CS:GO
English version

Xyp9x om motståndet på majorn: Fnatic är inte våra största rivaler

av Simon Engstrand

xypex

Under lång tid har danska stjärnorna i Team Solomid tillhört den absoluta eliten utav CS:GO.
Trots det har laget inte vunnit någon utav de sex major-turneringarna, men har inför Dreamhack Cluj-Napoca verkat starka.
TSM-spelaren Andreas ”Xyp9x” Højsleth är självsäker.
– Jag tror verkligen vi kommer vinna den här gången, säger han till Aftonbladet Esport.

Team Solomid har visat starka resultat i den senaste tidens online-matcher. I ryggraden utav laget finns den danska stjärnan Andreas ”Xyp9x” Højsleth – en riktigt veteran i CS:GO communityt.

Femman har länge legat i toppen utav CS:GO-scenen och vissa anser att de är världens absolut bästa lag. Men de saknar dock en viktig merit på sitt CV: Att vinna en major-turnering.
På Dreamhack Cluj-Napoca får de sin kanske största chans hittills.

”Team EnvyUs är våra största rivaler”

Laget som vann förra majorn, svenska Fnatic, ligger enligt matchresultaten online i någon slags svacka. I gruppspelet vann TSM sin första match mot FlipSid3 Tactics. Chanserna för Team Solomid att vinna sin första major-titel verkar bättre än någonsin. Xyp9x menar dock att det inte är de förra major-vinnarna, Fnatic, enligt flera experter det bästa laget i CS-historia, som är de största rivalerna.
– Det är Team EnvyUs, konstaterar Xyp9x och fortsätter:
– Deras spelstil är väldigt bra mot oss, kanske bättre mot oss än något annat lag. De är våra ärkerivaler skulle man kunna säga. Förut var det Ninjas in Pyjamas och nu är det EnvyUs. Men jag tror vi börjar lista ut vad de gör mot oss och hur vi ska lösa det.

Varför inte Fnatic?
– Vi har slagit dem på LAN så många gånger och de verkar inte gilla att lira mot våran spelstil. Men självklart är de ett bra lag och vi underskatter dem aldrig. De är förmodligen det näst värsta laget för oss, säger Xyp9x och fortsätter:
– Jag tror faktiskt Fnatic kan vinna, för de levererar alltid på majors. Jag förväntar mig att de tar sig djupt i turneringen, men utifrån deras resultat på senare tid verkar de inte vara lika starka som inför tidigare major-turneringar. Matchen mot Vexed var verkligen inte övertygande. De gjorde en snygg comeback, men de hade problem.

”Jag tror verkligen vi kommer vinna”

Team Solomid har tillhört toppen väldigt länge – men har inte vunnit en major.
Enligt Hltv.org, som rankar världens topplag, är de bäst i världen – men allt för ofta verkar TSM falla när det är som viktigast att slåss. Nu är det hög tid att steppa upp.
– Hur vi presterar på den här majorn kommer avgöra var vi egentligen befinner oss som ett lag. Jag förväntar mig att nå finalen, eller till och med vinna den, och det är något jag aldrig riktigt trott på förut. På andra major-turneringar har jag alltid tänkt att vi ska nå semifinalen, eller om vi har tur kanske finalen, men jag tror verkligen vi kommer vinna den här gången.

”De hade bättre saker för sig i livet”

Xyp9x tävlade i CS redan under 1.6-tiden, men aldrig med något stort lag. Vid 17 års ålder kom det första genombrottet, då han i starten utav CS:GO-eran började tävla under Fnatics fana. Detta under en tid då 1.6 mer eller mindre höll på att dö ut och få trodde att uppföljaren Global Offensive skulle förändra saken.
– Många 1.6-spelare ville inte spela CS:GO för det var så litet. Det fanns inga turneringar och knappt några prispengar. Man fick till och med kämpa hårt för att få en lön.
– Jag minns att jag försökte övertala mina gamla lagkamrater att gå över till CS:GO, men de ville inte för att det inte fanns någon lön. Inte ens när jag fixade en superdeal ville de byta, för spelet var så litet och de tyckte de hade bättre saker för sig i livet.

Vad med proffslivet attraherade dig?
– Jag har alltid följt den tävlingsinriktade CS-scenen. Jag har varit ett fan utav 1.6-idolerna, så varje gång de danska lagen spelade brukade jag titta.
– Det är egentligen det som motiverat mig att bli bättre, att se hur bra de andra lyckats och sedan försökt göra det ännu bättre.

”Det har varit en fantastisk resa”

Sedan uppföljaren till 1.6 släppts har Counter-Strike återigen blivit en utav världens största grenar inom esporten. Stora turneringar med enorma prispotter ploppar upp mest överallt.
– Det har varit fantastiskt att följa. Och jag har fortfarande så många år kvar av karriären, hoppas jag åtminstone, så jag kan bara fantisera om hur stort det kommer vara om fem år.

Hur har resan varit för dig?
– Det har varit en fantastisk resa. Först var det bara en hobby och bara något jag ville göra. Mer och mer har det blivit ett jobb. Jag tycker fortfarande jag har glöd och passion, och att jag vill göra detta, men över tiden tappar man intresset för att spela exakt hela tiden – och det tror jag alla proffs gör. Nu måste man spela hela tiden för att vara i toppen.

I dagsläget blir man sannerligen en riktigt celebritet av att tillhöra gruppen som kan kalla sig världens bästa CS-spelare, något som Xyp9x märkt när han går omkring på gatorna i Danmark.
– Vi har många fans och jag är en idol för många människor. Från början var det ganska förvånande, det kändes overkligt och överväldigande att folk ville ha min autograf och ta bilder, men nu är det ganska vanligt.

På fredag drabbar Team Solomid samman mot Gamers2 i deras andra match på major-turneringen Dreamhack Cluj-Napoca. G2 vann övertygande i sin match mot Mousesports, men på papperet är Team Solomid helt klart det starkaste laget. Turneringen kan följas på Dreamhacks Twitch-kanal.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport