ESPORT

2014 KeSPA Cup – StarNaN rekommenderar

av Daniel Ohlsson

2014 KeSPA Cup är en turnering som spelades i Korea den 11:e till 14:e September. Jag kommer i denna artikel att skriva vilka matcher jag rekommenderar att du ska titta på, samt motivera varför. Vill du inte få något av turneringen avslöjat, så borde du sluta läsa här.

Turneringen bestod av 16 koreaner, varav 8 fick sina platser efter att ha placerat sig topp 2 i det olika regionerna av WCS samt Proleague. Sedan var det 8 som kvalade in genom ett onlinekval. Jag, som säkert flera andra Protoss-spelare tycker att det är kul att se matcher med andra duktiga Protoss-spelare, men den här gången kändes det som att det var för många. Nio Protoss, fyra Terran och tre Zerg spelare, med den rasfördelningen var det inte helt otippat att Protoss skulle göra bra ifrån sig.

Upplägget var lite annorlunda från andra turneringar då organisatörerna valde att det skulle vara bäst av fem kartor redan från åttondelsfinalen. Detta gjorde att matcherna blev mer spännande för att spelarna vågade använda mer “cheese-strategier”. En “cheese-strategi” innebär att man tidigt i matchen gör en all-in som oftast endast fungerar på grund av att man överraskar motståndaren.

Nu när du vet vad en “cheese” är så kommer min första rekommendation. Den avgörande kartan mellan sOs och Zest i kvartsfinalen, båda var förmodligen väldigt spända och nervösa. Mycket stod på spel. Zest gick såsmåningom och vann hela turneringen på att enbart spela Protoss mot Protoss, hade sOs vunnit den här kartan hade han mycket väl kunnat ta hem hela turneringen.

Matchen börjar med en väldigt vanlig “cheese-strategi” som kallas “proxy 2 gate”, den går ut på att man gömmer två stycken gateways nära sin motståndares bas. Denna match slutar däremot inte efter första striden, utan den fortsätter med att ingen av spelarna har ett övertag. Detta gör den här matchen är väldigt spännande. Här under kan ni se min favorit “cheese” från 2014 KeSPA Cup:

Protoss mot Terran var den matchup som spelades mest under denna turnering. Jag tycker att den bästa kartan som spelades av denna matchup var i åttondelsfinalen mellan Stardust och Flash. Det var tredje kartan, det stod 1-1 och Stardust gör något som de flesta anser vara hans svaghet. Han går in för ett så kallat “macro game”, vilket innebär att man satsar mycket på sin ekonomi och går in för att spela en lång match. Matchen är väldigt fram och tillbaka och det är nästan omöjligt att veta vem som kommer att vinna. Jag tänker inte avslöja vem som vann denna karta, det får ni själv se.

Eftersom jag spelade en hel del Warcraft 3 när jag var mindre har jag alltid varit förälskad i när spelare utför snygga handlingar med sina enheter. I följande klipp vid tidpunkten 9:25 kan vi se att San bygger en Pylon bredvid mineralerna så att Proben fastnar mellan mineralerna och Pylonen. De Zerglings som är nära kan då inte attackera Proben vilket leder till att San kan bygga fler Pylons närmare motståndaren för att göra sin attack starkare. Matchen var väldigt jämn och den här handlingen kan ha avgjort matchen.
Här har ni klippet till matchen:

Det var allt för den här gången, har ni önskemål vad jag ska skriva om i framtiden så lämna gärna en kommentar nedanför eller kontakta mig via Twitter och Facebook.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport