CS:GO
English version

Tobiwan om första CS:GO jobbet: ”Ta det försiktigt med mig”

av Simon Engstrand
Toby "Tobiwan" Dawson börjar kommentera CS:GO
Toby ”Tobiwan” Dawson börjar kommentera CS:GO

Förra veckan berättade Toby ”Tobiwan” Dawson att han ville börja kommentera CS:GO. Nu har hans första jobb som caster för PGL CS:GO Championship Series offentliggjorts.
– Det känns väldigt spännande. CS:GO känns som den mest givande FPS-titeln för tillfället, mixen mellan skicklighet och strategi är som himmelriket för en kommentator, berättar Dawson till Aftonbladet Esport.

För Dota2 fans är Toby ”Tobiwan” Dawson inget okänt namn. Han är mest känd som dota2-kommentator men började sin karriär med Call of Duty. I takt med att spelet utvecklades och Call of Duty 5 släpptes började Dawson mer och mer skämmas för spelet och la FPS-karriären på is. Men nu gör han comeback som CS:GO kommentator för PGL CS:GO Championship Series.
– Det känns faktiskt väldigt spännande. CS:GO känns som den mest givande FPS-titeln för tillfället, mixen mellan skicklighet och strategi är som himmelriket för en kommentator. Det är inte bara ”ena killen dödade den andra killen”, spelet är mycket djupare än så, berättar Tobiwan för Aftonbladet Esport.

Jag föreslog mig själv på skämt

Chansen kom genom hans tidigare arbete med personalen på PGL. Från början jobbade de med ett dota2 projekt som på grund av komplicerade omständigheter lades åt sidan. Ungefär samtidigt offentliggjordes CS:GO Championship Series.
— På skämt föreslog jag att jag kunde kommentera CS:GO istället och det visade sig att de gillade förslaget, förklarar Dawson.

Han har redan hyfsad kunskap om spelet, men att kommentera på professionell nivå är en helt annan grej. Med det i åtanke kontaktade han några CS-kompisar för hjälp, Anders Blume och Robin ”Fifflaren” Johansson.
– Det är mycket bas-grejer som att göra kartnamn begripliga för icke-Australienare (jag kan ju själv alla konstiga Australienska namn), lära mig hur vapen förändrats, positioner för spelare i lag, hur jag uttalar spelares namn. Baskunskaper som jag inte kan lära mig genom resultatdatabaser, förklarar Dawson.

Det finns skeptiker

Hans styrkor som kommentator tycker han själv är att skapa en rolig, vänlig och energi-fylld ton på sändningen och hans högsta prioritet är att underhålla tittarna. Även om responsen mestadels varit positiv finns det också skeptiker, men det tycker Dawson inte är förvånande.
– Jag har aldrig kommenterat CS:GO seriöst, och när jag gjorde det var det bara för den Australienska scenen. Dessutom är jag en heltidskommentator för Dota2. Det finns många anledningar att vara skeptisk, förklarar Dawson.

När Dawson fick möjligheten att skicka ett budskap till CS:GO communityn sa han:
– Ta det försiktigt med mig

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport