DOTA2
English version

Zai öppnar upp för en framtid utan esport

av Björn Ehrnberg
Ludwig ”Zai” Lundberg.

Ludwig ”Zai” Wåhlberg. Där har ni namnet på en av världens mest kända svenska tonåringar. Evil Geniuses supportspelare har tillsammans med sina lagkamrater spelat in miljontals kronor i prispengar på ett år och tagit världen med storm. Men det är en lugn världsstjärna som sätter sig ned och berättar om framtiden.
– Jag tror inte jag vill satsa på en karriär i esport, säger han till Aftonbladet Esport.

Historien om Ludwig ”Zai” Wåhlbergs erövring av Dota2-scenen började när den nuvarande Evil Geniuses-spelaren spelade med sin bror i Dota1. Han klickade runt. Han kände på spelet. Och hans känslor för esport blev etsade i benmärgen.

Heroes of Newerth tog vid där Dota1 dog. Några år efter första tangentryckningarna i MOBA-världen vann den då 14 år gamle Zai sitt första stora mästerskap. På Dreamhack 2012 vann Fnatic RC i runda slängor 232 000 kronor. En åttondeklassare hade gått och blivit en världskändis, en förhållandevis rik världskändis.
– Jag har ju tjänat en del pengar genom åren, säger Zai till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Men jag kan inte påstå att jag har gjort av med särskilt mycket. Jag har levt precis som alla mina vänner. Enda skillnaden är väl att jag har lite mer pengar på mitt konto än vad några av dem har.

81 miljoner i potten

Kort efter att Dota2 kom ut djupdök Zai ner i det nya spelet. I en värld fylld av olika hjältar, olika synergier, olika taktiker, har en ung grabb från Skara bevisat att han har huvudet rätt på skaft. Men det har han även i köttvärlden vi vanliga dödliga rör oss runt i.
– Jag satsar så hårt jag kan på skolan och har inte hoppat av än. Just nu pluggar jag en engelskinriktad utbildning och går andra ring. Det är klart det är lite svårt att jonglera ett esport-liv och skolgång, speciellt när jag åker bort så mycket på olika turneringar, berättar han.

När årets sommarväder rullade in och Sverige var lamslaget av värmen satt Wåhlberg i Seattle tillsammans med sina lagkamrater Artour ”Arteezy” BabaevClinton ”Fear” LoomisSaahil ”UNiVeRsE” Arora och lagkaptenen Peter ”ppd” Dager. I juli gick The International av stapeln. En turnering med 81 miljoner kronor i potten.

”Fortsätta med något vanligt”

Evil Geniuses är ett lag baserat i USA, fyllt av välkända spelare från andra sidan Atlanten. Och en kille från lilla Skara i Västra Götaland. Tillsammans spelade de hem en bejublad tredjeplats, en bronsmedalj och över sju miljoner kronor. Men nu avslöjar den unge stjärnan att en karriär i den nya, digitala, sportvärlden inte riktigt lockar.
– Det är lite för tidigt att säga hur min karriär ska bli, men jag är inte helt hundra på att satsa på en karriär inom esport, säger han och fortsätter:
– Jag skulle hellre vilja syssla med esport, sedan lägga av med esport och efter fortsätta med något vanligt.

Vad skulle du vilja syssla med?
– Jag läser en ekonomikurs som jag tycker är väldigt kul. Ekonomi är ganska kul.

”Saknar en del sociala saker”

Den aspirerande ekonomen ser ut att välja bort esportens miljonberg för ett liv i den ”riktiga världen.”
– Det finns en del sociala saker jag saknar. Jag känner nu att jag inte kan hålla på med allt som alla andra gör. Jag kanske är borta minst en vecka i månaden och då missar jag jättemycket. Samtidigt är ju alla mina kvällar och helger fyllda av träning och matcher. Det blir mest i skolan som jag träffar mina kompisar.

Vid skrivande stund väntar en final mellan Evil Geniuses och Cloud9 i Dreamleague. Frågan är nu hur många finaler vi kommer få se i framtiden med en av svenska Dota-scenens bästa spelare.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport