DOTA2

Svenske stjärnan om nya femman: ”Vi kan bli ett av de farligaste lagen”

av Simon Engstrand
Simon "Handsken" Haag. Foto: R1CH, Team Liquid.
Simon ”Handsken” Haag. Foto: R1CH, Team Liquid.

Resultaten gick sakta men säkert utför när Simon ”Handsken” Haag spelade i Ninjas in Pyjamas och nyligen valde de att splittra.
Tillsammans med Blomdin-bröderna gick Handsken i stället med i Complexity och nu är självsäkerheten på topp.
– Jag tror vi kan bli ett av de farligaste lagen fram till The International, säger svensken till Aftonbladet Esport.

Simon ”Handsken” Haag är en av Sveriges i särklass bästa Dota2-spelare. Intresset för datorspelen kom tidigt och började ta fart när han lirade Heroes of Newerth. I gymnasiet gick han samma klass som Kristian ”Kracke” Sörquist, svenske HoN-spelaren som senare vann VM.

Handsken säger att kamraten vid den tiden var mycket skickligare är han själv och beskriver att Kracke blev något av en coach för honom. När Handsken så småningom om kom upp till hög ranking beslutade han sig att testa lyckan i ett lag.
– Sedan spann det vidare på något sätt, säger svensken till Aftonbladet Esport.

”Det kändes jättebra till en början”

Karriären började i HoN, men senare gick Handsken över till Dota2 och den första januari 2015 kom glädjebeskedet: Ninjas in Pyjamas värvade honom och hans lag, som då bestod av Joel “Apemother” Larsson, Adrian ”Era” Kryeziu, Jonas ”jonassomfan” Lindholm och Elias ”Sealkid” Merta. Nu var det nu dags att bevisa sig under NiP-fanan.
– Vi hade jättebra start på laget, nästan över förväntan, så det kändes jättebra till en början, säger Handsken.

Men sedan gick det utför. Handsken beskriver det som att de ”stelnade till” och säger att det i efterhand liknar en smekmånadsfas. I december stod det klart att spelarna går skilda vägar, ganska exakt ett år efter att de fem spelarna först hittade ihop.
– Anledningen att vi splittrades var att vi inte fick den utveckling vi ville ha och nådde inte målen vi ville.

Handsken säger dock att stämningen hela tiden var väldigt bra i laget och att alla fortfarande är kompisar.

Kände du på dig att laget inte skulle hålla ihop?
– Det var inte något vi gick runt och tänkte på jättelänge, det var någon gång på hösten som vi kände att det var lite för deppig stämning. Det kändes inte som vi uppskattade att spela med varandra och vid någon punkt slutar man tro på laget i sig. Det var väl då man fick tanken att det kanske var bättre att satsa på något annat, säger Handsken och tillägger att splittringen var ett lagbeslut:
– Alla var med på det, fast några kanske pushade mer än andra, men ingen var väldigt besviken eller så.

Mot slutet av NiP-eran var det mycket skriverier om organisationen. Bland annat när de före detta ägarna dömdes för bokföringsbrott i rättegång. Men Handsken verkar inte ha några klagomål.
– Jag tror det mesta är ganska överdrivet, säger han och fortsätter:
– Vi var nöjda med hur allt sköttes när vi lämnade. Det var inga problem och de tog hand om oss.

Stjärnorna återförenas

Sedan killarna i NiP splittrats har samtliga spelare hittat nytt lag. Era och Sealkid har gått till Steak Gaming, Jonassomfan till NO-VASELINE och Handsken tillsammans med Blomdin-bröderna Limmp och Rasmus ”Chessie” Blomdin har hittat nytt hem i Complexity.

Limmp och Chessie tillhörde tillsammans med de amerikanska bröderna Kyle ”swindlemelonzz” Freedman och Zakari ”Zfreek” Freedman ett av tidernas bästa HoN-lag, och också det lag som när det begav sig var Handskens största rivaler. Nu har de fem spelarna gått samman i vad som skulle kunna beskrivas som en Heroes of Newerth All-Star återförening.
– Det är ungefär som nu när Alliance gick ihop igen i Dota2, fast det här är ett av de starkaste HoN-lagen som gått ihop igen, jämför Handsken.
– Complexity har haft väldigt svårt att hitta spelare i Dota2. Så det var ganska naturligt att de kom i kontakt med Limmp och Chessie, och så behövde de en support och frågade mig.

”Urusla på att prata med communityt

Spelutvecklarna bakom Dota2, och även Counter-Strike:Global Offensive, Valve, har på senare tid fått hård kritik, allra främst för den nya, väldigt starka, pistolen som lades till i CS:GO. Om det är något Handsken själv skulle kritisera hos speljätten så är det kommunikationen.
– Jag tycker de är duktiga på balans och uppdatera, men de är ju verkligen urusla på att prata med både communityt och proffsspelare. Vad jag har hört pratar de lite med proffs på The International, men det är inte så att de har någon öppen kommunikation. De gillar att vara lite hemliga verkar det som, säger svensken och fortsätter:
– Man märker att de läser reddit och sånt, om någon uppmärksammar en bugg är det fixat inom kort. Det märks att de lyssnar, men jag skulle önska att de pratade mer och gav uttalanden.

”Vi kan bli ett av de farligaste lagen
fram till The International”

Än har Complexity inte hunnit spela särskilt mycket ihop. Trots det lyckades de utan större problem kvala till StarLadder. Första veckan i Januari avgörs ett kval till nästa Dota2-major. Där vilar nu första målet.

Vad tror du om era chanser att konkurrera i Dota-scenen?
– Jag tror våra chanser är väldigt bra, kanske inte på kort sikt, utan vi kommer behöva tid.
– Vår starka sida kommer inte vara att vi är de mest flashiga spelarna, utan vi kommer vara mer av ett sammansvetsat lag som är samspelta med strategier.
– Jag tror vi kan bli ett av de farligaste lagen fram till The International. Det kanske är för tidigt att säga om vi kommer kunna utmana på majorn, men jag tror absolut att det här kommer bli bra på lång sikt.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport