CS:GO

Yzn: ”Skulle inte förvåna mig om vi i framtiden ser att Twitch slår ut TV-kanaler”

av Björn Ehrnberg

Allt började med en givmild främling i en Fragbite-tråd.
En aspirerande streamare förstod ingenting när 18 000 kronor damp ner på bankkontot.
I dag är Yacine ”yzn” Laghmari en av Sveriges störste streamers som gör sina sändningar svenska – och nu får han ett nytt kontor att sända ifrån på Inferno Online.
– Det skulle inte förvåna mig om vi i framtiden ser att Twitch slår ut TV-kanaler. Unga människor, kanske mellan 15 och 20, tittar hellre på Twich än att slå på SVT1, SVT2, TV3 och de där kanalerna, säger stjärnan till Aftonbladet Esport.

Att esporten växer som aldrig förr börjar bli glasklart även för folk utanför scenen. Att miljontals människor bänkar sig framför datorer runt om i världen för att titta på världsstjärnor göra upp om tusentals kronor hör inte längre till konstigheterna. Men samtidigt som världseliten sätter esporten på kartan figurerar ett helt nytt sätt att konsumera TV i bakgrunden. Och få personifierar den moderna televisionen som svenske 19-åringen Yacine ”yzn” Laghmari.

70 976 följare på Twitch. Över 5 miljoner startade strömmar. 19 år gammal. Samtliga siffror som visar att den unge underhållaren är en av Sveriges största TV-profiler, även om han aldrig figurerat på den klassiska dumburken.
– Jag lovar och svär att vi i framtiden inte kommer använda TV-apparater längre, säger huvudpersonen själv till Aftonbladet Esport samtidigt som yzn visar upp sitt nya ”kontor” på gamingcaféet Inferno Online i centrala Stockholm.

För Yacine började historien med Twitch, sin egen kanal och djupdyket in i esportvärlden med en väldigt underlig historia i en forumtråd på sajten Fragbite.
– När jag började streama hade jag kanske fyra personer som var inne och tittade på mig. De kom först in som haters, och jag hade spelat en hel jävla del Heroes of Newerth men jag sög på spelet ändå. Jag minns hur de sa att jag var skit, samtidigt som jag sa ”ärligt talat nu, jag vet att jag inte är så bra men kom gärna med konstruktiv kritik i stället.”

De fyra tittarna stannade kvar, enligt yzn, ”jävligt länge” och berättade vad den unge aspirerande MOBA-spelaren kunde förbättra i sitt spel. Det var då Yacine upptäckte hur kul det kunde vara att sitta och spela framför helt okända människor.
– Det är som att de är med mig, även om de inte är med i matchen, säger han.

”Ska visa honom mycket respekt”

I samband med att spelet Counter-Strike Global: Offensive slog igenom stort insåg även yzn att datorn han satt på inte hade kapacitet att streama den nya versionen av det klassiska FPS-spelet. Och det är här en helt anonym Triss-vinnare dyker upp på Fragbite.
– Ingen trodde att han hade vunnit, men i tråden han skapat på Fragbite undrade han vad han skulle göra med pengarna. En skrev att han borde investera pengarna, en annan sa att han borde åka utomlands. Jag skrev att om jag hade vunnit hade jag lagt pengarna på en ny dator så att jag skulle kunna streama mer, sen hade jag nog sparat resten av pengarna.

Vad yzn inte visste om var att han råkat stöta på en oerhört generös okänd individ. ”Nollad”, som är namnet han går under, kallar yzn idag grundaren av sin kanal. För efter en kort konversation slutade det hela med att Nollad skeppat över de 18 000 kronor som behövdes för att den nu 18-åringen skulle kunna köpa datorn som tillät honom att spela CS:GO och samtidigt visa sina framsteg för potentiellt hela världen.
– När Nollad är i chatten i dag, då är det grundaren och ägaren som är inne och att chatten ska visa honom mycket respekt.

Försörjer sig på Twitch

Kanalen började ta fart. Från 15 tittare till 30. Från 30 till 50. Från 50 till 350. Och slutligen började frågorna dyka upp om den legendariska subscribe-knappen. Twitch-användare kan bidra till streamerna genom att abonnera, eller subscriba, till kanalen. Det kostar närmare 40 kronor och drygt hälften av kostnaden går till kanalägaren själv. Dock krävs det ett samarbetsavtal med Twitch för att tittare ska kunna abonnera på vissa kanaler, och för att få till ett sådant avtal måste sådana om yzn uppnå ett gäng hårda kriterier.
– På den här tiden behövdes det stadigt över 500 samtida tittare för att man skulle få sub-knappen, men jag balanserade på runt 400 till 450 och alla snackade om att jag aldrig skulle nå målen så länge jag körde på svenska. Men jag tänkte ”yolo, jag är inte här för pengarna utan jag vill bara ha kul – så vi kör vidare på svenska,” berättar yzn för Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Jag skickade helt enkelt in en jävligt lång förklaring till varför jag skulle få partnerskapet. Ett av argumenten jag gav var att om Twitch tog in mig, så skulle de få upp ögonen för andra som inte heller pratar engelska.

Idag lever Yacine på sin Twitch-kanal. Med tusentals samtida tittare under sändningarna och en stadig ström av donationer och abonnenter kan 19-åringen leva sin dröm. När skolkamraterna övervägde vad de skulle göra efter examen fattade yzn beslutet att chansa på streaming, en chansning som föll väl ut.

”Har fått ett ansvar”

Att vara en professionell streamer innefattar inte enbart att man sitter och spelar spel framför en webbkamera. I likhet med många andra underhållningsformer krävs det en inlevelse och personlighet som fångar publiken, samtidigt har den unge 19-åringen insett att han också blivit en förebild och måste vara ett föredöme för de som tittar på honom.
– Det var på Dreamhack, när jag såg hur många som faktiskt ville träffa mig och prata med mig, som jag insåg att jag nu också har fått ett ansvar.

Yzn berättar om hur han gett råd till folk i chatten som gjort slut med flickvänner, om hur han tagit in människor som förlorat familjemedlemmar och hur han gör allt i sin makt för att de ska få den kärlek de behöver.

Hur ser framtiden ut för streamingen i stort?
– Det skulle inte förvåna mig om vi i framtiden ser att Twitch slår ut TV-kanaler. Unga människor, kanske mellan 15 och 20, tittar hellre på Twich än att slå på SVT1, SVT2, TV3 och de där kanalerna. Är klockan 2 på natten och jag inte kan sova så är det ju Summit (en stor, amerikansk streamer) jag slår på, där det tidigare var Scrubs eller How I Meet Your Mother på TV6.

Tror du de utanför esportvärlden kommer förstå och uppskatta det ni gör när ni streamar?
– Även om många kanske inte vet vad esport är, vet de förmodligen vad streaming är, för man streamar ju filmer och serier på nätet – man streamar ju olika saker på internet. Jag säger bara att jag streamar TV-spel. När många människor tänker på esport tänker de fortfarande på ungdomar som sitter i en mörk källare, det är en dålig stereotyp som de fått i huvudet som fortfarande lever kvar. Men om jag säger just att jag sitter och streamar TV-spel så kanske de får för sig att jag är en programledare och det är ju lite mer det jag håller på med.

Hur känns det nu när du faktiskt har en fysisk plats att gå till för att streama? Känns det som en väg i en ”mognadsfas” att du nu faktiskt går till jobbet när du ska streama?
– Jag har tänkt i de banorna. Det här är ett ganska stort steg. Nu blir mitt hem den plats där jag sover och äter och nu blir streamingen mer som ett formellt jobb när jag sitter här på Inferno Online. Det här handlar förmodligen inte om mognad på något sätt, för om det var så skulle jag ha köpt ett eget place. Det här handlar mer om ett helt nytt sätt att interagera med tittarna som jag inte gjort förut. Dessutom kan jag nu streama de timmar jag vill streama. Nu kan jag ta streamen till en ny nivå.

19 år gammal. Miljontals startade strömmar. Inom kort hundratusentals följare. Resan Yacine ”yzn” Laghmari gjort från pojkrummet, via en anonym hjälte, till Sveriges störste streamer har varit lång och mödosam. Men idag ägnar tusen och åter tusentals människor timmar framför datorskärmen och ser på en av Sveriges mest karismatiska programledare – och nu har han chansen att tillsammans med världseliten fortsätta sätta esporten i positiv dager.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport