ESPORT

Aftonbladet avslöjar: Norrbotten storsatsar på esport – för att förbättra skolan

av Simon Engstrand
Foto: Norrbotten Esport Arena
Foto: Norrbotten Esport Arena

I Norrbotten storsatsar man på en ny esport-liga för ungdomar.
Projektet drar i gång under våren och är världsunikt på flera olika sätt.
– För många är det väldigt nytt och att gå in med satsningar på något så nytt, det krävs lite mod, säger Andreas Harnemo, projektledare på Snow Garden AB, till Aftonbladet Esport.

Insikten om att esporten växer och blir allt större verkar ha nått Norrbotten. Snart startar ett nytt och unikt projekt för ungdomarna i Luleå och Boden, kan Aftonbladet Esport avslöja.

En norrbottnisk esport-liga ska lanseras, Norrbotten Esport Arena, där ungdomar kommer tävla om poäng och ära. Spelen man riktar in sig på är League of Legends och Counter-Strike: Global Offensive.

Bakom projektet står både Luleås och Bodens kommuner som går in med 600 000 kronor. Norrbotten-företagen Creative Nodes Fusion och Snow Garden AB är också med i satsningen. Men än så länge har inte alla intressenter hoppat på tåget.
– Alla har varit positiva till själva engagemanget, men för många är det väldigt nytt och att gå in med satsningar på något så nytt, det krävs lite mod eller vad man ska säga. Och alla har väl inte haft det, utan folk vill avvakta och se hur stort intresset är. De säger ungefär: ”Kom tillbaka när ni har kommit igång lite grand”. Satsningen nu går ut på att skapa någonting som folk kan se blir bra, säger Andreas Harnemo, projektledare hos Snow Garden, till Aftonbladet Esport.

Måste ha godkänt i skolan

Förutom att främja regionens esport-kultur vill de dessutom använda det populära fenomenet till personlig utveckling hos ungdomarna. Deltagarna måste till exempel ha godkända betyg i skolan för att få delta. Från att spel tidigare kan ha tagit tid och fokus från skolan ska de nu i stället motivera eleverna till att plugga.
– Det är jätteviktigt, för även om man kan bli jättestor i esport-världen så är det viktigt att man har klarat grundskolan och förstår vad man gör när man ingår i avtal för livet efter karriären som proffs, säger Esma Kadunic, näringslivsutvecklare på Boden kommun, till Aftonbladet Esport.

Arrangörerna kommer hålla i olika sociala aktiviteter och träningspass – som till exempel bowling eller klättring. Genom att delta på dessa kan ungdomarna dra in poäng och medaljer, ungefär som att det finns svart bälte i karate.

”Vi vill att tjejer och killar ska tävla tillsammans”

Esporten är i mångt och mycket mansdominerad, men i den norrbottniska ligan vill arrangörerna även få tjejer att tävla. Under våren kommer ligan bara vara öppen för mixade lag, men fram mot hösten får även lag med personer av enbart samma kön tävla.
– Vi vill inte komma in på samma spår som det varit tidigare, att det är enbart killar som tävlar och att det finns avskilda tjejligor i någon vrå på vissa evenemang, säger Andreas Harnemo och fortsätter:
– Vi vill att tjejer och killar ska tävla tillsammans, så att det blir en naturlig del och så att killarna får med sig sina tjejkompisar, och peppar dem till att spela.

Läs mer om Norrbotten Esport Arena på deras hemsida.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport