CS:GO

Stor misstänkt bettingskandal uppdagad i CS:GO

av Björn Ehrnberg
bettingskandal

CS:GO-scenen skakas av en misstänkt betting-skandal på den absolut högsta nivån. Enligt nättidningen the Daily Dot lade sig det amerikanska laget iBUYPOWER i en CEVO-match och spelare i laget misstänks ha tjänat tusentals kronor på läggmatchen.

Den 21 augusti i fjol spelade ett av USA:s största Counter-Strike Global Offensive-lag, iBUYPOWER, en match mot NetcodeGuides.com. Matchen skulle i de flestas ögon bli en lek för iBUYPOWER, istället slutade drabbningen 16-4 till det nederlagstippade laget.

Enligt nättidningen the Daily Dot ska laget ha skyllt utgången av matchen på jetlag och begränsad träning på kartan som spelades. Dock framkommer det i tidningens avslöjande att the Daily Dot fick ta del av ett meddelande från en anonym esportjournalist dagen efter drabbningen. Meddelandet bestod av information som skickats från proffsspelaren Shahzeb “ShahZam” Khan, som i dag spelar i Cloud9.

ShahZam berättar i meddelandet att iBUYPOWER skulle lägga sig i den nämnda matchen. När the Daily Dot sedermera frågar ShahZam om mer detaljer, svarade han snabbt att han gladeligen skulle berätta vilka det var som aktivt beslutat för att lägga sig. En kort tid senare ändrade han sitt uttalande till ”inga kommentarer.”

Nu menar nättidningen att man har grävt fram ytterligare bevis för att det amerikanska storlaget medvetet förlorade matchen mot NetcodeGuides.com.

Mellanhanden

Den 5 januari i år gick en tidigare flickvän till en spelare i det amerikanska laget Torqued, som mestadels består av gamla iBUYPOWER-spelare, ut med SMS-konversationer hon haft med sin partner. I textmeddelandena fanns nya detaljer angående matchen mellan iBUYPOWER och NetcodeGuides.com.
– De lade sig verkligen i matchen och jag spelade på matchen för dem på alternativa konton, uppges det att spelaren ska ha skrivit i meddelandena.

Enligt the Daily Dot ska meddelandena vara äkta, och som författaren av dem ska inte heller ha förnekat deras existens.

Samtidigt finns det ytterligare indicier mot spelarna i iBUYPOWER och den nämnde spelaren i Torqued – som ska ha bettat å iBUYPOWER-spelarnas vägnar. Inför matchen dök det upp flera stora och väldigt underliga spel på CSGOlounge (Counter-Strike Global Offensives största bettingsida).

En semiprofessionell CS:GO-spelare som befinner sig i USA som utbytesstudent ska ha lagt max-bet på nämnda match via nio olika konton. Ett bet han tidigare aldrig varit i närheten av att lägga, och det hörde också till ovanligheterna att personen spelade på en underdog. The Daily Dot har varit i kontakt med den person på CSGOlounge som gjort en utredning runt förehavanden kring matchen.
– Han hade nio smurfkonton via vilka ha bettade max på matchen vilket gav honom en sammanlagd vinst på närmare 86 000 kronor, säger CSGOlounge-medarbetaren Courtney “Honey” Timpson till the Daily Dot.

Vidare visade det sig att utbytesstudenten var Steam-vän med flera av spelarna i iBUYPOWER – och även spelaren i Torqued.

Övertalad om att hålla tyst

Enligt de tidigare nämnda SMS:en ska Torqued-spelaren ha sagt att skins till ett värde av 56 000 kronor ska komma in på sitt konto. Denna överföring skulle rent tidsmässigt ske i samband med matchen.

Tidningen har återigen varit i kontakt med Cloud9:s senaste nyförvärv, Shahzeb “ShahZam” Khan, som nu avslöjar vad han visste. I ett uttalande berättar han att han fått veta hur utsikten såg ut i matchen, information han fått från NetcodeGuides.com egen grundare.
– Jag hade för avsikt att berätta för omvärlden vad jag visste efter matchen, men blev övertalad av NN att inte dela med mig av den informationen.

Fyra av spelarna som deltog i den misstänka matchen är än idag kvar i laget. iBUYPOWER är dock inte längre sponsor, men laget har befunnit sig i långtgående konversationer med bland annat Evil Geniuses om att bli upplockad av den stora esportorganisationen. Dessutom har laget kvalificerat sig till MLG i Aspen, som går av stapeln helgen 23-25 januari.

Läs hela avslöjandet här.

 

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport