CS:GO
English version

VAC-bannade svensken återdebuterar på LAN: ”Ska börja kriga min väg framåt”

av Simon Engstrand
Joel ”Emilio” Mako. Foto: Facebook
Joel ”Emilio” Mako. Foto: Facebook

”En gång fuskare, alltid fuskare”, en fras som kommenterats på forum världen över efter häxjakten som pågick för ett år sedan.
Nu vill svenska LAN-arrangörerna från Rendevouz ge dömda fuskare en chans att städa upp efter sig – och välkomnar inför årets upplaga spelare som Joel ”Emilio” Mako.
– Det här är början på min comeback, säger Emilio till Aftonbladet Esport.

CS:GO-communityts chock var påtaglig när dåvarande Team Property-proffset Joel ”Emilio” Mako ertappades med fusk. I en intervju med Aftonbladet Esport erkände han illdådet. Dock menade han att fuskandet enbart skett i enstaka plojmatch med polarna, och aldrig i någon officiell match.

För att bevisa sin skicklighet i spelet ville han fortsätta tävla, allra helst på LAN – något som det finns uppenbara hinder för med en avstängning.

”Jag vet vad jag är kapabel till”

I mars var det aktuellt för Emilio att delta i LAN-eventet Rendevouz, men den gången gick det inte igenom. Nu däremot, inför årets upplaga av Skövde-evenemanget, förbereder Emilio för att återigen få spela på LAN.
– Det är en bra början med tanke på att jag varit utfryst i över ett år. Det känns skönt att få åka och delta på LAN igen, även fast det inte är internationellt. Jag redo för den resan jag kommer få göra igen, säger Emilio till Aftonbladet Esport.

Men du ser det alltså ”bara som en början”?
– Ja precis. Det känns lite som en nostalgitripp tio år tillbaka i tiden, och att jag ska börja kriga min väg framåt i scenen igen via RZ som man gjorde då. Så ja, det här är början på min comeback. Jag har mycket planer inför nästa år, bland annat Copenhagen Games.

Sedan VAC-bannen föll mitt under pågående livesändning i oktober 2014 har Emilio varit portat från världens allra flesta turneringar. Men på senare har han släppts in på bland annat Gothenburg Games och kvalet till ESL Nordic Nationals.
Själv tror han det är en trend som kommer  fortsätta – att fler arrangörer accepterar honom – och vill på så vis jobba sig tillbaka in i scenen igen.
– Det är för att jag vet vad jag är kapabel till att göra. Därav har jag inte lämnat CS bakom mig och har inga planer på att göra det, säger han.

”Vi har haft en dialog”

Aftonbladet Esport kontaktar Per Häljestam, platsansvarig på Rendevouz. Han berättar att beslutet bland annat kommer för att man vill ge dömda fuskare en chans att rentvå sitt namn.
– Vi tycker aldrig att fusk är rätt. Men vi anser att jargongen på forum och esport-sajter i många fall är överdrivet hård. 
– Vi har haft en dialog med Emilio under en lång tid och kände till slut att det är dags för honom att bevisa sig på vårt event, under rätt omständigheter.

Emilio fick inte tävla på den förra upplagan utav RZ – men sedan dess har arrangörerna ändrat sina regler. Nu tillåts spelare att tävla så länge en VAC-domen är över ett år gammal. Införandet av den nya regeln är ett försök att skaffa sig en bättre koll på vilka som tidigare varit avstängda, säger Häljestam, som också påpekar  att regeln kan komma att justeras om det visar sig ineffektivt.

Hur tänker du att regeln ska göra det enklare för er?
– Det är vår förhoppning att det kommer vara lättare att ha koll på fuskare som åkt fast under senaste året. Vi är väl medvetna om att ingen turnering kan ha hundra procent koll med tanke på alla ”smurf-konton” som finns, men vi anser att det är större chans att hitta fuskare som åkt fast under senaste året och att få fram bevis, än exempelvis en 1.6-fuskare eller någon som fuskade för 2-3 år sedan.
– Det enda vi kan göra är att hoppas att det underlättar för oss att hitta fuskare. Samtidigt har vi känt att våra tidigare VAC-regler har varit för hårda.

Innebär det att en person som blir VAC-stämplad på ett RZ-evenemang är välkommen på nästa event, förutsatt att det är minst ett år däremellan?
– Nej, vi kommer inte tillåta personer som åkt fast på RZ att tävla hos oss igen och det kommer förtydligas i våra regler. Hos oss tävlar alla under samma omständigheter.
– Vi anser att man efter ett tag har rätt att sona för sina brott, det är därför vi erbjuder en turnering när alla deltar på samma villkor och har man åkt fast tidigare så är det en chans att rentvå sitt namn och visa att man faktiskt tillhör Sveriges toppspelare utan användandet av fusk.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport