CS:GO

Scenen efter segern – det blir inte större än så här

av Tobias Lundgren

Tårarna. Det är tårarna som säger allt om hur efterlängtad den här segern var.
Du är inte bäst om du inte vinner de största turneringarna.
Nu kommer ingen längre kunna säga att Ninjas in Pyjamas inte är bäst

Producenterna på ESL måste ha bra kontakt med vem det än är som styr och ställer hur små och stora saker ska ske i den här världen.

Efter en turnering som bjudit på så mycket, i form av publikrekord och fantastiska höjdpunkter, får de en final där det största laget någonsin som aldrig vunnit något riktigt stort till slut gör det.
Dramaturgin skriver sig själv. Den behöver inte eldas på av, förvisso briljanta, kommentatorer som öser hyperboler kors och tvärs.

Det räcker med att titta mot scenen och se Christopher ”Get_Right” Alesund sitta där framför en enorm pokal, med ansiktet begravt i händerna.
Det räcker med att se hur Emil ”Heaton” Christensen, Ninjas in Pyjamas gudfader, rusar upp på scenen med tårar i ögonen efter att hans lag tagit sin största seger någonsin för att förstå.

E-sporten blir inte större än så här, när mänskligheten bakom dessa personer som sitter gömda bakom monitorer större delen av tiden, lyser igenom.

Efteråt pratar NiP om den tunga tiden de nu lämnat bakom sig. Hur de efter en lång, kanske för lång, semester kom tillbaka och fann sig omsprungna av motståndarna. Hur de återvände från London med svansarna mellan benen och självförtroendet mer stukat än Peter Forsbergs berömda fot.

Communityn har dömt ut dem, men det skiter Ninjas in Pyjamas i. NärRobin ”Fifflaren” Johansson blir utdömd av alla ”som kan spelet”, och han till och med skämtar om det på scenen efter semifinalen, då vet en att de inte fungerar som alla andra lag.

Fnatic har kämpat länge för att nå en nivå där de på riktigt kan kämpa om titlarna. Trots att de vunnit på Dreamhack Winter 2013 har resultaten inte riktigt infunnit sig efter det, och värvningen av Olof ”Olofm” Kajbjeroch Freddy ”Krimz” Johansson visade sig vara ett riktigt genidrag.

Det hade varit så lätt för NiP att böja sig för pressen och sparka Fifflaren, för att ta in någon som kanske vinner fler avgörande rundor. Men varför skulle de göra det? Nu står de som vinnare ändå. Vilka visste bäst? Laget, eller alla andra?

– Vi har ”Fiff” i vårt lag av en anledning. Om vi inte tyckte han gjorde tillräckligt skulle han inte vara i vårt lag. Det kommer dröja tills han slutar innan han lämnar NiP, sa Get_Right efter segern och det säger det mesta om var de står på den punkten.

Nu har NiP köpt sig arbetsro. Ingen kommer klaga på dem på en väldigt lång tid efter den här uppvisningen. Och nu är frågan hur bra de kan bli med hjälp av Faruk ”Pita” Pita, som hyllades av samtliga i organisationen efter segern. ”Pita”-effekten är verklig, även om han själv inte vill ta åt sig äran. Men efter några avgörande time-outs och efterföljande vändningar har han nog en större del i segern än han själv tror.

Den största effekten ESL One i Köln kommer ha på CS:GO-scenen, förutom att alla insett att det inte finns något som heter ”eco-runda” längre, på grund av CZ-pistolen, är att de flesta lag kommer vilja ha en taktisk ledare. En avlastning för lagkaptenerna som ropar ut orders kors och tvärs under matchen. För ninjorna gav en sådan resultat redan efter några veckor. Nu kommer resten av topplagen leta sin egen ”Pita” eller Jonatan ”Devilwalk” Lundberg.

Glömde jag säga att det slogs ett nytt tittarrekord?

Just ja, det är för vanligt nuförtiden.
Över 400 000 tittare samtidigt, fördelat över Twitch och in-game, ville se NiP hämta hem första major-segern.

E-sporten är här för att stanna.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport