CS:GO
English version

Storlaget diskvalificerade för dåligt beteende: ”Vi skapar reglerna”

av Simon Engstrand
Games4u. Foto: Games4u
Mimimicheater, nylon, Juliano, vilga och Kitty-Kat. Foto: Games4u

CS:GO-scenen blev förbluffade över att Plying Ducks lyckats samla ihop hela 35 lag till sin turnering.
Men ett stort frågetecken hägrade, varför hade LGB Esports fått en inbjudan direkt till huvudturneringen medan övriga lag är tvingade att kvala.
Storlaget Games4u pressade Playing Ducks hårt för ett svar, konsekvensen blev en diskvalifikation från turneringen med motivationen ”dålig beteende”.
– Egentligen bryr jag mig inte om själva inbjudan, utan snarare varför de ignorerade frågan, säger Games4u-spelaren Michaela ”mimimicheater” Lintrup till Aftonbladet Esport.

På söndagen drogs grupperna till online-kvalet för Playing Ducks Female Masters 2015, en av få turneringar för damspelare. Arrangörerna har lyckats samla ihop hela 35 lag att tävla i online-kvalet för de totalt fyra offline-platserna. Games4u skulle delta i kvalet och som en av scenens absolut starkaste femmor såg chanserna goda ut att kamma hem rubbet.

Diskvalificerade för ”dåligt beteende”

De stora förhoppningarna om att vinna Playing Ducks-titeln dog dock snabbt för svenska Julia ”Juliano” Kiran och hennes Games4u. På söndagskvällen kom nämligen ett dystert besked från arrangörerna:
”Vi måste tyvärr meddela att Games4u diskvalificerats för dåligt beteende, och inte bara för i kväll. Tjejer, vi ger er en chans att spela en fantastisk turnering, men vi uppskattar inte personer som inte respekterar våra beslut”, skriver Playing Ducks i ett uttalande.

Men exakt vad ”dåligt beteende” innebär går inte Playing Ducks in på. Inte heller när Aftonbladet Esport kontaktar organisationen Games4u framkommer någon klarhet i vad som faktiskt hänt, men det hela ska i grund och botten handla om att LGB eSports fått en direkt inbjudan till turneringen i Tyskland senare i år.

I kommentarsfältet i gruppen ”Official CS:GO Ladies” förklarar ryske G4u-spelaren Ksenia ”vilga” Kluenkova sin version:
”Vi frågade flera gånger varför LGB var inbjudna, men fick aldrig något svar. Sedan var vi diskade”, skriver hon.
Svaret kom snabbt från Christina Kaiser, en utav domarna på Playing Ducks:
”Som du kanske förstår någon dag: Det handlar inte om vad du säger, utan hur du säger det”.

”Kändes som inbjudan var köpt”

Aftonbladet Esport kontaktar danske Games4u-spelaren Michaela ”mimimicheater” Lintrup. En bild målas upp av hur flera lag desperat försökt bringa klarhet i varför just LGB fått inbjudan och inte någon annan, men utan att få gehör från Playing Ducks.

Hon berättar att hon under gruppdragningen tillsammans med spelare från cirka tio olika lag spammat Twitch-chatten fram tills det att en första varning skickades ut. Då ska hon ha gett med sig och slutat, men ändå diskvalificerades Games4u tio minuter senare. Inget annat lag diskades.
– Egentligen bryr jag mig inte om själva inbjudan, utan snarare varför de ignorerade frågan. Det kändes som inbjudan var köpt eller baserad på vänskap, eller att LGB valdes i reklamsyfte. Det var väldigt uppenbart att inbjudan inte kom för att skapa bästa möjliga turnering, säger mimimicheater till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Eftersom damscenen har så få evenemang under året tycker vi inte man ska bjuda in lag baserat på vilken PR de kan ge. Dessutom finns det bara fyra platser till turneringen och då borde de allra bästa lagen vara där. Det blir inte så om man handplockar.

Varför endast G4U diskades – trots att spelare från andra lag ställt samma fråga – är oklart. Något som kan spelat in är att lagets före detta manager talat illa om andra lag. Personen, som alltså inte längre är involverad inom organisationen, har senare bett om ursäkt, men i stundens hetta kan Playing Ducks kopplat ihop honom med Games4u.

”Har ingen som helst skyldighet att motivera ”

Varför just LGB blev inbjudna är för scenen fortfarande något av ett frågetecken – om det nu överhuvudtaget finns en anledning. Playing Ducks-domaren Christina Kaiser säger själv att beslutet var slumpmässigt och att de helt enkelt ville ha LGB till ”sitt party”.
När Aftonbladet Esport kontaktar Playing Ducks berättar ledningen:
– De senaste timmarna har vi blivit hårt attackerade utav spelare från ett lag. De har inte uttryckt sig på ett anständigt sätt och hela klubben, inklusive ledningen bakom projektet, känner sig förolämpade. Detta är en turnering arrangerad av Playing Ducks och vi skapar reglerna. Vi har ingen som helst skyldighet att motivera varför vi bjöd in LGB, skriver de fortsätter:
– Om någon har problem med reglerna eller inbjudan av LGB så får det laget gärna lämna turneringen. Om någon spelare fortsätter attackera ledningen eller dylikt kommer vi diskvalificera hela det laget. Playing Ducks har heller inga problem att helt ställa in turneringen.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport