ESPORT

Angående kritik mot e-sportprofiler på gymnasieskolor

av Madeleine Leander

Möjligheten att läsa en e-sportprofil på gymnasiet blir nu verklighet. De senaste dagarna har kommentarerna kring detta varit blandade. Många är glada och positiva, andra mycket kritiska. Jag tänkte försöka bemöta lite av den kritik som kommit, berätta om mina erfarenheter samt ge mina synpunkter på profilering på gymnasieskolor.

Först och främst. Gymnasieskolan är till för att lära sig saker, för att få breda kunskaper och allmänbildning. Det handlar inte bara om matematik och språk. Gymnasiet lägger en viktig grund för eventuella universitetsstudier och även för dem som vill gå direkt ut i arbetslivet. Men gymnasietiden är också en tid då många är skoltrötta. Många tycker att det är tråkigt att gå i skolan och förstår inte poängen med mycket av det man förväntas lära sig. Det är viktigt att skolan bemöter dessa elevers behov, de elever som har specialintressen och de som inte alls är skoltrötta. Alla ska med. Jag tycker att inriktningar på gymnasieskolor är ett bra sätt att fånga upp många olika elever och anpassa skolan efter deras behov. Därför ställer jag mig positiv till en inriktning på e-sport, precis som en inriktning på fotboll eller rymdteknik.

Många unga struntar redan i skolan för att spela datorspel, hur ska det här hjälpa?

Vissa är intresserade av fotboll och andra av e-sport. Tänk dig nu en skoltrött elev som älskar e-sport och datorspel men inte tycker att skolan är stimulerande. Om den eleven får möjlighet att förbättra sin läsförståelse och sitt skrivande genom att läsa och skriva om e-sport, med tillgång till en lärare som är insatt i ämnet, är det en stor vinst både för eleven och samhället. Om eleven dessutom, genom specialutvecklade kurser, får lära sig hur man blir en bättre e-sportare kommer skolan antagligen kännas ännu roligare eftersom den då bemöter elevens intresse.

Självklart är inte alla e-sportintresserade gymnasieelever skoltrötta. Många är bara riktigt intresserade av e-sport. Vissa har enorm talang och vill försöka bli bäst på ett spel, andra vill kanske lära sig mer om e-sport, kanske hur man utvecklar bra e-sportspel eller hur man skapar stora evenemang inom e-sporten. En e-sportprofil passar även dessa elever och är inte konstigare än en profilering på tennis eller rymden.

Värt att påpeka är även att forskning på e-sportspelet StarCraft 2 tyder på att spelande har positiv inverkan på den kognitiva förmågan ;).

Men var finns då jobben?

Självklart kan man jobba inom e-sport. Man kan arbeta som spelare, spelutvecklare, för en organisation som ordnar event, för ett lag, som skribent, radiopratare eller som kommentator. Jag jobbar själv med många av de sakerna och tycker att det är stimulerande och utvecklande. Antalet jobb inom e-sport växer dessutom. Men en profilering är inte detsamma som en yrkesutbildning.

När jag skulle börja på gymnasiet valde jag att flytta från Småland i söder till Kiruna i norr för att studera på Rymdgymnasiet. Det var fantastiskt kul att plugga tillsammans med andra som delade mitt intresse. Lärarna var intresserade och anpassade utbildningen på ett sätt som väckte mitt intresse lite extra. Men jobben då? Hur många av de som gick i min klass har egentligen blivit astronauter eller börjat arbeta inom rymdteknik? Säkert någon, men ingen jag längre har kontakt med. Man kan också fråga sig hur många av dem som gått på ett fotbollsgymnasium som arbetar som fotbollsspelare, eller ens inom fotbollen.

Är det inte bara onödig kunskap?

Jag tror inte att det finns någon onödig kunskap. Jag tycker det är viktigt med kunskap inom många olika områden. När jag gick på gymnasiet valde jag en kurs i snöskulptur som estetiskt verksamhet. Ja, snöskulptur. Det började med att vi i grupper om cirka fem personer fick hoppa på snö så att den skulle bli ordentligt packad i en kub med sidan fyra meter. Sedan fick vi använda olika verktyg för att hacka och putsa och försöka få till en figur som vi i förväg bestämt oss för. Min grupp skulpterade en fisk. Det breddade mina kunskaper och var intressant (och kallt), men knappast något jag haft stor nytta av. Men det är inte viktigt att man får nytta av allt man lär sig. Gymnasiet handlar ju också om att prova på, ta reda på vad man gillar och lära sig mer om det man tycker om. Och om jag ska vara ärlig tror jag att jag hade fått mer nytta av en kurs i e-sport än en kurs i snöskulptur ;).

Det här uppmuntrar bara till mer stillasittande, är det inte bättre om gymnasieelever rör på sig istället?

När jag började på Rymdgymnasiet var det inte en enda som tyckte det var en dålig inriktning att välja eftersom man inte fick röra på sig mer än på ett vanligt gymnasieprogram. Sen kan man tycka att elever sitter för mycket i skolan och det är jag faktiskt beredd att hålla med om, men det har inget med datorspel eller e-sport att göra. Det är hela upplägget på skolan och är ett diskussionsområde i sig.

En e-sportprofil öppnar upp för många olika ämnen. Fokus kommer självklart att ligga i att utvecklas som spelare men det innefattar även hur man kommer i bra fysisk och psykisk form. Det är viktigt att röra på sig för att kunna fokusera och hålla sig pigg och det är viktigt att inte sitta still för länge i sträck. Den typen av information kommer antagligen göra att eleverna rör på sig mer snarare än mindre.

Det finns mycket man kan ifrågasätta med skolan. Jag tycker inte att profilering på gymnasieskolor är en av dem. Det finns mycket utrymme för spetskunskap inom områden som elever är intresserade av och jag tror det är viktigt att försöka bemöta dem. Jag anser att det är samhällets ansvar att fånga upp så många elever som möjligt och anpassa utbildningen så att den känns stimulerande och intressant. Det sker stora förändringar i samhället och det är viktigt att även skolan hänger med i utvecklingen.

P.S. För er som undrar över skillnaden mellan en e-sportare och någon som spelar datorspel, jämför till exempel någon som står på händer på gräsmattan ibland med en som tränar och tävlar i gymnastik.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport