CS:GO
English version

Svenske stjärnan om spelarbytena i Nordamerika: ”Det finns massor som är ganska egoistiska och arroganta”

av Simon Engstrand

Den unge CS:GO-talangen Jacob ”pyth” Mourujärvi lämnade Sverige för att söka lyckan med nytt lag i USA.
Snart stötte han på patrull då Luminosity Gaming tvingades sparka laget, men det är framförallt spelarbyten som varit ett återkommande problem.
– Det finns massor som är ganska egoistiska och arroganta, säger pyth till Aftonbladet Esport.

Luminosity Gaming, Mythic och Winterfox, kärt barn har många namn. Sedan Jacob ”pyth” Mourujärvis flytt till Nordamerika har han genomgått förändringar både vad gäller speltänk, organisation och lagkamrater.

Pyth själv anses ofta vara en utav Sveriges stora talanger när det kommer till CS:GO. Han har representerat lag som n!faculty och Team Orbit, men för honom och många andra stod karriären länge still.
– Det känns mest som de flesta svenskar som har potentialen har hamnat utanför eftersom Ninjas in Pyjamas och Fnatic är ganska stängt. De två lagen är väldigt bra och de känner varandra jävligt bra, och kommer inte byta ut någon spelare på kanske flera månader. Men vi får se vad som händer nu, det kanske kommer någon ny spelare till NiP eller Fnatic, säger pyth till Aftonbladet Esport.

Hur ser du på din egen tid i Sverige?
– Det har varit ganska svårt att hitta ett tredje lag i Sverige för det har inte funnits någon bra ledare. Vi hade faktiskt en väldigt bra start med Orbit, vi spelade väldigt bra tillsammans och hade samma mål. Men sedan valde Alexander ”SKYTTEN” Carlsson att lämna och jag också, för hela laget splittrades i princip.
– Det blir ofta så för folk har olika mentaliteter och ambitioner.
Pyth nämner senare att han tycker Jimmy ”Jumpy” Berndtsson är en bra och strikt ledare som skulle kunna leda ett nytt svenskt lag.

Pyth vs. NiP

”Det har varit svårt med några spelare”

För ganska exakt sex månader sedan lämnade pyth det avlånga landet Sverige. Han reste över Atlanten och slöt upp med amerikanska Luminosity Gaming.
– Det var svårt att hitta en organisation som erbjöd en bra lön till alla spelare, och i Amerika är det ganska lätt att hitta sponsorer och organisationer. Så då var det mest lönen som gjorde att jag valde att flytta. För annars var jag tvingad att skaffa jobb om jag ville fortsätta spela CS i Sverige, säger pyth och fortsätter:
– Jag hade faktiskt fler alternativ, men jag kände att det var det bästa alternativet för mig. De jag spelar med nu är väldigt sköna och har stora mål.

Sedan flytten till nya kontinenten har pyth och company behövt söka sig till en ny organisation. Luminosity tvingades nämligen sparka spelarna för att rekrytera före detta Keyd Stars. Händelsen var dock ett gemensamt beslut mellan laget och organisationen, och istället är det återkommande spelarbyten som varit det större problemet.
– Det har varit svårt med några spelare som vi fått byta ut. De har varit ganska toxic om man säger så, att de gnäller ganska mycket och är ganska jobbiga att hantera.

Är det någon speciell person du tänker på?
– Det finns massor i Amerika som är ganska egoistiska och arroganta, att de alltid har rätt och så där. Den mentaliteten finns inte lika ofta på svensk proffsnivå.

”Kommer nog gå mycket bättre när vi får spela mer”

Tiden utan organisation har inneburit mindre utrymme för träningarna. Istället har mycket energi gått till sökandet efter nytt hem. Lagets spelform har därför dippat som konsekvens.
– Vi måste spela mer för att bli bättre, säger pyth.
Och nu kan allt vara på väg att ändras. Nyligen rekryterades nämligen femman utav amerikanska organisationen Winterfox.
– Vi kommer flytta till Chicago, vi fixar arbetsvisum för det och det kommer nog gå mycket bättre när vi får spela mer. Vi har några maps nu som vi inte är förberedda på som vi kanske spelar dåligt på, som train till exempel har vi inte spelat någonting.

Pyths ökända Deagle-ace

”Iband blir det faktiskt argumentationer och konflikter”

På Dreamhack Stockholm, offline-kvalet inför nästa major-turnering, premiärspelade pyth och hans lagkamrater under Winterfoxs fana. I gruppspelet slogs de ut redan efter två matcher, vilket innebär att laget inte kommer tävla på nästa major. Pyth själv har aldrig tävlat på en major.
– Det är ganska tråkigt faktiskt, jag såg fram emot det, säger pyth som ändå ser till det positiva:
– Vi har spelat jättebra i alla matcher, men inte lyckats avsluta dem. Man märker iallafall att vi gjort en förbättring.

Laget består av en salig blandning från flera olika länder. Fransmannen David ”Xp3” Garrido, svenskarna pyth och Jonatan ”Devilwalk” Lundberg samt amerikanska spelarna Todd ”anger” Williams och Alex ”LeX” Deily.
– Vi har nästan samma mentalitet. Devilwalk har ganska många idéer om vad han vill göra, Xp3 har också många idéer, och Lex också. Ibland kan det bli att alla snackar, alla har en egen plan och vill göra andra saker. Så ibland blir det faktiskt argumentationer eller konflikter och det blir ganska svårt att bestämma vad man ska göra.

Behövs det en tydligare ledare isåfall tycker du?
– Jag tror vi bara behöver jobba med våra planer och snacka mer vad vi ska göra. Kanske ha LeX som mer ledare och inte ha andra som har andra planer också. Det är väldigt bra om man har en IGL som har en plan själv.

För svenskarna väntar nu en tid i hemlandet tills det att ett amerikanskt arbetsvisum upprättats. Efteråt är det bosättning i Chicago som gäller och fortsatt träning med laget.

Winterfox

Foto: Dreamhack / Sebastian Ekman

Jacob ”Pyth” Mourujärvi
Jonatan ”Devilwalk” Lundberg
Alexander ”LeX” Deily
Todd ”anger” Williams
David ”Xp3” Garrido

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport