CS:GO
English version

Svensk CS:GO-duo på väg till Nordamerika och Pro League-lag

av Tobias Lundgren
Maxaki and LillRobban on their way to North America. Photo: Fragbite.se / Private
Maxaki and LillRobban on their way to North America. Photo: Fragbite.se / Private

En rad svenska CS:GO-profiler är på väg att stärka den nordamerikanska scenen.
Först lämnade Team Orbit-spelaren Pyth landet för att spela med Luminosity och nu ser hans före detta manager Robert ”LillRobban” Jonasson ut att följa efter, då han och Andreas ”maxaki” Andersson fått ett erbjudande från Ace Gaming.
– De kontaktade mig och frågade om jag var redo för en ny uppgift på andra sidan Atlanten, säger han till Aftonbladet Esport.

Robert ”LillRobban” Jonasson, före detta London Conspiracy– och Team Orbit-manager, skrev ett öppet brev till CounterLogic Gaming efter att de gått ut med att de söker nya spelare. I Reddit-tråden räknade han upp en rad europeiska talanger, vilket ledde till att Copenhagen Wolves-profilen Casper ”cadiaN” Møller blev kontaktad av organisationen.

”Inget är spikat till hundra procent”

För Jonasson ledde tråden även till att Ace Gaming, som just nu spelar i ESL ESEA Pro League och har 0-3 i matcher, kontaktade honom med ett erbjudande. Planer började smidas och nu, om allt går som det ska, kommer han och före detta Team Orbit-spelaren Andreas ”maxaki” Andersson att flytta till Kanada och representera organisationen som manager respektive spelare.
– Jag skrev det öppna brevet mest på skoj och så kontaktade de mig och frågade om jag var redo för en ny uppgift på andra sidan Atlanten, men inget är spikat till hundra procent, säger han.

”Vi ska få dem att spela mer europeiskt”

Men Jonasson vet trots det redan vad han vill förbättra först i laget.
– Kommunikationen, att få dem att spela lugnare. Och sättet de söker på är fortfarande lite dåligt. Men vi ska träna på det och få dem att spela mer europeiskt, bli av med den klassiska nordamerikanska PUG-metan.
När det handlar om europeiska spelare som lämnar för att spela på andra sidan Atlanten, Jacob ”Pyth” Mourujärvi till Luminosity och cadiaN till synes på väg till CLG, menar Jonasson att lugnet och kommunikationen är vad de kan lära de amerikanska spelarna, men att aimen är ungefär på samma nivå.

Hur tror du maxaki kommer mäta sig mot de bästa i Nordamerika?
– Med motivation och hunger, eller formen han visade på Nordic Masters, kommer hans skill ligga i toppskiktet. Och hans europeiska calling-stil komer också vara ett stort steg framåt för ett lag som Ace.

”Målet är att ha ett topplag nästa säsong”

Vilka mål kommer ni sätta för laget, när det gäller ESL ESEA Pro League, till exempel?
– Målet är att ha ett topplag nästa säsong. Den här säsongen ska vi hitta vårt spel och satsa på att utvecklas. Vi har ingen placering i åtanke just nu.

När du skrev om planerna på Reddit nämnde någon att Stephan ”vEz” Vezina har stängts av för fusk tidigare. Vad tänker du om det?
– Han har torskat på ESEA, han har fått sitt straff och är ren. Värt att nämna är att det inte finns någon VAC och han kan spela majors. VAC är standarden idag, och spelare som s1mple har också ESL-bans. Jag har sagt till honom att han får en chans, men det är klart att det inte ser bra ut.

Jonasson tror att dealen med Ace Gaming kommer vara bekräftad inom en vecka.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport