DOTA2
English version

NiP:s manager: ”Vi är här för att bli bäst”

av Björn Ehrnberg
linus

Ninjas in Pyjamas har gjort sig ett namn på esport-scenen för sitt starka CS:GO-lag. Men på nyårsdagen signerade den klassiska organisationen sitt första Dota2-lag, ett lag som nu strävar efter de största titlarna.
– Det här är det största som har hänt i spelarnas karriär och det här är också det största som har hänt i min karriär, berättar lagets manager, Linus Svenssson, för Aftonbladet Esport.

Adrian ”Era” KryeziuSimon ”Handsken” HaagElias ”Sealkid” Merta, Jonas ”jonassomfan” Lindholm och Joel ”Apemother” Larsson kommer i år spela under Ninjas in Pyjamas klassiska flagga. Lajons, som gruppen hette innan årsskiftet, blev klara för den världsberömda organisationen efter årsskiftet.

Lajons väg till NiP gick via Emil ”HeatoN” Christensen. Linus Svensson, lagets manager, mötte upp esport-legendaren på Birdiefestivalen i somras. Efter åtskilliga mejl om lagets framsteg fattade NiP till slut ett beslut i december 2014 om att skriva på med det unga laget.
– HeatoN berättade för mig på festivalen att de hade sett oss under TI4-kvalet och blivit imponerade. Då spelade vi med fyra svenskar och en dansk. Och de tyckte att vi var intressant då. Emil och jag bytte mejladresser, men jag hörde inte något av honom innan de berättade för mig att de ville knyta oss till organisationen, säger Linus Svensson till Aftonbladet Esport.

”NiP ville att vi skulle skriva på för två år”

När det väl stod klart att Lajons framöver skulle kunna få spela under guldsvart flagga blev laget ombett att ta fram ett dokument med allt som de önskade sig och samtidigt berätta vilka de är och vilken syn de har på Dota2.
– Det innehöll hela ’faderuttan’.

Hur långt löper kontraktet med NiP?
– Vi har skrivit på för ett år, men Ninjas in Pyjamas ville att vi skulle skriva på för två år.

Varför bara ett år?
– Vi vill känna på att det känns bra, och det kommer det säkert att göra och då förlänger vi bara kontraktet.

”Vill att andra blir starstruck av oss”

De nya ninjorna befinner sig vid skrivande stund i Kiev för spel i Starladder. På torsdagskvällen kommer laget att möta det vitryska laget Power Rangers. Och turneringen nere i Ukraina är ett led i en stor offensiv satsning från laget med ambitionen att bli inbjuden till TI5.
– Det handlar otroligt mycket om att synas för att få bli inbjuden. Men vi befinner oss lite i en konstig sits där vi måste satsa mycket på träning, samtidigt som vi måste spela många turneringar för att synas.

Vad gjorde spelarna spelarna innan ni kritade på för NiP?
– De flesta av dem har pluggat och många av dem bor lite runt om i landet, men det här är första gången för fyra av spelarna som de faktiskt får lön för sitt spelande. Nu har alla som pluggat lagt studierna på paus, för nu är det Dota som går först.

Vid sidan av Era, så är det ingen av de andra spelarna som någonsin varit och spelat på en sådan nivå som det ändå blir på TI, hur tror du att de andra spelarna kommer reagera om ni tar er dit? Finns det en risk för att de blir starstruck?
– Vi hoppas såklart att det är de andra lagen som kommer att bli starstruck av oss, men det tror jag nog inte. Däremot är det rätt tungt att glida in på turneringar med Ninjas in Pyjamas på ryggen och många av spelarna har nu lirat mot de största lagen, så den aspekten av det är jag inte orolig för.

Vill besegra världseliten

Esportvärlden är som bekant bransch i ständig omställning. Lag kommer och går, trupper försvinner och återuppstår. Spelarbyten sker ständigt, en sanning som definitivt stämmer på Dota2-scenen. Bara de senaste veckorna har flertalet stora rockader skett där storstjärnor bytt lag.

NiP:s CS:GO-lag har däremot gjort sig kända för att ha hållit ihop under en längre tid. Med undantag för att Robin ”Fifflaren” Johansson beslutade att lägga musen på hyllan har femman bestått sedan laget såg dagens ljus.
– Vi kommer verkligen göra allt vi kan för att också hålla ihop, men det kan komma stunder då vi kanske behöver byta ut någon i laget om det visar sig att vi kör fast, säger Linus Svensson.

Hur är stämningen i laget?
– Den är väldigt bra. Vi jobbar mycket med gruppdynamik och de bråk vi haft och eventuellt kommer att ha inom laget kommer vi också lösa snabbt tror jag.

Hur mycket tränar ni för närvarande?
– Som det ser ut just nu tränar spelarna mellan åtta till sju timmar varje dag, både som lag och individuellt. Sen tillkommer det alla matcher som ska spelas, så vi satsar också på att få spelarna att ta sig till gymmet för att klara av att sitta framför datorn i hårdpresterande klimat så länge. Vi är här för att bli bäst och har alla förutsättningar för att bli det.

Vad kommer det att krävas av laget för att kunna rå den absoluta världseliten?
– Jag kan med självförtroende säga att inte skulle ha skrivit på för NiP om vi inte trodde att vi skulle kunna vinna över alla lag. Självklart kommer det att krävas en hel del träning för att kunna rå på exempelvis den kinesiska scenen eller andra topplag från västvärlden, men jag tror att vi kan göra det.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport