DOTA2

NiP-kaptenen om framtiden: En besvikelse om vi inte kommer till TI

av Björn Ehrnberg
nipendota
Ninjas in Pyjamas på plats i Malaysia. Foto: Marie Kristine.

Ninjas in Pyjamas har landat på svensk mark igen.
Det nya stora svenska Dota-laget plockade en stark bronspeng i Major All Stars och har nu blickarna på den största turneringen esportvärlden kan erbjuda.
– Jag kan nog säga att det skulle vara en besvikelse för det här laget om vi inte kommer till TI, säger lagets kapten, Simon ”Handsken” Haag till Aftonbladet Esport.

The International 5 hägrar på horisonten. Esportscenens i särklass största turnering när det kommer till prispott är målet för alla professionella Dota-spelare. De miljoner och åter miljoner som spelarna kan vinna i Valves enorma tävling i Seattle gör TI till turneringen alla vill vinna. Så även ett visst svensk lag som innan årskiftet hette Lajons, men som nu spelar under Ninjas in Pyjamas-flagg.

På tisdagen landade NiP på svensk mark igen efter ett äventyr i Malaysia. Mitt bland fjärrdatorer, icke-fungerande voice communication, kackerlackor och bränder lyckades det stora svenska Dota-hoppet vinna en bronspeng mot några av världens bästa lag. Samtidigt berättar Simon ”Handsken” Haag att det var en upplevelse för livet och lyfter framför allt kontakten med fansen som det mest positiva med resan.
– Vi kommer verkligen ha den bra kontakten med fansen i åtanke om vi blir inbjudna igen, säger Ninjas in Pyjamas kapten till Aftonbladet Esport.

En tredje plats i Major All Stars, hur känns det?
– Det känns ju bra. Vi är väl relativt nöjda med att komma trea. Det känns samtidigt som att vi hade kunnat ta oss till finalen. Vi var trötta, hade spelat en match precis innan och var jetlaggade och det gjorde så att vi inte tog matchen mot Team Empire som vi känner att vi kanske borde ha gjort.

Det började ju så jävla bra i loser-bracket-finalen?
– Vi tog första matchen ganska klockrent med Chaos Knight-pick och sådana grejer, som fungerade rätt bra. Och game 2 inledde vi riktigt starkt.

”Satt utan voice communication”

Vad var det som hände där i andra matchen, ni hade en relativt stark ledning och tappade sedan allt?
– Det handlade mest om att vi var lite övertaggade i ett specifikt läge i matchen. Adrian ”Era” Kryeziu hade precis teleportat sig själv hem till basen vid ett tillfälle och samtidigt såg vi många av deras hjältar springa in i vår skog och då var vi ganska taggade och sa ‘vi kör, vi tar dem’ och i det läget hade vi uppenbarligen inte alla på plats. Vi kastade bort lite grejer, de tog ett torn av oss och tog Roshan. Det var inte så att de enbart hade ett bättre late game, utan det var lite av en ‘throw’ om man kan kalla det så. Det var inget extremt stort, men det fick bägaren att rinna över i deras favör.

Om man ser det goda i det onda på något vis, är den här upplevelsen med att ni blev övertaggade i fel läge något ni kommer dra lärdom av i framtiden?
– Ja. Till viss del kommer vi det. Men samtidigt så kan man väl skylla lite på dåliga förutsättningar, vi satt utan voice communication och sådant i just den matchen för att arrangörerna inte kunde fixa Skype eller Teamspeak åt oss, så det var lite svårt att höra vissa saker och så där, det är förstås inte hela anledningen till att vi förlorade matchen, men det blir väldigt svårt när man inte kan kommunicera ordentligt.

Hur såg det ut då? Fick ni använda ping-verktyget i spelet och skrika till varandra?
– Ja. Precis. Vi använde dels pingsystemet och open mic i spelet. Och vi skrev även lite till varandra. Men det här var just bara i Empire-matchen, annars hade det fungerat bra tidigare. Jag vet inte riktigt varför, men de kunde inte ordna fram Skype till just den matchen. Det gick inte att hosta samtal mellan fler än två personer och de hade inte satt upp någon Teamspeak server – och att använda vår egen var inte direkt ett alternativt på grund av att det skulle bli för laggigt.

”Jag vet inte hur Valve tänker”

När den första dagen av Major All Stars drog igång lyckades arrangören bara avsluta en match. Rapporter om kackerlackor i spelarbåsen, bränder i datorer och ett allmänt struligt event började dyka upp i sociala medier. Samtidigt postade proffsen ut tweets om de positiva kontakterna de fått med fansen på plats, även om spelarna önskade att de fått uppleva mer gameplay på plats.
– Vår upplevelse blev väldigt mycket bättre än väntat efter den där första dagen. Från inledande dagen till den sista var det en väldigt positiv resa, för vi sa nästan att ‘vi ångrar egentligen att vi åkte hit’ – alla var jättemissnöjda. Det arrangörerna gjorde väldigt bra efter första dagen var att de samlade esportförbundet i Malaysia, kapterna och managers för de olika lagen till ett krismöte och där fick vi ge synpunkter. Vad jag förstod så sov de inte något på hela natten bara för att lösa fram datorer och allt annat som var problematiskt. De bytte ut alla datorer på plats, så de kändes som att de i alla fall tog det seriöst och att de respekterade oss. Samtidigt vara alla crew och fans väldigt trevliga.

För att övergå till framtiden. Det börjar ju mer och mer lukta som att ni kan bli inbjudna till The International, åtminstone bör ni vara på tapatern för en invite. Hur nära tror ni själva att ni är?
– Jag kan nog säga att det skulle vara en besvikelse för det här laget om vi inte kommer till TI. En invite kanske inte är så solklar, men i alla fall kvalet känns som att vi borde klara av. Det är förstås ett tag kvar och så där. Man spekulerar ju allt lite för sig själv när det kommer till invite, och det känns som att det står mellan oss och några andra europeiska lag. Men TI är definitivt något vi planerar att nå.

Så länge Danil ”Dendi” Ishutin är kvar i Na’Vi kommer de säkerligen vara en av världens största publikfavoriter, men ni har börjat segla upp där bakom som ett lag många tycker om. Hur ser ni på det och om det kan förstärka era chanser att nå TI via en inbjudan?
– Att vara uppskattad av publiken tror jag bidrar ganska mycket, sen tycker jag inte att det ska påverka till 100 procent. Sedan är väl Na’Vi inte jätteheta just nu och jag tycker inte att deras populäritet ska väga upp när det kommer till invites. Men sen förstår man ju också arrangörerna som har sponsorer och vill ha tittare, så om det står mellan två lag som levererat relativt lika resultat och det ena laget har väldigt mycket fans kan jag tänka mig att Valve prioriterar det laget. Men jag vet inte hur Valve tänker, men det är så det känns.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport