CS:GO

Svensken om att tappa nyckelspelaren inför SM: ”Tog inte alls illa upp”

av Simon Engstrand
Daniel "DomiNate" Garcia
Daniel ”DomiNate” Garcia

Daniel ”DomiNate” Garcia är ett namn som syns allt mer i CS:GO-kretsar.
I helgen tävlar han med Publiclir.se på ESPORTSM, men för bara några veckor sedan tappade laget en av sina nyckelspelare.
– Jag var väldigt orolig att det skulle sätta extremt mycket käppar i hjulen, säger DomiNate till Aftonbladet Esport.

Från att ha varit en ”periodspelare” i Counter-Strike 1.6 gick Daniel ”DomiNate” Garcia till att satsa fullt ut på uppföljaren Global Offensive. Ett tag verkade det dock som esport-karriären skulle bli ett avslutad kapitel i svenskens liv.
– Jag var så trött på 1.6 efter ESPORTSM i Malmö 2011, så jag bestämde mig för att CS inte var min grej och inte något som jag ville lägga tid på, ända till jag började prova CS:GO, berättar DomiNate för Aftonbladet Esport.

Men nytändningen kom definitivt inte direkt.
– Jag kände att det var riktigt, riktigt tråkigt. För mig var det som Source i stort sett, inget för mig, ända tills jag några månader senare gick tillbaka och blev extremt ägd av folk som var betydligt mycket sämre än mig, men som hade fått in rutinen.
– Jag vart så extremt ägd hela tiden att jag ville visa att jag var bättre. Jag ville hitta min gamla form och eventuellt bli ännu bättre.

”Det handlar bara om var och hur man syns”

CS:GO-scenen har växt i rasande fart. Och enligt DomiNate är klivet mellan semi-elit och proffsspelare mindre i dag än vad det var under 1.6-tiden. Mycket tack vare FaceIt Pro League.
– I 1.6 var det sådant stort hopp, nästan helt omöjligt att bryta den barriären. Men i CS:GO ligger man precis under proffsen, och det handlar bara om var och hur man syns. Jag märkte att det var större chans att kunna bli något och det var då jag bestämde mig för att köra.

Hur märker du av att folk känner igen ditt namn mer och mer?
– Det är väl sättet man blir behandlad på av andra stora spelare. Såklart märks det att man får mer uppmärksamhet, lite mer följare här och där, folk som skriver och ger uppmuntrande kommentarer. Det ökar ju mer och mer. Helt klart märker jag av det. Och delvis också respekten från andra stora spelare. De som knappt har pratat med dig innan lägger till dig på friends och frågar om man vill vara med och spela. Allting förändras när man blir en av de personerna som syns lite mer.

Hur känns det då?
– För mig känns det väldigt kul. Jag kan säga med handen på hjärtat att jag är max dedikerad, jag tror inte det går att vara mer dedikerad till CS än jag är. Så för mig är det någon form av betalning tillbaka för all tid och energi jag lägger ned. Det är ju inte något jag försöker uppnå, att få respekt och sådant där, det är mer som en bonus.
– Det är som när folk vill gå ner i vikt, och någon säger ’Åh vad smal du har blivit’. Lite samma motivation.

Tappade nyckelspelaren inför SM

En av DomiNates vapendragare har nyligen tagit ett kliv uppåt i karriären. Före detta lagkamraten Jonas ”Lekr0” Olofsson blev nämligen för en tid sedan värvad till Markus ”pronax” Wallstens nya lag, Ancient. Dessförinnan var DomiNate och Lekr0 något utav en tät duo, men att flytta till Ancient verkar ändå ha varit ett självklart val.
– För honom är det ju ett steg upp i karriären. Det är ju vad jag vill också, att det ska gå bra. Så jag tog inte alls illa upp. När han berättade för mig att han hade fått erbjudandet sa jag att han skulle gå dit och visa vem som bestämmer.

Tajmingen för att tappa lagkamraten hade dock kunnat vara bättre. Till helgen tävlar nämligen DomiNate och hans Publiclir.se i ESPORTSM, nu med en nyrekryterad spelare. Men trots lagändringarna har svensken goda förhoppningar inför mästerskapet.
– Jag var väldigt orolig att det skulle sätta extremt mycket käppar i hjulen, eftersom han var en nyckelspelare enligt mig. Men om jag ska vara helt ärligt så har det inte förändrats speciellt mycket. Vi fortsätter där han lämnade och fyller hans skor med andra spelare.
– Jag personligen är väldigt självsäker att det kommer gå bra det här året.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport