DOTA2

Akke: ”Vi satsar på svensk vinst nästa år igen”

av Tobias Lundgren
Joakim ”Akke” Akterhall med ett fan
Joakim ”Akke” Akterhall med ett fan på The International 4.

SEATTLEDe var det stora svenskhoppet inför The International
Men fjolårsmästarna Alliance slogs ut redan i gruppspelet och nu talar Joakim ”Akke” Akterhall ut om turneringen som blev en stor besvikelse för stjärnlaget.
– Det var inte direkt en start man vill ha, säger han.

Om det finns en känsla som förenar i princip alla svenska Dota 2-fans den här helgen så är det väl möjligen ”besvikelse”. Efter The International 3, som slutade med en av de mest dramatiska finalerna någonsin, var ju Svensken tillbaka i toppen av e-sportvärlden. Det var ju då de fem svenska grabbarna i Alliance krönte ett helt magiskt år med att vinna rätten till höja Aegis of champions över sina huvuden.

För lätta att läsa

Men efter det framgångsrika 2013 har det gått sämre för Jonathan ”Loda” Berg, Gustav ”S4” Magnusson, Henrik ”AdmiralBulldog” Ahnberg, Jerry ”EGM” Lundqvist och Akke. The International 4 inleddes katastrofalt. Många menade att Alliance var för lätta att läsa i år, och att de gjorde ett par riktigt märkliga val inför några av sina matcher. Efter en första dag med en vinst och fyra förluster är det svårt att komma tillbaka. Eller omöjligt, som det skulle visa sig. Alliance åkte ur tävlingen innan den ens hunnit börja.

”Inte känt mycket press alls”

Men hur ser egentligen fortsättningen ut för Alliance? Har de blivit för gamla för att fortsätta vara en stormakt i e-sportvärlden? Aftonbladet E-sport tog sig ett snack med Akke, eller Joakim Akterhall som han heter i den riktiga världen.

Förra året klev ni in i TI3 och gjorde rent hus med allt motstånd – hur upplevde du pressen att upprepa det ni gjorde förra året?
– Vi har faktiskt inte känt så mycket press alls. Även om vi vet att vi vann förra året så har det gått väldigt lång tid sen dess och mycket har ändrats i spelet så vi försökte helt enkelt bara göra vårt bästa.

”Hade plötsligt stor press”

Men 1-4 efter första dagen… Vad hände?
– Dels så mötte vi några av de absolut bästa lagen första dagen (Newbee, DK, IG) som vi förlorade mot men sen förlorade vi även en match som vi kände att vi skulle vunnit (mot Titan). Det var inte direkt en start man vill ha för man känner helt plötsligt en stor press för alla andra matcher man spelar.

Ni hade ju ett fantastiskt år 2013, men kan det vara så att resten av världen hunnit ikapp nu?
– Ja det skulle man kunna säga. Alla lag blir bara bättre och bättre och skillnaden mellan de bästa lagen är väldigt liten. Små saker kan ändra en tävlingen beroende på vilket flow man har och hur spelstilen man spelar fungerar mot de andra lagen.

”Upp till oss att hitta strategier som är bra”

Hur skulle du förklara de enorma framgångarna som de kinesiska lagen har nu?
– De spelar väldigt stabilt och gillar att använda samma spelstil många matcher på raken. Ifall det funkar så funkar det väldigt bra och det är lite upp till oss att hitta andra gubbar och strategier som är bra mot deras. Denna gången funkade det inte riktigt, men vi satsar på nästa år istället med en svensk vinst igen.

Hur ser planerna ut för Alliance nu? Vad blir nästa steg?
– Först och främst så blir det lite semester nu eftersom vi har spelat och tränat så mycket innan tävlingen. Sen blir det nog att sätta oss och snacka och se vad alla vill göra, så får vi se vad som händer!

 

 

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport