CS:GO
English version

Vuggo blir ny tränare i Fnatic: ”Jag måste se till att vi ständigt utvecklas”

av Björn Ehrnberg
vuggo

Förra helgen stod det klart att Fnatic tappar tidigare stjärnspelaren och coachen, Jonatan ”Devilwalk” Lundberg.
Ersättaren heter Viktor ”vuggo” Jendeby och har redan en plan för hur laget ska fortsätta vara världens bästa lag.
– Det kommer bli tufft, mycket jobb, men om vi fortsätter att lyckas anpassa oss kommer vi anses vara världens bästa lag även i fortsättningen, säger han till Aftonbladet Esport.

Viktor ”vuggo” Jendeby blir ny tränare i Fnatic sedan Jonatan ”Devilwalk” Lundberg valt att återigen plocka upp musen. Tillsammans med de kanske bästa spelarna i världen hoppas vuggo att laget kan fortsätta på inkört spår och fortsätta dominera scenen.

Med spelare som Olof ”olofmeister” Kajbjer, Jesper ”JW” Wecksell, Markus ”pronax” Wallsten, Robin ”flusha” Rönnquist och Freddy ”KRiMZ” Johansson är tränarjobbet i Fnatic kanske inte det svåraste jobbet i världen. Och vuggo uttrycker en hel del självsäkerhet inför sin nya position.
– För tillfället känner jag inte press. Den kanske kommer när jag behöver stå inför tiotusentals människor, men just nu på Fragbite Masters möter vi bara tre lag och nästa vecka i Dreamhack Summer är det bara åtta lag på plats. Så det blir en rätt lugn start, säger vuggo till Aftonbladet Esport.

Men tänk om det inte går så bra och ni börjar förlora?
– Det kommer vi inte, säger han med ett litet skratt och fortsätter:
– Det finns såklart alltid ett ”om”, och om det börjar hända får vi titta på vad som gått snett och utvärdera våra egna insatser för att sedan ha en diskussion i laget.

”Inte här för pengarna”

Vuggo lämnade nyligen Team Property för att ta över tränarpositionen i Fnatic. Att han går från att träna ett lag utanför världseliten till att bli coach i ett av världens bästa lag är inget som noterbart verkar påverka den unge tränaren.
– Jag är inte här för att bli känd eller för pengarna. Men jag är väldigt glad över att få vara del av en sådan stor organisation, en organisation som är etablerad i hela esporten – inte bara CS:GO. Och självklart känner jag en stolthet över det, men jag är också väldigt ödmjuk inför utmaningen.

Kan du avslöja något eventuellt problem du redan upptäckt som du vill förändra?
– Vi har tydligen stora svårigheter med Team SoloMid för tillfället. Vi har förlorat tre raka LAN-matcher mot dem och de har uppenbarligen lärt sig att läsa oss. Vi behöver titta på demos och komma fram till en plan på hur vi ska slå dem och samtidigt bli mer oförutsägbara.

Hur kommer du se till att ni fortsätter vara vara världens bästa lag?
– Jag kommer behöva se till att vi fortsätter utvecklas. Vi är förmodligen det lag som folk studerar mest och är mest sugna på att besegra. Att träna CS:GO ser väldigt annorlunda mot andra sporter. Du kan sätta dig och öva aim på DM-servrar i åtta timmar per dag i flera veckor och bara bli någon procent bättre. Men om du analyserar dina demos, positioner du håller och ditt besluttagande kan du utvecklas betydligt mycket mer. Man kan till och med börja märka att du håller positioner fel och på så sätt även bli mer bekväm i alla tänkbara situationer, istället för att alltid falla tillbaka till din ’safezone’. I vårt lag har många av spelarna redan lärt sig det och skapat sig den känslan att de är trygga i sig själva.
– Men för att erhålla toppositionen i CS:GO måste man förändra och förbättra sin spelstil hela tiden.

”Jag kommer med mina åsikter”

Har du jobbat fram en playbook inför din tid i Fnatic, lite som de har i NFL?
– Jag har faktiskt en sådan bok. Det var när jag scoutade Fnatics motståndare inför ESL One i Katowice som jag började jobba på den. Jag skrev ner hur lag spelade och deras tendenser, ’om det där laget förlorar en entry kommer de att göra ett B-avslut 70 procent av gångerna’. Kanske inte riktigt så exakta siffror, men jag har lite koll på lagens tendenser och är en stor styrka för oss.
– Just nu är det väldigt få lag som spelar väldigt rigoröst med en plan för hela rundan, utan många lag anpassar sig och går på ett mid-round-call.

Vuggo, som i dagarna flyttade från Göteborg till den svenska huvudstaden, förklarar att han känner att han kommer att ha mandat att kritisera spelarna, även om det i stor utsträckning kommer vara en demokrati i truppen.
– Jag kommer med mina åsikter, så kort och gott blir vi sex personer som kommer säga vad de tycker.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport