CS:GO
English version

Veteranen om spelarbytet i Luminosity: ”Vi höll på att tappa vår mentala styrka”

av Simon Engstrand

Major efter major har brasilianarna från Luminosity Gaming stått för överraskningar och skrällar.
Men efter ESL One Katowice hände något, då Marcelo ”Coldzera” David rekryterades för att ersätta Caio ”zqkS” Foncesa.
– Vi höll på att tappa vår mentala styrka, men genom att värva Coldzera kom det tillbaka, säger Gabriel ”FalleN” Toledo till Aftonbladet Esport.

Brasilianska 1.6-veteranen Gabriel ”FalleN Toledo är tillbaka. Sedan återkomsten till CS:GO har han lett sina mannar, som numera spelar i Luminosity Gaming. Två major-turneringar i rad har de blivit ”legendarer” (ett lag klassas som ”legendariskt” om de tar sig till kvartsfinal på en major).

Vid sidan av proffskarriären driver FalleN projektet Games Academy, där han försöker hjälpa nya brasilianska spelare att utvecklas samt stärka den lokala scenen. En del menar att han räddat scenen.
– Jag tror att folk har mycket respekt för mig, för när alla stjärnor slutade spela 1.6 så fortsatte jag. Med Games Academy försöker jag hålla scenen vid liv genom att arrangera turneringar och hjälpa nybörjare att lära sig. Jag försöker hjälpa scenen att få mer exponering så fler bra saker kommer till Brasilien. Jag är riktigt tacksam för de känslor som scenen har visat mot mig, det betyder jättemycket, säger FalleN till Aftonbladet Esport.

”De vet att vi kan slå dem”

Efter ESL One Katowice gjordes förändringar i Luminosity. Caio ”zqkS” Foncesa byttes ut mot uppstickaren Marcelo ”Coldzera” David.
På den senaste major-turneringen, Dreamhack Cluj, spelade Coldzera en viktig del i några utav turneringens mest överraskande vinster. Luminosity mot Cloud9 och Fnatic, och var bara ett hårstrå från att vinna kvartsfinalen mot Na’vi.
– Det är lite roligt, för varje gång vi är i Europa får vi möta Fnatic. Vi har tränat mycket i hop och vet hur vi ska spela mot dem. Från mitt perspektiv ändrar Fnatic sin spelstil när vi möts, för de vet att vi kan slå dem och då spelar de mer passivt.

Hur har spelarbytet påverkat laget?
– Jag tror det hjälpt massor. Vi höll på att tappa vår mentala styrka, men genom att värva Coldzera kom det tillbaka. Så jag är riktigt glad över förändringen.

Hur känns det att spela på majors?
– Det är fantastiskt. För mindre än ett år sedan spelade vi inte ens på internationella events. Nu är vi inne på vår tredje raka major och fortsätter att bli legendarer.

”Vi var lite ledsna”

Brasilianarna bor inte längre i Brasilien. I stället har de flyttat till Nordamerika – och därmed lämnat hem, familjer och flickvänner bakom sig – för att utvecklas och spela mot bättre och starkare motståndare.

Sedan flytten har de även bytt organisation, från Keyd Stars till Luminosity Gaming. En konsekvens av organisationsbytet var att förre detta LG-spelarena Jonatan ”Devilwalk” Lundberg och Jacob ”pyth” Mourujärvi fick lämna.
– Vi hade lite dåligt samvete, för det var faktiskt Peter ”ptr” Gurney, som då spelade i Luminosity, som introducerade oss för ägaren. Tanken var att skapa ett andra lag, men turneringsarrangörer tillät inte en ägare att ha två lag, och två tvingades han välja ett. Det var många faktorer bakom beslutet, men jag tror han gjorde allt han kunde för killarna även efter de bröt med organisationen, säger FalleN och fortsätter:
– Vi var lite ledsna över att ta deras plats, men nu har de nya hem.

Luminosity Gaming tilläts inte att äga två lag. Samtidigt äger bolag som Digilife flera organisationer, Copenhagen Wolves, Ninjas in Pyjamas och LGB esports. FalleN har dock inget emot det.
– Därför att jag tror inte spelare skulle lägga sig i matcher. Jag skulle åtminstone inte det och jag tror andra spelare tänker likadant, men vad vet jag.

FalleN är sannerligen en veteran i CS-communityt. Därmed har han fått bevittna scenens tillväxt de senaste åren. Han kan bara beskriva utvecklingen med ett ord: Galet.
– Jag minst när tittarsiffrorna max låg på 15 000 tittare och nu har vi över 400 000 personer som kollar. Det är galet. Folk älskar verkligen Counter-Strike. Det var så här för 10 år sedan i 1.6, och nu tror jag vi är tillbaka.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport