CS:GO
English version

Wyvern-spelaren om damscenen i CS:GO: ”Folk smutskastar varandra”

av Simon Engstrand
Svenska laget Wyvern Esports
Svenska laget Wyvern Esports, med Ellen ”elZi” Simu längst till höger.

På fredag kickar Copenhagen Games damturnering igång.
Tiden inför har bestått av flera lagändringar i damscenen, och Wyvern-spelaren Ellen ”elZi” Simu tror att den stora mängden spelarbyten saktar ned utvecklingen för communityn.
– Till slut ledsnar de och säger ”vi klickar inte så bra”, säger hon till Aftonbladet Esport.

I dag, onsdag, går det klassiska danska LAN:et Copenhagen Games av stapeln. Till evenemanget reser spelare från hela världen för att tävla i olika esporter. I år arrangeras turneringar i Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Hearthstone, Starcraft 2 och FIFA.

När det kommer till CS:GO erbjuds dessutom en avskild turnering enbart för tjejer – som börjar på fredag. Ett av lagen som åker dit och tävlar i damturneringen är svenska Wyvern Esport. Inför evenemanget har femman samlats i Stockholm och haft ett bootcamp.

Drabbar samman mot världseliten

I danska huvudstaden ställs Wyvern mot lag som Nordamerikanska CLG Red och Team Karma samt europeiska femmor som Team Secret, LGB Esports och Team Property.
– Det ska bli så sjukt roligt att åka på Copenhagen Games. Vi har ett enormt stort event framför oss med tanke på att några av världens tjugo bästa damlag deltar, säger Ellen ”elZi” Simu från Wyvern till Aftonbladet Esport.

Själv menar hon att deras chanser för att lämna avtryck i turneringen är goda.
– Vi står med ett väldigt starkt tjejlag, med blandade individer som är bra på sin sak. Vi är ett spetslag.

Vad tycker du om att det finns avskilda damturneringar?
– Det är jättebra. Man får tävla i sin ”klass” så att säga, men jag tycker ändå inte att man ska göra skillnad på herrar och damer. Nu pratar vi faktiskt om datorspel och vad är det egentligen för skillnad?

Anledningen till att mängden erkända herrspelare är fler än damspelare är enligt elZi helt enkelt att fler killar spelar.
– Det finns fler personer att välja på i herrscenen för att kunna ”toppa” sitt lag.
– Men jag tycker ändå inte att killar och tjejer ska spela för sig. Tjejer får ju tävla i de vanliga turneringarna, men det är ju inget tjejlag som har visat att de har något där att göra. Då är det egentligen inte mer än rättvist.

”Folk smutskastar varandra”

Lagets nuvarande konstellation har funnits sedan slutet av januari i år och träffades via gemensamma vänner. I det förflutna vilar en lång rad spelarbyten.

elZi berättar att lagändringar är vanliga i damscenen och att det inför Copenhagen Games skett en hel del spelarbyten. Hon tycker det är ett stort problem och att det hämmar utvecklingen av scenen. Ofta handlar det om att spelare inte kan ta kritik, säger hon.
– Innerst inne så tar de åt sig väldigt mycket. Till slut ledsnar de och säger ”vi klickar inte så bra”. Det tror jag är en vanlig ursäkt till att folk väljer att lämna och söka sig till andra ställen, tyvärr.
– Det gäller att vara öppensinnad, respektera varandra och kunna ha högt till tak. För det funkar inte att gå omkring och inte ge varandra kritik, att inte säga vad man tycker är dåligt för att det kan såra andra. Man måste kunna vara ärlig och säga vad som inte funkar. Det är vi alla fem överens om i laget och det funkar superbra.

elZi berättar också att spelare titt som tätt kastar skit på varandra i en Facebook-grupp som bara är tillgänglig för damspelare i CS:GO.
– Där kommer det ut en massa mindre genomtänkta kommentarer och argumentationer. Folk glåpar ur sig utan att tänka och smutskastar varandra.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport