DOTA2

Newbee: Är som en dröm

av Tobias Lundgren

De blev klara för finalen redan första dagen och fick sedan vila sig i form.
Men det märktes knappt när kinesiska laget Newbee krossade sig till segern i The International 4.
– Det här är som en dröm, säger den överväldigade lagkaptenen Zhang ”Xiao8” Ning.

Till slut var dagen här, The International 4-finalen. Newbee, som knappt tog sig igenom gruppspelet och sedan vände och krossade allt motstånd mot Vici Gaming, gruppspelsvinnarna som Newbee skickade ner till Loser’s Bracket i turneringens första match. Striden om över 5 miljoner dollar började bra för Vici Gaming. Efter en serie snabba kills, mycket tack vare Chao ”Fenrir” Lus Earthshaker och Xie ”Super” Juanhaos Brewmaster.

– Våra picks var bättre än Vicis men eftersom vi inte hade spelat på två dagar spelade de bättre. Men efter första matchen var vi varma och då tog vi dem enkelt, säger Zhang ”Xiao8” Ning.

VG gav upp tidigt

Och det var ingen överdrift från Newbee-kaptenen. De tog first blood tidigt, men matchen var jämn. Allt det förändrades när Vici misslyckades alldeles katastrofalt med ett gankförsök på Xiao8 i botlane. De gav upp fyra kills och efter det kunde Newbee sätta sig i förarsätet. Briljerade gjorde även nu en Earthshaker, den här gången spelad av Newbees Zhaohui ”Sansheng” Wang. Tillsammans med Haos Weaver och Bananas Ancient Apparition straffade de Vici Gaming varje gång de försökte sig på någonting. VG gav upp innan Newbee ens tagit ner deras andra lager av torn. 1-1.

Straffades hårt av Newbee

Match nummer tre började även den bra för Newbee, och efter att Zhang ”Mu” Pan på Puck vann en tidig duell mot Supers Ember Spirit gick det knappt att få stopp på honom. När sedan Xiao8 lyckas träffa alla stuns han behövde så hamnade Vici Gaming bara längre och längre efter. Varje teamfight de gick in för straffades hårt av Newbee. Till slut försökte Vici desperat döda Roshan men när Newbee dök upp och förstörde festen tvingades VG gg:a.

Ledde med hela 19-2

Matchboll för Newbee, som inte visade några tecken på trötthet.

De gick ut i match fyra och fortsatte på samma segerrecept som i de två föregående matcherna. Redan i första teamfighten tog de ledningen med 4-1 och efter de såg de sig aldrig om igen. När de snowballat till en ledning med hela 19-2 var The Internationals sista match för i år över och det relativt nya laget Newbee skrek högt i sitt bås.

”Var väldigt nervösa”

– Det är som en dröm. Vi var nästan utslagna och väldigt nervösa. Men vi uppmuntrade varandra och då släppte det. Vi har ett speciellt band i laget, efter varje match samlades vi och uppmuntrade varandra. På fritiden lever vi tillsammans och hjälper varandra och den styrkan har tagit oss genom hela turneringen, säger Xiao8.

”Kungarna av förberedelser”

Laget hyllas även av kommentatorerna efter den överlägsna segern.

– De är kungarna av förberedelser och har listat ut hur de ska möta sina motståndare. Under main eventet förlorade de bara två matcher. Newbee listade ut Vici Gaming totalt och Vici valde att inte anpassa sig. De spelade fantastiskt med bra picks och bra utförande, säger Bruno Carlucci.

Drygt 5 miljoner dollar rikare kan de nu titulera sig TI4-mästare. Vici Gaming får nöja sig med drygt 1,5 miljoner dollar i andrapris.

Newbee vs Vici Gaming

3-1

Alla placeringar på TI4

1. Newbee – 5 miljoner dollar

2. Vici Gaming – 1,5 miljoner dollar

3. Evil Geniuses – 1 miljon dollar

4. Team DK – 800 000 dollar

5/6. LGD/Cloud 9 – 655 000 dollar

7/8. IG/NaVi – 520 000 dollar

9/10. Titan/Team Liquid – 50 000 dollar.

11/12. Mouse/Alliance – 38 000 dollar.

13/14. Empire/Fnatic – 21 000 dollar.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport