CS:GO

Valve bekräftar bettingskandal – stjärnorna stängs av

av Tobias Lundgren
stängsav

Flera spelare i nordamerikanska före detta topplaget iBUYPOWER placerade vad på motståndarlaget.
Nu har stjärnorna stängs av från flera ligor efter att Valve bekräftat att de tagit emot stora summor efter läggmatchen.
”Vi kommer rekommendera våra eventpartners att inte låta dessa spelare delta i några tävlingar som vi sponsrar”, skriver företaget i ett uttalande.

CS:GO-communityn skakades av en misstänkt bettingskandal i slutet av förra sommaren, då reportern Richard Lewis på Daily Dot avslöjade detaljer som pekade mot att amerikanska topplaget iBUYPOWER placerat vad på motståndarna NetCodesGuides.com och sedan tjänat tiotusentals dollar när de förlorade matchen.
I januari dök nya bevis upp, bland annat SMS-konversationer som verkade bekräfta uppgifterna och de bedömdes så trovärdiga att företaget bakom spelet, Valve, startade en utredning.

”Kan bekräfta att föremål flyttats”

Nu har de bekräftat att flera iBUYPOWER-medlemmar tagit emot vinster från mellanhanden Duc ”cud” Pham efter att laget förlorade matchen i fråga, och att även NetCodesGuides.com-ägaren varit inblandad i läggmatchen.
”Vi kan bekräfta, genom att undersöka aktiviteten på relevanta konton, att ett stort antal värdefulla föremål som Duc Pham vunnit på matchen har flyttats via Derek ”dboorn” Boorn till spelare i iBUYPOWER och till NetCodesGuides.com-grundaren Casey Foster”, skriver Valve i ett uttalande.

DaZeD erkänner sin inblandning

Bland de inblandade spelarna finns stora profiler som Braxton ”swag” Pierce och Joshua ”Steel” Nissan. Dessutom erkänner före detta kaptenen i iBUYPOWER, Sam ”DaZeD” Marine att läggmatchen faktiskt ägde rum.
”Jag var med på läggmatchen, riktiga bevis kommer finnas snart. #teamexposed”, skriver han på Reddit.

Nu vädjar Valve att de inte ska få spela några turneringar som företaget sponsrar, och avslöjandet har redan fått konsekvenser för stjärnorna. Samtliga inblandade har stängts av från den amerikanska ligan ESEA i ett år. Spelarna har även stängts av från FaceIT-ligan och CEVO. Dessutom kommer Steel, som i helgen hyllades för sina insatser som observer under X-Games i Aspen, inte få förtroende att jobba med ESL enligt en tweet från RoomOnFire-profilen Auguste ”Semmler” Massonnat.

”Att stjäla från folk är fel”

Swag har i ett Facebook-meddelande nu bett om ursäkt för det inträffade.
– Jag vill be om ursäkt till fansen och sponsorerna jag svikit. Jag var medveten om vad som hände och jag lät det ske utan att säga något. Att stjäla från folk är fel och jag fick vad jag förtjänade.

Men han menar även att han inte tjänade lika mycket på läggmatchen som sina lagkamrater.
– Jag fick väldigt få föremål till skillnad från några av de andra spelarna. Jag vill bara att allmänheten ska veta att min inblandning inte var i närheten av den från personen som organiserade det här. Händelsen är olycklig för mig men avstängningen var nödvändig för att statuera ett exempel för framtida spelare. Jag hoppas att Valve låter mig tävla igen, tills dess beklagar jag djupt det som skett.

”Förtjänade vad som hände”

Och före detta iBUYPOWER-spelaren Tyler ”Skadoodle” Latham, som inte är en av de utpekade i skandalen, verkar i det närmaste chockad.
”Jag är mållös, jag har aldrig varit med om något sådant här förut”, skriver han på Twitter.
Han och Spencer ”Hiko” Martin kommer nu leta en ny organisation.
”Vi kommer överväga våra alternativ de kommande dagarna och bestämma vad vi ska göra härnäst. Det är skamligt att de varit villiga att offra sina proffskarriärer för det här. De förtjänar definitivt vad som nu hände och jag kommer inte vilja bli associerad med dem längre”, skriver Martin, som gick från Cloud9 till iBUYPOWER innan han senare hoppade av laget, på Reddit.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport