CS:GO
English version

Svenske lagkaptenen inför VM-turneringen: ”Något man drömt om sedan barnsben”

av Björn Ehrnberg
pronaxxizt
Pronax och Xizt under 1.6-tiden. Foto: Fragbite.se

Ninjas in Pyjamas-ikonen Richard ”Xizt” Landström kommer göra gemensam sak med Fnatic-ledaren Markus ”pronax” Wallsten för att ta hem VM i CS:GO å Sveriges vägnar.
De tidigare lagkamraterna kommer spela med Jacob ”pyth” Mourujärvi, Jonatan ”Devilwalk” Lundberg och Mathias ”pauf” Köhler och hoppas på svenskt guld.
– Vi vill vinna för vårt land, berättar Xizt för Aftonbladet Esport.

Under helgen avgörs världsmästerskapet i Counter-Strike: Global Offensive. 16 nationer kommer delta och några av de bästa spelarna i olika lag gör nu gemensam sak om att ta hem ett VM-guld till sina respektive länder. Turneringen spelas i Belgrad och under onsdagen beger sig spelarna som ska representera de svenska färgerna ned till Serbien för att förbereda sig inför VM-festen.

Sverige kommer att representeras av Jacob ”pyth” Mourujärvi, Jonatan ”Devilwalk” Lundberg, Mathias ”pauf” Köhler, Richard ”Xizt” Landström och lagkaptenen Markus ”pronax” Wallsten. Pronax och Xizt, i dag världsstjärnor och ledare i sina respektive lag, kommer nu återigen att få spela ihop – något de gjorde under nästan tre års tid.
– Vi var väldigt bra kompisar förut och spelade med varandra hela tiden. Sedan dess har det inte blivit så för att jag gick till Fnatic, och sen kom han dit efter att jag lämnat. Så det ska bli väldigt kul att spela ihop igen, och vi är ju fortfarande riktigt bra vänner.

”De unga killarna får hjälpa oss”

På onsdagen stod det dessvärre klart att Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund, en av de största svenska stjärnorna, missar turneringen på grund av förpliktelser inför den kommande majorn i Rumänien. Valve, som ligger bakom spelet är också med och arrangerar turneringen i Cluj-Napoca, ska spela in en spelarpresentation inför den stundande majorn tillsammans med svenske stjärnan.
– Vi får hoppas att pyth och pauf kan carrya oss gamla gubbar, säger Xizt med ett skratt och fortsätter:
– De unga killarna får hjälpa oss.

”Något man drömt om”

Xizt förklarar för Aftonbladet Esport att de som åker ner till Belgrad också kommer ta turneringen på allvar, speciellt med tanke på hur mycket pengar som står på spel.
– Man vill ju vinna för sitt land, men det är ganska tråkigt att de bästa spelarna från olika lag inte vill åka. Folk hade väl sett fram emot att få bilda ett dream team från vardera land. Men med det sagt tror jag att det kommer bli en seriös turnering.

Pronax som till vardags ser till att superstjärnorna i ett av världens bästa lag drar åt samma håll ser fram emot turneringen med stolthet.
– Att representera Sverige i ett världsmästerskap är ju något man drömt om sedan barnsben när man höll på med annan sport och såg de svenska hjältarna på TV, så det känns helt underbart.

Sverige kliver in i turneringen klockan 13.00 under torsdagseftermiddagen och möter då direkt hemmalaget Serbien.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport