DOTA2

Jeremy Lin: ”Jag säger att det är som basket”

av Tobias Lundgren

Samtidigt som esporten växer i raketfart börjar fler och fler ”vanliga” idrottare uppmärksamma fenomenet.
När slutspelet i jätteturneringen The International 5 – där lagen gör upp om hela 18 miljoner dollar – inleddes under måndagen var en av stjärnorna från köttsporternas värld på plats som expert och förklarade varför han älskar spelet Dota2.
– Jag säger att det är som basket. Det är fem mot fem, du har tre roller och ju högre nivå du kommer till handlar mer och mer om lagarbete, säger han i expertpanelen.

The International 5 – världens största esport-turnering där världens bästa Dota2-lag gör upp om 18 miljoner dollar i prispotten – gick in i slutspelsfasen under måndagskvällen. Trots att den elektroniska sporten vuxit enormt de senaste åren är det ännu en bit kvar innan det blir riktigt accepterat i mainstreamen, men fler och fler profiler upptäcker fenomenet. Tennisproffset Jerzy Janowicz har tidigare postat på Facebook om hur han älskar att spela CS:GO mellan tävlingarna och NBA-spelaren Gordon Hayward är ett stort League of Legends-fan.

”Spelar rätt mycket under säsongen”

Men den kanske störste förespråkaren för esport inom traditionell idrott är NBA-spelaren Jeremy Lin, som under måndagen hoppade in som expert mitt under The International 5-slutspelet. Där berättade han om sin kärlek till spelet och hur han spelar under basketsäsongen.
– Under säsongen spelar jag rätt mycket. Efter matcher när vi är på turné får jag spela på hotellet. Jag kanske spelar tre gånger i veckan, med mina bröder, min kusin, min tränare och mina vänner, berättar Lin i sändningen.

Folk ifrågasätter varför han gillar Dota2

Enligt honom brukar folk ifrågasätta varför han fallit för just Dota2.
– Folk frågar alltid det och jag säger att det är som basket. Det är fem mot fem och du har tre positioner precis som i basket. Du kan se att ju högre nivå du kommer till handlar mer och mer om lagarbete. Folk kan vara supportspelare och ha 1-9 i statistik men ändå spela fantastiskt. Sådana saker, där folk spelar sina roller perfekt, är precis likadant i basket, säger han.

Ger råd till de nyrika vinnarna

Under The International 5 kommer 18 miljoner dollar att delas ut till de närvarande lagen. Vinnarna kommer att få dela på drygt 6,5 miljoner dollar på fem spelare, en enorm summa inom esporten där spelarna ofta knappt kommit ur tonåren. Jeremy Lin passar därför på att ge råd till de nyblivna miljonärerna om hur de ska hantera rikedomen.
– Mitt råd är att ta allt långsamt. Speciellt som proffs i Dota2 vet du inte vad som ska hända då allt förändras år för år. Det kan komma en skada här eller där. Du har ett fönster där du kan räkna med en inkomst så du måste spendera pengarna på rätt sätt för att ta hand om din familj.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport