CS:GO
English version

Unge dansktalangen om Dignitas nya lyft: ”En ljus framtid väntar oss”

av Simon Engstrand
Markus "Kjaerbye" Kjaerbye at Dreamhack Leipzig. Photo: Adela Sznajder, Dreamhack
Markus ”Kjaerbye” Kjaerbye at Dreamhack Leipzig. Photo: Adela Sznajder, Dreamhack

Markus ”Kjaerbye” Kjaerbye och hans Team Dignitas har gått igenom en tuff och desperat period, som ser ut att ha gjort dem starkare än någonsin förr.
Senaste tidens prestationer och resultat tyder nämligen på att nya imponerande framgångar väntar.
– Jag är helt övertygad om att det inte är långt kvar till folk ser oss som ett topplag, och det första steget är att kvala in till majorn, säger Kjaerbye, som just nu är i USA och förbereder sig inför kvalet, till Aftonbladet Esport.

Under de tidiga tonåren började danske Markus ”Kjaerbye” Kjaerbye jobba allt hårdare och dedikera mer tid till Counter-Strike: Source. Snart närmade sig spelsläppet av uppföljaren Global Offensive, och en kombination av ovilja att byta spel samt slitningar till andra åtaganden – som fotboll – gjorde att han tog en paus.

Efter ett tag återvände 17-åringen, köpte ny dator och gaming-skärm, som sammanslaget bidrog till att han återfann glädjen i spelet. Genom att jobba sig uppåt i danska scenen fick han äntligen chansen i ett lag, efter att bokstavligt talat ha bönat och bett Danny ”BERRY” Krüger om att få ersätta den då nyligen VAC-bannade spelaren Emil ”Zaider ”Brandt i laget NO SIR.

Direkt hemkommen från en semester i Spanien började Kjaerbye hårdträna Counter-Strike, vilket snart lönade sig då laget vann Assembly Summer 2014.
– Det var enormt för oss, säger Kjaerbye till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Efter det tog min karriär fart i rasande takt. Ett tag senare valde jag att lämna några av mina bästa vänner för att nå nästa nivå med Copenhagen Wolves.

Medlemmarna i dåtidens Copenhagen Wolves bestod av kärnan i vad som senare skulle bli Team Dignitas. Där återfanns spelare som Jacob ”Pimp” Winneche, Philip ”Aizy” Aistrup, Mathias ”MSL” Laurdisen och Nicolaj ”Nico” Jensen.

Våren 2015 menade många experter att Dignitas hade nått top 10 i världen. Samtidigt som framgångarna hopade sig är det med facit i hand uppenbart att det danska laget tyngdes av interna problem.

Inför kvalet till majorn i Cluj Napoca klev svenske stjärnan Andreas ”schneider” Lindberg in i laget och ersatte en av deras allra äldsta medlemmar, Nico.
– Det var en väldigt stökig och desperat period för laget och vi kände att något behövde förändras inför kvalet. Vi hade redan sumpat Cologne-majorn, vilket är den absolut tyngsta förlusten för mig hittills i karriären. Samtidigt var det väldigt svårt att ersätta Nico, eftersom vi hade gått igenom så mycket tillsammans och verkligen tyckte om honom som person.

Schneiders karriär i Dignitas blev inte långvarig, då språkbarriären mellan spelarna blev svårare än väntat att bryta. Därefter blev den andra halvan av 2015 en stor karusell för det gul/svarta laget med flera olika spelarbyten. Först fick Jesper ”tenzki” Mikalski ersätta schneider och senare plockade laget in Ruben ”RUBINO” Villarroel efter att Pimp fått lämna.

Därefter verkade det som laget äntligen skulle kunna återgå till träningen, men då kom G2 Esports (numera FaZe Clan) med ett erbjudande om att köpa ut Aizy, ett erbjudande den danske talangen valde att ta.
– Det var väldigt tråkigt, men det gav oss också chansen att plocka upp Kristian ”k0nfig” Wienecke som var en väldigt lovande spelare, säger Kjaerbye och fortsätter:
– Han hade lirat i SK Gaming tidigare, men ville hellre spela i vårt lag. Aizy är såklart en fantastisk person och spelare, och han presterade riktigt bra med oss. Jag klandrar honom inte för att han accepterade erbjudandet och gick till laget han förmodligen trodde skulle vara det bättre. Vi är fortfarande goda vänner, precis som när vi spelade i samma lag.

Dignitas värvade k0nfig, en ung dansk talang som mycket likt Kjaerbye klassas som en av regions lovande framtidshopp.

Vad tycker du om honom som spelare?
– Jag tycker k0nfig har stor talang och om han fortsätter utvecklas kan han nå en riktigt hög nivå. Han nådde toppen av scenen ännu snabbare än mig, och han har spelat bra ända sedan början sin karriär. Han behöver dock mer erfarenhet, eftersom han bara spelat i toppskiktet några månader. Han lär ha en fantastisk karriär framför sig om han bara slutar gå AFK under träningarna för att snacka med tjejer, säger Kjaerbye med glimten i ögat.

Under den kaotiska perioden hade Dignitas sällskap av 1.6-legendaren Danny ”zonic” Sorensen, som då var lagets coach. Mot slutet av året valde han dock att lämna organisationen för att satsa på en comeback i återföreningen av mTw.
– Vi saknar honom som coach och person. Vi gillade honom väldigt mycket och jag tror hans erfarenhet hade kunnat bidra till många bra saker. Men han ville gå med i mTw och försöka göra comeback, vilket vi respekterade, och jag är evigt tacksam att han fick oss att inse vad vi behövde ändra för att komma framåt.

Just nu består Team Dignitas av Kjaerbye, k0nfig, RUBINO, Tenzki och MSL. På senare tid har deras resultat och prestationer visat på en stor förbättring, då de tagit fajten till några av världens bästa lag. Enligt Hltv.org är Dignitas just nu världens sjunde bästa lag, bara 23 poäng under Virtus.Pro.

På fredagen startar Dignitas kanske hittills viktigaste turnering: Kvalet till den stundande nordamerikanska majorn, MLG Columbus, där en miljon kronor står på spel.

Vad har du för tankar inför eventet?
– Jag förväntar att vi kommer kvala in först och främst, även om alla lag såklart kommer vara väl förberedda. Jag tror Renegades och Cloud9 kommer slåss om andra platsen i gruppen, men man ska inte underskatta Gambit heller. Vi spelar knappt mot de flesta lagen där, så det är svårt att veta vilken nivå de ligger på. Men jag är stensäker att vi kommer kvala bara vi spelar vårt bästa. Just nu ser jag bara fram emot att spela igen, eftersom vi inte rört CS sedan ESL Barcelona, säger den något ”jet-laggade” dansken, som just nu befinner sig i USA.

Hur tror du framtiden ser ut för er?
– Jag tror en ljus framtid väntar oss. Vi har väldigt höga förväntningar och det hjälper oss att aldrig bli nöjda och fortsätta jobba på det som gör att vi förlorar matcher mot de bästa lagen. Jag är helt övertygad om att det inte är långt kvar till folk ser oss som ett topplag, och det första steget är att kvala in till majorn.

Hur långt tror du att du kan gå?
– Jag tror att jag kan bli världens bästa spelare en vacker dag om jag fortsätter förbättras, håller uppe arbetsmoralen och gör rätt prioriteringar. Jag är bara 17 år gammal och känner redan nu hur mycket jag utvecklats. Vanligtvis är jag väldigt ödmjuk, vilket hjälper mig att fixa mina misstag och lära från dem.
– Det är fortfarande bara en dröm och milstolpe för mig och jag har långt kvar, men jag är hellre optimistisk och satsar än att bara acceptera att mina motståndare är bättre än mig. Jag känner mig mycket mer självsäker i min nya roll, med det här laget och den här gruppen av vänner, och jag ser inte vad som skulle kunna stoppa oss och mig från att nå stora framgångar framöver.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport