CS:GO
English version

TaZ: ”Eventet har varit fantastiskt, ett av de bästa någonsin”

av Björn Ehrnberg, Simon Engstrand
Wiktor "TaZ" Wojtas. Photo: Adela Sznajder, Dreamhack.
Wiktor ”TaZ” Wojtas. Photo: Adela Sznajder, Dreamhack.

I veckan har vi fått bevittna tidernas första Dreamhack Masters i Malmö.
Överlag har veckan gått oerhört smärtfritt och en av proffsen som deltar, Wiktor ”TaZ” Wojtas, hyllar organisatörerna.
– Eventet har varit fantastiskt, ett av de bästa jag någonsin varit på, säger den galet erfarne världsstjärnan.

Polska Virtus.Pro har inte riktigt rosat på marknaden. Året har inte börjat som planerat med flera tunga förluster, framför allt online. Men efter en hygglig insats på MLG i Columbus, där polackerna tog sig till kvartsfinal, verkar det som att Virtus.Pro ändå går att känna igen när det nalkas LAN-spel.

VP-stjärnan Wiktor ”TaZ” Wojtas satte sig ned för att snacka med oss på Aftonbladet Esport. När han tittar tillbaka på året väljer han att sammanfatta upplevelsen ett ord: ”Formsvacka.”
– Vi är i lite av en svacka, men det beror inte på att vi inte sätter våra skott eller något liknande, säger han och fortsätter:
– Ända sedan vi vann CEVO, så har vi testat allt möjligt till exempel att låta olika spelare agera IGL Vi testade att låta Filip ”Neo” Kubski leda oss, även Jakub ”kuben” Gurczyński och Janusz ”Snax” Pogorzelski som är vår ledare nu. Vi har försökt att hitta en lösning som kommer fungera i det långa loppet också. Ibland måste ta ett par steg tillbaka för att komma fler steg framåt.

Laget är som sagt i slutspel nu och väl där kommer de ställas mot Ninjas in Pyjamas. Så överlag är laget onekligen på väg tillbaka.
– Vi spelar med självförtroende nu. Många av oss börjar komma i form igen. Det känns bra. Även om vi egentligen bara har en plan A och inte en plan B eller C, så spelar vi med bättre ”flow” nu och vi känner oss väldigt bekväma med det.

”Har varit fantastiskt”

Virtus.Pro kämpar som sagt med att hitta en långvarig lösning på strukturen i laget. Att Dreamhack har skapat ett välskött event är enligt TaZ en bidragande orsak till lagets formtopp under den här turneringen. Han hyllar bland annat det korta avståndet mellan hotell och arena och turneringsschemat, samtidigt tillägger han att spelarna har allt de behöver här.
– Evenemanget har varit fantastiskt, ett av de bästa jag någonsin varit på, säger veteranen och fortsätter:
– Det här är ett enormt steg för turneringsarrangörer och jag tror att Dreamhack har höjt ribban när det kommer till att låta lag och spelare träna på det här sättet som vi kan här.

Hur viktigt är det att allt det här är förberett för er proffs för att ni ska kunna prestera på högsta nivå?
– Det är extremt viktigt att träningsanläggningarna är komfortabla för att du ska hamna i rätt mentalt läge.
– Jag tänker att på det här eventet måste alla lag känna sig bekväma och om du är väl förberedd kommer du nå framgång.

På lördagen kommer Virtus.Pro ställas mot hemmafavoriten Ninjas in Pyjamas framför tusentals svenska fans.
– Uppenbarligen är NiP det tuffaste laget vi kunde ha ställts emot av lagen som finns kvar, säger TaZ och fortsätter:
– Men är inte rädda för dem. Vi känner oss bekväma att spela mot vilket motstånd som helst på det här eventet. Som jag alltid säger: Vi räds inte någon, det är andra lag som ska vara rädda för oss. Om de har tur och vi inte spelar till vår fulla förmåga så kommer det bli en jämn match. Men om vi spelar som vi ska finns det inget lag som kan slå oss.

”Kinesiska fansen är galna”

Onekligen har en av turneringens största samtalsämnen varit framgångarna från Tyloo. De kinesiska nykomlingarna slog bland annat ut regerande major-mästarna Luminosity och TaZ hoppas att få se mer från sina österländska kollegor.
– Det var galet att se dem slå ut Luminosity och man kunde se att de kinesiska kilarna hade riktigt bra aim och deras skicklighet var riktigt hög. Man kunde knappt se dem bomma en spray eller ett skot.
– Jag tror det här var oerhört viktigt för asiatisk CS:GO. Spelarna där borta kommer riktigt snabbt få lika bra aim som många lag här i västvärlden har. När det kommer till det strategiska kan man se hur League of Legends- och Dota2-coacherna spenderar hela nätter för att göra sig redo för matcher. Likaså TyLoo.
– Jag tror att det här är riktigt bra för scenen. Asiater kommer få upp ögonen för spelet och då kommer tittarsiffrorna öka mångfaldigt och därmed även prispotterna och det kommer bli fler turneringar i Asien.

Det skulle vara ganska magiskt att se en arena fylld med asiatiska fans.
– De kinesiska fansen är galna. Det är alltid en fantastisk känsla att få resa dit och se hur de praktiskt taget behandlar dig som en rockstjärna. Det är en upplevelse som alla spelare, framför allt de yngre, borde få uppleva.

”Stora planer på gång”

En ny trend i framför allt CS:GO är att spelarna väljer att själva starta organisationer i stället för att krita på för redan existerande sådana. Bara i år har vi sett danskarna i tidigare Team SoloMid skapa Astralis, samt det nya svenska laget GODSENT.

Under 2015 valde de polska spelarna att signera en förlängning av sina kontrakt på två år. Sen dess har CS:GO vuxit oerhört mycket och många undrar om spelarna fortfarande är nöjda med sin situation. TaZ säger att han inte kan kommentera det, men säger ändå:
– Virtus.Pro är den bästa organisationen jag jobbat med under hela min 16 år långa karriär.
– Enligt mig själv finns det ingen bättre organisationen än Virtus.Pro. Det finns ingen som tar hand om sina spelare som dem, de är ärliga och transparenta. Vi har alltid en öppen dialog och det känns säkert och komfortabelt i både träningar och när vi spelar större turneringar.

För ett tag sedan fick Virtus.Pro en enorm investering. Har det påverkat laget på något sätt?
– Jag kan inte gå in på detaljer om det, men jag kan säga att det är väldigt stora planer på gång för att få esporten att växa, inte bara för att laget ska må bra.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport