DOTA2

Svenske stjärnans segersötma i Kina

av Björn Ehrnberg

På ett eller annat sätt kan man äntligen säga att Dota 2-säsongen är i rullning. Och under  World e-Sports Championship fick vi se två svenskar i finalen – Ludwig ”Zai” Wåhlberg i Evil Geniuses och Johan ”pieliedie” Åström i Cloud9. EG fick gå igenom turneringen med kniven mot strupen men lyckades slutligen plocka hem närmare 640 000 kronor.
– En mästerlig insats genom lower bracket, skriver Dota 2-experten, David ”LB” Gorman, på Twitter.

Till turneringen i Hangzhou hade åtta av världens bästa Dota 2-lag kvalificerat sig, med giganter som Newbee och Vici Gaming i spetsen. För många var de två finalisterna från The International 4 favoriter. Men två svenskar ville annorlunda. Den ene fick åka autobahn mot finalen, medan den andre fick vandra en snårig stig.

Två vägar till finalen

Redan under den första dagen, i den första matchen, förlorade Evil Geniuses mot Vici Gaming.  Och därefter var det förlorarvägen som gällde för Clinton ”Fear” Loomis. Peter ”Peterpandam” Dager, Sahiil ”Universe” Arora, Artour ”Arteezy” Babaev och en svensk från Skara.

Vägen till finalen gick genom HGT, ett uppdaterat Na’vi och TI4-mästaren Newbee. Därefter väntade första dagens antagonist, VG, som avfärdades med 2-0.

För Cloud9 blev resan till finalen något mer komfortabel. Efter att ha tappat första matchen som the Radiant, gick de sedan obesegrade innan Zai med bihang dök upp i den slutgiltiga guldmatchen.

Lower bracket-specialisterna

Trots att ”pieliedie” och de övriga endast behövde vinna den inledande tre-settaren förlorade de övertaget – och slutligen finalen. Ett tidigt fokus på närstridshjältar som Lyncanthorpe, Drow Ranger och Visage betalade sig inte. När sedan EG satsade på en farlig early-game-kombo till den sista draften tog det endast 13 minuter innan Cloud9 skrev ”gg” och sen tryckte på enter.

Inom loppet av ett fåtal månader har således EG balanserat på utslagningens brant, men vänt skutan och fått åka hem med slantarna på kontot.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport