, avslutar THREAT.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport