CS:GO

Taktiska draget ledde till seger – svenskarna kritiseras hårt

av Björn Ehrnberg
boosten

Fnatic är världens bästa lag. Det har stått klart under en längre tid. Men i kvartsfinalen mot världstvåan LDLC plockade svenskarna fram ett hårt kritiserat taktiskt drag för att vinna över sina franska rivaler.
– Vi har vetat om boosten i två månader och väntade med att använda den till vi verkligen behövde den, säger lagets tränare, Jonatan ”Devilwalk” Lundberg.

Fnatic vann årets match. De senaste månadernas topplag ställdes mot varandra i kvartsfinalen på Dreamhack Winter. Efter att lagen vunnit varsin karta väntade Overpass, en karta som sedan tidigare varit kritiserad – men som nu i efter kvartsfinalen kommer vara ännu mer i ropet.

När svenska Fnatic såg ut att vara utslagna ur turneringen plockade de fram ett taktiskt drag som gav dem fullständigt övertag. När laget låg på rygg och franska LDLC egentligen bara skulle springa hem matchen visade de upp något ingen annan sett, en så kallad boost vid CT-spawn som – kort och gott – förstörde kartan.

”Borde plocka bort kartan”

Med hjälp av sina lagkamrater kunde Olof ”Olofmeister” Kjabjer få en överblick av en stor del av kartan. I Counter-Strike Global Offensive är information nyckeln till framgång. Det taktiska draget innebar att svensken kunde få all information lagkamraterna behövde, samtidigt som han enkelt kunde döda sina motståndare.
– Det där förstör kartan, säger expertkommentatorn Robin ”Fifflaren” Johansson i Dreamhackstudion och fortsätter:
– De borde plocka bort kartan omedelbart.

Det dröjde inte innan kritiken började hagla i sociala medier, dels mot spelutvecklaren Valve som antingen visste om att platsen existerade och valt att behålla den – eller inte haft tillräckligt bra översyn på sin egen karta. Men Fnatic fick också utstå hårda ord efter att de erkänt att de känt till platsen i över två månader.

Semifinalklara Virtus.Pro gick ut hårt.

VP:s lagkapten tog vid.

Spelare från Cloud 9, som blev utslagna i gruppspelet visade sitt missnöje.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport