DOTA2
English version

”I år kommer vara första året ett lag från kvalet vinner The International”

av Tobias Lundgren
nipdota

Lagen som är inbjudna till Valves jätteturnering The International 5 är nu utannonserade.
Ninjas in Pyjamas fick ingen direktplats utan måste gå den långa vägen via kval, men managern Linus ”Isola” Svensson tror trots det stenhårt på sitt lag.
– I år kommer vara första året ett lag från kvalet vinner The International, säger han till Aftonbladet Esport.

Förra året vann kinesiska NewBee finalen under The International 4 och kammade hem den hittills största prispotten någonsin inom esport, drygt 5 miljoner dollar. Årets compendiums släpptes i dagarna och prispotten inför TI5 är redan uppe i 6,4 miljoner dollar. De flesta räknar med att lagen som kommer tävla i augusti kommer göra upp om en betydligt större summa än förra året.

”Vi har fortfarande en bit kvar”

Och nu har listan över direktinbjudna lag släppts. Där märks bland andra Evil Geniuses som vann DAC i februari och fjolårsmästarna NewBee, som senaste tiden varit i en stor formsvacka men bjuds in som regerande mästare. Men ett lag som saknas på listan är nybildade Ninjas in Pyjamas. Det ena av två svenskhopp har presterat fina resultat sedan de gick med i organisationen kring nyår och de hade hoppats på en inbjudan. Nu får de istället kämpa sig igenom europakvalet för att ta en plats.
– Det har gått fem månader sedan vi blev NiP och sex månader sedan vi bildades. Vi har rest till både Kina, Malaysia, Tyskland och USA under de månaderna, men vi har fortfarande en bit kvar. En invite var något vi hoppats på, men nu får vi spela oss igenom kvalet istället och ta den långa vägen, säger managern Linus ”Isola” Svensson till Aftonbladet Esport.

Att till exempel NewBee, som inte alls visat mästarklass den senaste tiden, får en inbjudan men NiP blir nobbade, verkar han inte ha några problem med.
– Alla lagen som fått en invite har på ett eller annat sätt förtjänat platsen. NewBee vann TI förra året och det vore att bryta tradition att inte inbjuda dem som regerande mästare.

”Får inte underskatta Hellraisers”

I de europeiska kvalmatcherna kommer NiP ställas mot välbekanta namn som Vega, Alliance, Power Rangers och Na’Vi. Dessutom införs ett nytt format, ett öppet kval där vinnarlaget blir ett av tio lag från varje region som tävlar om en plats på The International 5. Men Svensson vet redan vilka deras tuffaste motståndare blir.
– Alliance och Na’Vi är självklart det hårdaste motståndet. Sedan får man inte underskatta Hellraisers som visat att de kan vinna kval när det behövs. Men vi känner oss trygga med vårt spel och har gott om tid att förbereda oss i nya patchen inför kvalet.

Och om managerns vision förverkligas kommer det bli svenskfest i Seattle i början av augusti.
– I år kommer vara första året ett lag från kvalet vinner The International, säger han och ler.

Här är de inbjudna lagen till TI5

China Vici Gaming

United States Evil Geniuses

Europe Team Secret

China Invictus Gaming

China LGD

Europe Cloud9

Russia Team Empire

Russia Virtus.Pro

China NewBee

Malaysia MY

För samtliga regionskval och mer info, gå till officiella sajten för TI5 här

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport